28. lis 2016.

SpektaR: Људи и клима смањили животињски свијет за 58 одсто...

SpektaR: Људи и клима смањили животињски свијет за 58 одсто...: 28.10.2016 09:59 | Агенције Лондон - Глобална популација дивљих животињских врста умањена је за 58 одсто од 1970. године, наведено је у...

Lješnica ove godine nije nikako presušila


Јесенски мотиви

 

Prve ptice su juče koridorom preko Polja odletjele na jug

 

U rijeci Ukrini ponovo ima rakova!

Prije nekoliko  godina rakovi iz Ukrine su jednostavno nestali, a bilo ih je mnogo, čak i za lov.
Zašto i kako su nestali, niko se ovom pojavom nije bavio ozbiljno i naučno, a uglavnom tvrdilo se da je riječ o zagađenju rijeke Ukrine. Rijeka Ukrina ne spada u rijeke koja protiče kroz jako zagađene prostore, to jest savremenu industriju i teškim zagađivačima. Tako da nestanak rakova radi toga nije baš pouzdana tvrdnja bez značajnih izučavanja. Nije Ukrina jedina rijeka u kojoj su rakovi nestali. Tvrdi se da su rakovi iz rječica nestali zbog toga što ih je unštila takozvana “američka kuga”. Novo obnavljanje i početak razvoja je dug period, koji traje u ciklusu od 15 godina. Ovo bi otprilike važilo i za Ukrinu, negdje je baš otprilike toliko godina od kad je nestao rak u Ukrini.
Ipak, ponegdje se rakovi u Ukrini pojavljuju, što znači da se obnavljaju.
Prilikom pecanja ispod visećeg mosta u Bosanskim Lužanima sasvim slučajno upecao sam malog račića. S obzirom da se rakovi, uglavnom hrane od otpadaka riba, truleži i sličnog, ovaj se upravo zakačio nogom na udicu, za repić od bjelice namijenjen kao mamac za ribe grabljivice. Tako sam ga izvukao iz vode, uslikao i opet vratio u vodu.
Ako ima jedan, onda ih ima još, pa neka se obnavljaju i upotpune faune u Ukrini.
Savko Pećić Pesa

Čisti se Ararova okućnica


Snimio S.Ž. - snimljeno mobilnim telefonom, 
pa se izvinjavamo čitaocima što su fotografije
tehnički nesavršene

Преминуо је Ђоко Милошевић








23. lis 2016.

Sutra otvaranje nove poslovnice preduzeća “Unitrade” u Polju

Otvaranje nove poslovnice Unitrade d.o.o. biće u ponedjeljak (24. oktobra) u Derventi, a nalaziće se na adresi Polje b.b.
Povodom otvaranja posjetioce očekuju brojne akcije:
– 25% popusta na zimske gume
– Besplatna montaza i balansiranje
– 20% popusta na sav ostali asortiman dijelova 
– Gume za teretna vozila i radne masine
– Auto kozmetika i akumulatori
– Najsavremenija spura trapa
– Dijagnostika i savjeti sa iskusnim mehanicarima Unitrade d.o.o. koji dolaze u Derventu iz drugih gradova povodom otvaranja.



Vaš Unitrade

Sjever opštine bez električne neergije

Zbog planiranih radova na dijelu dalekovodnog srednjenaponskog voda „Derventa-Brod“ dana 24.10.2016. godine (ponedeljak) u vremenskom periodu od 0830 do 1500 časova, bez napajanja električnom energijom ostaju potrošači na područiju naselja Begluci, Kostreš, N. Lužani, B. Lužani, Žeravac i Višnjik.
Derventa Cafe