4. stu 2012.

Umjetnik Handanović postavlja vjerne kopije tri stećka u Doboju


DOBOJ, 6. OKTOBRA - U lapidarijumu Regionalnog muzeja u Doboju danas je postavljena prva kopija jednog od tri stećka iz srednjovjekovne nekropole u Banji Vrućici kod Teslića, poznatije kao "grob vojvode Momčila". "Stećak, za koji se vjeruje da je grob Momčilove supruge Vukosave, dugačak je 110, širok 80 i visok 170 centimetara i okrenut je u pravcu sjever - jug.
Na vrhu završava kupolom u obliku jabuke iz koje se na sve strane spuštaju brazde i 14 polja bez ikakvih drugih ornamenta", izjavio je Srni dobojski akademski vajar i keramičar Drago Handanović.
Kopije tri stećka rade se od armiranog natur betona i po izgledu, dimenzijama i prostornom položaju odgovaraju originalu iz srednjovjekovne nekropole u Banji Vrućici.
Direktor Muzeja Nebojša Dragojlović rekao je da je srednjovjekovna nekropola kod Teslića zbog svoje monumetalnosti najpoznatija u dobojskoj regiji i to je osnovni razlog zašto je odabrana da bude dio lapidarijuma Regionalnog muzeja u Doboju.
Dragojlović je naglasio da stećci nisu samo materijalna baština, nego su i dio našeg nematerijalnog kulturno-istorijskog nasljeđa, posebno zbog narodnih predanja, legendi i običaja koji se odnose na njih, a koji i danas u dobroj mjeri postoje.
Priče o stećcima dijelom su zastupljene u stalnoj izložbenoj postavci dobojskog Muzeja iz 2010. godine, koja je postavljena u tri izložbene sale i sadrži oko 700 arheološko-istorijskih i etnoloških eksponata.
Muzej u Doboju osnovan je 1956. godine, a nalazi se u zgradi iz 1926. godine. 
SRNA