28. pro 2015.

СТАРА НОШЊА


 
Стара српска ношња из Велике Сочанице, с примјесама утицаја у новије вријеме шокачке ношње на слици у боји. Израда прегача са дугим ресама и ових попречних цвјетића, котурић на челу, и оваква обућа нису оргинални дијелови српске ношње.Оргинална стара српска ношња је приказана на слици два. Обична рубина и марама са једноставним украсима на порубу оковратника. На првој слици је оргинални зубун израђен од сукна и обојен у црно, као што је каук и рубина на жени која сједи.Ту су и вјенчићи од цвијећа на глави, као и украси на прсима. Вјероватно се радило о некој свечаности поводом неког свеца, што је био обичај да се посебно украшава, односно китиодора, која се носи на збор. 
Још једна карактеристика ношње овог краја је дјечак са српском шајкачом, што је била ријеткост средином прошлог 20. вијека, једноставно због теже набавке ове капе, јер је није било на тржишту у овим крајевима.

Фотоси : Страница ФБ Велика Сочаница.
Фотос у средини : Радојка Лазаревић Ђукић  
Текст: Савко Пећић Песа

Mia Borisavljevic - Tri poljupca hocu ja [UZIVO] / Nedeljno popodne Lee Kis

Срећна вам Нова 2016. година !!!


TV K3: Koncert izvorne muzike u Sportskod dvorani 28. decembra

Proljetno vrijeme u Polju-slab mraz ujutro, danju sunčano, vedro ili slaba magla, toplo

 

Popara


Za dobru poparu nam je potrebna ukusna pogača (ili stariji hljeb) koja se isiječe na komadiće, kiselog sira po volji, malo masti. Prvo se u zdjelu stavi 2 trećine vode koja proključa. Potom se dodaju komadići pogače koji se kuvaju oko 5 minuta. U tavi se posebno stavi mast da se zagrijava do tzv. prskanja. Takođe se u tepsiji dno prekrije slojem kiselog sira. Iz posude sa pogačom odlije se voda, a komadići pogače se satresu na pripremljeni sir. Potom se sir stavi i preko kuvane pogače, a onda se vrelom masti sve ravnomjerno prelije. Kada se kratko popara ohladi, imamo prekrasno domaće ukusno jelo. P R I J A T N O !