8. svi 2017.

Poeta iz Polja-VIDEO POEZIJA, # PRIJATELJIMA #, DR Milan Dj.A. Plavšič, Beograd

Gledišta - Polje u dalekoj prošlosti

Derventski kraj u dalekoj prošlosti

Rimsko doba
( 47.god.pr.Kr. – 480. g. pos.Kr. )

Postoji mišljenje da je Gaj Julije Cezar 47. godine prije Krista prošao s vojskom krajeve u srednjem toku rijeke Save, kada je za buduće Rimsko Carstvo osvojio dijelove južne Panonije. Rimska vlast je, međutim, bila nešto solidnije organizirana u zapadnim dijelovima ( na pr. oko Siska), dok su Oserijati, Breuci i  Skordisci bili pod nešto manjim pritiskom rimskih legija. Ipak, oni su osjetili opasnost od rimske penetracije na ovom teritoriju, pa su 6. godine poslije Krista pod vodstvom breučkog plemenskog prvaka Batona podigli ustanak. Borbe su trajale do 9. godine, nakon čega su Rimljani definitivno osvojili krajeve južne Panonije, a time i  područje Posavine. U širem području oko Dervente otkriveni su tragovi rimskih naselja, a ono najbliže gradu jest u Polju.
Od Dubočca, preko Gradca i Polja vodio je, kako se čini, jedan vicinalni put prema Kulini i  Božincima, pa se u Podnovlju vezao na dolinu Bosne. Drugi sličan put vodio je od Polja prema Grku, Gradini u Vrelima i  Klakaru, gdje je postojao prijelaz preko Save, od kojega je ostala sačuvana stražarnica na lokalitetu Kamen. Važna putna stanica nalazila se u Doboju, gdje je izgrađeno veliko utvrđenje u prostoru bliže ušću Usore. Na području Kobaša izgrađeno je naselje pod imenom Urbate, a u Slavonskom Brodu naselje Marsonija, što potječe od imena rijeke, koja još i  danas nosi to ime (Mrsunja).
Alojz Benac
Đuro Basler
www.napredak-derventa.ba

Udruženje žena: Prekinimo tišinu o rodno zasnovanom nasilju

Udruženje žena Derventa realizuje projekat „Prekidamo tišinu o rodno zasnovanom nasilju“, koji je podržan od Ekumenske inicijative žena.
– Cilj projekta je da aktiviramo i osnažimo članice Savjeta mjesnih zajednica kao i aktivistkinje u mjesnim zajednicama, da se uključe u prevenciju rodno zasnovanog nasilja nad ženama u svojim sredinama. Projekat se realizuje u 10 seoskih i gradskih mjesnih zajednica, a uz podršku donatora i lokalne zajednice pronalaze se mogućnosti da se što više građanki i građana uključe u aktivnosti Udruženja žena Derventa koje će doprinijeti smanjenju svih oblika nasilja, poručeno je iz udruženja.
Udruženje žena Derventa u svom radu poklanja veliku pažnju prevenciji svih oblika nasilja, a u strategiji razvoja rodne ravnopravnosti naše opštine Udruženje žena je kandidovalo teme iz ovih oblasti.
Derventa Cafe