12. sij 2013.

aRS: Bermet, omiljeno vino evropskih dvorova

aRS: Bermet, omiljeno vino evropskih dvorova: Jedinstveno u svetu, desertno vino bermet iz Sremskih Karlovaca očaralo je najslavnije dvorove srednjevekovne Evrope toliko da je na njim...

Orezivanje voćaka, okopavanje, špricanje

Nekoliko prethodnih dana bili su vrlo povoljni za zimsko orezivanje voćaka. Potrebno je orezati sve voće, izuzev onog koje se uopšte ne orezuje (npr.kajsije). Potrebno je odstraniti  suve i trule grane, grane vodopije ili tzv. jahače i druge grane i grančice, posebno prema unutrašnjosti krošnje da se stvore uslovi za provjetrenost i prosvjetljavanje voćke tj. njene krošnje. Najbolje je prije zimskog orezivanja, koje je moguće primijeniti tokom zastoja vegetacije, konsultovati neku dobru knjigu o ovoj temi ili konsultovati se na internet stranicama o ovom poslu kako ne bi griješili prilikom orezivanja i time nanijeli štetu biljkama. Pored orezivanja voća, dani su povoljni i za okopavanje i gnojenje voćaka stajskim đubrivom. Ovo je važno da se u korijenu biljke stvore dovoljne količine vlage tokom zime i da se korijen obezbijedi sa dovoljnom količinom minerala. Uz dovoljne količine azota (dušika) kojeg sadrži stajsko gnojivo, kasnije je voću potrebno dodati i gnojiva tipa fosfata i kalija (NPK). U ovom periodu je još moguće i obaviti zimsko prskanje voća tzv. crvenim uljem radi suzbijanja kasnijeg razvoja raznih biljnih štetočina. I naredni dani će biti povoljni za ove korisne aktivnosti, pa ne čekajte, već uzmite svoje silverke, makaze, priručne kuke, ašove i šprice, dobro se obucite i nadišite se čistog svježeg vazduha u vašem voćnjaku.

Ovih dana orezani voćnjak u Polju


Čestitamo Derventa Cafeu na uspješnoj godini!

Uspješna godina iza nas
03/01/2013
Prve dane u novoj godini iskoristili smo da sumiramo sve što smo uradili u prošloj godini. U 2012. godini smo se trudili da vam svaki dan prenesemo barem po jednu vijest iz Dervente i u tome smo uspjeli. Tokom 2012. godine na našem portalu smo objavili ukupno 463 vijesti vezane za Derventu. 
Najzaslužniji za to su naši prijatelji koji su nam bez naknade ustupili svoje tekstove - vijesti, Savko Pećić nam je poslao 55 tekstova - vijesti, a Nenad Simić 36 vijesti. Pored njih tu je i Centar javne bezbjednosti Doboj sa 45 zvaničnih saopštenja.
Od pisanih medija iz Republike Srpske, najviše vijesti smo prenijeli od Glasa Srpske, nešto oko 50 vijesti. Tu su i Nezavisne novine sa nekih 20 vijesti.
Pored medija iz RS prenijeli smo vam i 7 vijesti iz Srbijanskih Večernjih novosti, koje nam je poslao Ninko Đurić, dopisnik Večernjih novosti iz Prnjavora.
Jedan dio vijesti je prenešen od zvaničnih institucija u RS, organizacija i pojedinaca ali ih je sada sve skupa teško pobrojati.
Na kraju, jedan dio vijesti smo lično mi kao urednici portala napisali. Tokom proteklih 12 mjeseci sa naše tastature na ekran se prelilo 115 vijesti. Kada to prebacimo u postotke dođemo do podatka da smo čak 25 odsto objavljenih vijesti samostalno kreirali.
Na kraju ostaje nam samo da budemo zadovoljni sa učinjenim, i nadamo se da ćemo u narednoj godini biti jednako dobri kao u ovoj, možda i bolji. Ovom prilikom se zahvaljujemo svima onima koji su nam pomogli da ovo ostvarimo.
Z. B. - Derventa Cafe

7. sij 2013.

Посјетили смо и засеок Стојиће

Улазак у засеок Стојићи

Поглед из Стојића на Ћосиће

Тзв. Поток у Стојићима

Поглед са Средеља на Шушњаре, Пољаре и Бунар (Плехан)



А након божићног ручка...

посјетили смо православно Шипрачко гробље, попалили свијеће најмилијим и упутили се у кратку шетњу поред шумице ниже гробља, те направили неколико снимака са Средеља. Виде се Средеља, пут кроз Поље, силос, у даљини Дервента, па чак и Марковац и обриси Мотајице.






Зимски повјетарац у Грабику - видео


Божићна шетња кроз оближњу шумицу

Након обилног доручка код дједа Милана прошетали смо мало кроз Грабик и снимили успут неколико сличица, па желимо да их подијелимо са вама.

Грабик

Гљива на пању

Грчевито на земљи

Зимзелен

Граб бонсаи

Дивље јагоде поред шумице нестрпљиво очекују прољеће

Бадњи дан у Пољу

Бадње дрво код улаза у Храм
светих Петра и Павла у Пољу

Бадњак пред сваком кућом


Наилазак бадњака кроз засеок Татари



Служба у православној цркви у Босанским Лу-
жанима одржана је 6. јануара у 18 сати и 7. ја-
нуара у 5 сати ујутро. Народно весеље и паље-
ње бадњака у Лужанима било је, уз мноштво оку-
пљеног народа, на Бадње вече послије службе.


Били су наши познаници, комшије, родбина...

Симо Поповић - 14.8.1901 - 29.3.1974.

Јованка Јовичић (Кулина) - 1892 - 1977.

Бојана Поповић - 1906 - 1976.

Роса Поповић - 11.12.1900 - 16.10.1979.

Станко Ивковић (Кулина) - 1923 - 1983.

Ружица Драгичевић - 1916 - 1993.

Марко Поповић - 1929 - 1997.

Стана Поповић - 1929 - 2009.

Аница Стјепановић (р.Купрес) - 1935 - 1995.

Перо Ђекић - 1923 - 1994.

Јелисија Стојаковић - 1921 - 1979.

Ружа Стојаковић - 1924 - 2011.

Петрија Ђекић (р.Кузмановић) - 1919 - 1989.