21. sij 2012.

Novi prizori starog Polja

Opale jabuke

Opale kruške

Divlja jabuka i divlja trešnja u Tukovima

Opale divlje jabuke u Tukovima

Lastin dom

Doručak (kuvana jaja)

Pečeni krompir

Čuđenje

Masovno čuđenje

Žalosna vrba u rano proljeće


Plećkica

Kace

Smola na šljivinom stablu


Šarenko

Krompirići


Poljoprivredno domaćinstvo Nikole Stjepanovića

Nikola Stjepanović - Polje

Ogrev

Nova šupa sa koševima

Štala

Šupa iz žablje perspektive

Jedan od koševa

Kombajn

Berači

Kuća

Pumpa za vodu i tuš

Koš uz štalu

Kace

Mješaona za stočnu hranu

Mašinski park

Nikola je obnovio porušenu kuću

Kružni tok u dvorištu

Bunar

Upozorenje

Česma

Sepet (pivo je obavezno)

Bjelani

Šareni

Prasci sa krmačom

Šatirane sardine


Čudan otpad i ružna slika na autobusnim stajalištima

Na autobuskim stajalištima brodske i derventske opštine već nekoliko godina neko odlaže čudan otpad u obliku bijelog praha. Oko toga mnogo je i pisano u lokalnim štampanim medijima, navodno je izlazila i inspekcija na lice mjesta, ali narod o tome još uvijek veoma malo - ili ništa ne zna. Na autobuskom stajalištu u Zborištu danas sam pored tog čudnog otpada, snimio i izgled stajališta. Prava deponija?! Pa, ljudi...mi prođemo ovuda, a da i ne primijetimo - valjda smo se navikli, ali šta će misliti i šta mogu misliti o nama ljudi koji ovuda prolaze, a dolaze iz civilizacije??? A, ovuda, ali 150 km/h, prolaze i naši načelnici odjeljenja za ekologiju, naši ministri za ekologiju, naši predsjednici, načelnici, savjetnici, stručni saradnici, pomoćnici, pomoćnici pomoćnika... naši bajni stranački prvaci... Kad bi malo smanjili brzinu u potjeri za pljačkom, prevarom i bogaćenjem, možda bi ovo i primijetili...a, možda i ne bi, jer oni više nemaju potrebe da čekaju autobuse na stanicama - to je rezervisano za narod...dok još ima da plati kartu!




Vandalizam nad nadstrešnicama na autobuskim stajalištima

Prije nekoliko godina postavljene su nove nadstrešnice na gotovo svim autobuskim stajalištima na brodskoj opštini. Nedugo potom, gotovo sve nadstrešnice su oštećene na vandalski način - poskidane su ili oštećene - pokidane oplate na konstrukciji, tako da su nadstrešnice ogoljene. Čini se da je ta rabota bila uperena protiv aktuelne opštinske vlasti, nažalost na pogrešan način, jer je očito da inat ne može pomoći - ni vlast ne obnavlja nadstrešnice, pa svi skupa imamo štetu i veoma ružnu sliku o nama svima.

Sijekovac

Antifašistički spomenik u Majevcu

Juče kiša,danas sunčano

Nakon tmurnog prijepodneva, oko 15 sati juče počela je da pada veoma jaka kiša u Polju. Kiša je padala do kasnih večernjih sati, a sinoć se često miješala i sa susnježicom. Jutros je osvanuo jak mraz, ali je cijeli dan bio vedar i sunčan.

18. sij 2012.

Срећна Слава Јовањдан

У Пољу, колико је мени познато, Светог Јована (20.јануара) слави само породица Ћосић. Њима и свима осталима који славе ову Крсну Славу честитамо и желимо им да је проведу у здрављу, радости и са најбољим пријатељима!

Икона светог Јована Крститеља

"Dragojle" (nije obuhvaćeno CD-om o stelama)

Samo desetak metara od ovdje opisanog mjesta najviše nadmorske visine u Polju (Tatari)  nalazi se usamljena stela vrlo lijepog oblika i izrade. Tog spomeničića sjećamo se i iz djetinjstva kada smo u blizini, u istoj toj šumici na čistini koju smo stvorili, igrali lopte. Međutim, nikada nisam čuo za objašnjenje i za pouzdane podatke o tome ko je zapravo ovdje sahranjen. Ovih dana sam saznao da bi jedan naš mještanin ipak mogao znati istinu ili legendu o ovom spomeniku, pa ću u narednom periodu svratiti do njega da pokušam saznati nešto o njemu. Kao djeca, a i odrasli, uvijek smo nekako ovakve usamljene spomenike zvali "Manojle" ili "Dragojle".
Pouzdano znam da se su se ovakve dvije stele (spomenika) u paru nalazili na njivi pokojnog Žarka Arivukovića nedaleko preko puta Ignjića kuća (na početku šumskog puta za Stubanje - Tatari). Provjerićemo da li još postoje, pa ćemo ponešto i o tome napisati. Pošto su bili u paru i te smo spomenike zvali Dragojle i Manojle. Znam samo da su se mnogi noću plašili prolaziti ovuda i ispredale su se razne legende među mještanima , jer su ti spomenici bili doslovno 2 metra od puta, preko kanala u međi. Vjerovatno u Polju na još nekoliko izolovanih mjesta ima još ovakvih stela. No, o njima kasnije, a sada pogledajmo ovaj napred opisani usamljeni spomenik.






Najviša tačka u Polju


Nekoliko je razlčitih podataka o najvišoj tački u Polju. Prema nekim podacima ili kartama najviša nadmorska visina u Polju je 194 m, prema drugima 199 m, treći podatak je da je to 200 m nadmorske visine. Bilo kako bilo, radi se o jednom mjestu koje je u Polju najviše, a to je prevoj na putu kroz Tatare, kod kuće Danice i Bore Stjepanovića. Sa tog mjesta put se spušta na obe strane - izlazi na put Silos - Podnovlje i na drugu stranu na put Žeravac - Višnjik. Odatle se pruža lijep pogled na Kulinu i Šušnjare, a to mjesto je uvijek bilo obilježeno nekom vrstom oznake. I danas pored kanala na tom mjestu se nalazi poseban kamen bijele boje zaboden u zemlju, a sa gornje strane ima uklesanu oznaku X.

Kuće braće Nikolić