3. pro 2017.

Podrška licima sa invaliditetom i od derventskih ustanova, medija i udruženja

U okviru projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“ (teško zapošljivih kategorija) danas je upriličeno potpisivanje Sporazuma o poboljšanju informisanosti, aktivizmu i mogućnosti zapošljavanja lica sa invaliditetom u zajednici, za 12 javnih ustanova, udruženja građana i lokalnih medija, koji su se obavezali da će kroz svoj rad posvetiti posebnu pažnju aktivizmu lica sa invaliditetom.
Radi se o projektu kojeg realizuje Centar za promociju evropskih vrijednosti „Europlus“ Doboj, u partnerstvu sa UG „BiosPLUS“, sa ciljem poboljšanja položaja teško  zapošljivih kategorija, te jačanja kapaciteta za obrazovanje odraslih i njihovo zapošljavanje na lokalnom nivou.
Predstavnik pomenutog dobojskog udruženja Marko Radić istakao je da se radi o dvogodišnjem projektu kojeg finansira Evropska unija.
– Provodiće se do augusta 2018. godine na teritorijama opština Derventa i Modriča, te grada Doboj. Individualna mjera koja se realizuje u Derventi započela je info-kampanjom, sastancima sa predstavnicima medija i uspostavljanjem saradnje kroz potpisivanje ovog sporazuma, rekao je Radić.
Drago Tadić, predstavnik udruženja “BiosPLUS” istakao je da je danas održan centralni događaj u okviru individualnog plana kojim se nastoji poboljšati položaj lica sa invaliditetom.
– Posebno tu mislimo na kreativne osobe, koje su na današnjoj izložbi prikazali dio svojih vještina. Cilj nam je da dobrim informacijama animiramo javnosti i poslovni sektor, da damo do znanja da postoje zainteresovanih koji aktivno traže posao, te da im se omogući rad prema postojećim propisima i uz podršku Zavoda za zapošljavanje RS, fondova i slično, pojasnio je Tadić.
Jedan od potpisnika sporazuma je i JU Derventski list i radio Derventa.
– I kroz svoje redovne aktivnosti Derventski list nastoji da poteškoće osoba sa invaliditetom približi građanima Dervente i vjerujem da ćemo potpisivanjem ovog sporazuma to obavljati još kvalitetnije, istakla je novinarka derventskog nedjeljnika Danka Zemunović.
Foto:Derventa cafe