21. lis 2017.

БРНАЧА, ДРЉАЧА, ЗУБАЧА

СТАРЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ АЛАТКЕ
Ех, шта је то овако на њиви,па се два јарана сједећи одмарају. 
То је брнча, дрљача, зубача. Како год назовеш име јој је истог значења. Служила је или служи за брнање, дрљање или зубљење орања,то јест узоране бразде.
Првобитно су биле направљене од дрвета са дреновим клиновима ,а онда су клинови додати жељезни, да би на крају се производиле брначе потпуно жељезне.
Брначу је вукла воловска, рјеђе коњска запрега, јер коња је мало било у власништву већине домаћинстава на селу.

На брначу ,дрљачу или зубачу да би јаче и дубље притискала у земљу, стављао се пањ, који је био учвршћен поклапушом. Брнача се покретала захваљујући  превртуши и потркуши, десно и лијево на косо у облику роба, како би захватала већу површину замљишта и могла тако окренути на овратини.






Савко Пећић Песа

Jesen u Polju u objektivu B. Balabana


 

Pčenica nikla na ekonomiji u Žeravcu

 
Foto : Bojan Balaban

Обавјештење о резултатима давања у закуп пољопривредног земљишта

РЕПУБЛИКА СРПСКА
ОПШТИНА ДЕРВЕНТА
НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ
ОПШТИНСКА УПРАВА
Комисија за давање у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске на подручју општине Дервента

Број: 02-330-33.9/2017
Датум, 16.10.2017. године

ПРЕДМЕТ: Обавјештење о резултатима давања у закуп пољопривредног земљишта у својини Општине Дервента, путем прибављања писаних понуда, доставља се

На основу члана 18. тачка д) и члана 38. Правилника о поступку давања у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“, број 47/12, 65/15 и 45/16) и тачке 9. Одлуке о расписивању Jавног огласа за давање у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске на подручју Општине Дервента, путем прибављања писаних понуда („Службени гласник општине Дервента“, број 10/17), Комисија за давање у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске на подручју општине Дервента је, након проведеног поступка по Jавном огласу за давање у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске на подручју општине Дервента, путем прибављања писаних понуда, број 02-330-33.3/2017 од 17.08.2017. године, утврдила Листу са најповољнијим понудама. Понуде за сточарску производњу Пољопривредно земљиште у својини Републике Српске које се Јавним огласом давало у закуп за сточарску производњу, укупне површине од 199,9416 ха, налази се у сљедећим катастарским општинама: Модран (15.5938 ха), Пјеваловац (9,1909 ха), Осојци (6,3478 ха), Жеравац (5,7517 ха), Горња Лупљаница ( 16,9673 ха), Бишња ( 9,2552 ха), Горњи Детлак (52,4276 ха), Поље ( 9,3942 ха), Календеровци ( 52,7095 ха) , Доња Лупљаница ( 19,5194 ха), Доњу Детлак ( 2,7842 ха). Од укупно 199,9416 ха, Комисија за давање у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске на подручју општине Дервента утврдила је да су испуњени услови за давање у закуп 173,4144 ха, док на преосталих 26,5272 ха земљишта, нису достављене понуде. У складу са чланом 29. став 1. Правилника о поступку давања у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске, којим је прописано да, ако је поднесена само једна понуда за катастарску честицу, односно блок парцелу пољопривредног земљишта, објављену у јавном огласу, такву понуду, уколико је благовремена, потпуна и испуњава опште и посебне услове прописане јавним огласом, комисија оцјењује као најповољнију, Комисија за давање у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске на подручју општине Дервента утврдила је сљедећу листу:
......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................



У складу са чланом 19. ст. 1. и 2. Правилника о поступку давања у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске, понуђачи имају право приговора на поступак давања у закуп пољопривредног земљишта. Приговор се подноси Начелнику општине Дервента, у року од 8 (осам) дана од дана пријема Обавјештења о резултатима давања у закуп пољопривредног земљишта у својини Општине Дервента, путем прибављања писаних понуда.
 Достављено:
 1. Начелнику општине Дервента,                                                     Предсједник Комисије
 2. Свим понуђачима,
3. Огласна табла општине,                                                                   Ана Јовичић, с.р.
4. Web страница општине
5. Члановима комисије,

6. а/а

20. lis 2017.

Saradnjom sa medijima do jačanja podrške teško zapošljivim licima

Na slici između ostalih i Drago Tadić, Nenad Simić, Boris Nikolić, Ranko Stjepanović...
Derventa, 19.10.2017.-Udruženje građana „Bios PLUS“ održalo je sastanak sa predstavnicima lokalnih medija i javne uprave, sa ciljem uključivanja ovih subjekata u aktivnosti i realizaciju mjera predviđenih projektom „Obrazovanjem do zapošljavanja“. Cilj projekta, kojeg finansira Evropska unija, je poboljšanje položaja teško zapošljivih i lica sa invaliditetom, a provodiće se tokom ove i naredne godine u našoj opštini, Doboju i Modriči.
Inače, radi se o jednoj od aktivnosti definisanih “Sporazumom o saradnji u cilju unapređenja društvene brige i jačanja sistema podrške teško zapošljivim licima“, kojeg su ovo udruženje i opština Derventa potpisale zajedno sa još pet partnera.
– Na osnovu prihvaćenih mjera izradili smo Generalni plan za realizaciju svih mjera, a jedna od prvih projektnih aktivnosti jeste razvijanje partnerskih odnosa sa lokalnim i drugim medijima, sve sa ciljem ostvarivanja koristi za ciljanu grupu na koju se projekat odnosi, istakao je Drago Tadić iz udruženja “BiosPLUS”.
Niz je aktivnosti predviđenih kroz realizaciju ove mjere, poput izrade liste medija, održavanja sastanaka sa predstavnicima medija i potpisivanja sporazuma o saradnji. Planirano je da se uradi monitoring izvještavanja lokalnih medija o licima sa invaliditetom kroz zadnje tri godine, analiza tekstova koji govore o zapošljavanju i samozapošljavanju lica sa invaliditetom i konačnim izvještajem, poručeno je, između ostalog, sa današnjeg sastanka.
U ime rukovodstva opštine sastanku je prisustvovao VD načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Dragan M. Pajić.
– Sastanak je značajan jer se fokusira na medije, bez kojih javnost ne bi bila u prilici da se upozna sa rezultatima projekta, a je i prilika za unapređenje međusobne saradnje, istakao je Pajić.
U okviru projekta biće provedene i obuke za 20 teško zapošljivih osoba iz Doboja i Modriče, za koje će se pokušati pronaći i odgovarajuće radno mjesto.

Derventa Cafe