24. ruj 2016.

U Ukrini pronađen zub mamuta



 



Pjesnik, slikar i skulptor Saša Bogdan pronašao je na rijeci Ukrini zub mamuta koji je težak 3,75 kilograma.
“Išao sam u potragu za abonosom, fosilnim hrastom lužnjaka kojeg ima u rijeci Ukrini, od kojeg izrađujem skulpture, kada sam uočio zub”, kaže Bogdan.
On je naveo da je otkrio zub uzvodno od gradske plaže “Patkovača”, gdje inače provodi mnogo vremena.
“Zub je bio vidljiv jer se voda na ovoj lokaciji povukla. Vjerujem da ima još ostataka i rado ću nastaviti sa traženjem”, kaže Bogdan.
O veoma rijetkom pronalasku obaviještena je Muzejska zbirka koja postoji u sastavu Narodne biblioteke “Branko Radičević” Derventa i muzejima u Doboju, Gradišci i Banjaluci.
U turističkoj organizaciji opštine Derventa potvrdili su Srni da nije poznato da li je neko do sada imao sličnih pronalazaka, ali da je eksponat vrijedan i da bi struka o njemu trebalo da kaže nešto više i potrudi se da bude dostupan široj javnosti.ATV/Srna


И Поље полако мијења изглед, ничу нове куће и други привредни и вјерски објекти

 

Stadion u Lužanima dobio reflektore


 



Fudbalski stadion u Bosanskim Lužanima nedavno je dobio reflektore, tako da će ekipa “Borca” ubuduće svoje treninge održavati i u večernjim terminima, što će biti od pomoći učesniku Međuopštinske fudbalske lige Doboj u ostvarenju ambicija.
– S obzirom da ove sezone planiramo da napadnemo prvo mjesto, ovi reflektori su nam od velike koristi za treninge u večernjem terminu, jer je većina igraca zaposlena, pa nisu u mogućnosti da dođu u dnevnom terminu. Takođe, moćemo igrati i prijateljske utakmice u tom periodu, što je velika stvar, kaže Vedran Plavšić, sekretar kluba.
Inače za reflektore i rasvjetu u ovom selu iz Programa kapitalnih investicija izdvojeno je 10.000 maraka.
 

B. N. – Derventa Cafe

19. ruj 2016.

Иако предивног архаичног изгледа, иако одолијева зубу времена, дрвена надстрешница у Шипрачком гробљу у Пољу чека неопходну обнову


Derventa | HD snimci iz zraka (vazduha) | Video #8

Popara sa kajmakom

Za dobru poparu sa domaćim  kajmakom potreban nam je  starijidomaći  hljeb koji se isiječe na krupnije komadiće, kajmak  po volji, malo masti i soli. Prvo se u zdjelu stavi 2 trećine vode koja proključa. Potom se dodaju komadići hljeba koji se kuvaju oko 5 minuta. U tavi se posebno stavi mast da se zagrijava do tzv. prskanja.  Iz posude sa hljebom odlije se voda, a komadići hljeba se satresu na tavu ili tepsiju, te se vrelom masti sve ravnomjerno prelije. Potom se kajmak nanese preko kuvanog hljeba,. Kada se kratko popara ohladi, imamo prekrasno domaće ukusno jelo. P R I J A T N O !