25. velj 2015.

Krajolici

 JU Narodna biblioteka»Branko Ćopić« Brod poziva zainteresovane građane na otvaranje izložbe „Krajolici“ gospodina Ranka Stjepanovića. Izložbena postavka umjetničkih fotografija pod nazivom „Krajolici“ će biti otvorena 2. marta 2015. u 19 sati u prostorijama biblioteke.Zbirka se može pogledati u radno vrijeme biblioteke do 6. marta.

24. velj 2015.

Још једна беба у Пољу

Прије неколико дана (19.02.-четвртак) у Бања Луци срећно је рођена мала Ивана Секулић. Срећни родитељи су Сања и Дражен Секулић. Због ове лијепе вијести данас се код баке Наде у Татарима цијели дан пила ракија, сок, кафа, а богме је било и мезе и колача - бака части. Свима честитамо, а малој Ивани желимо све најбоље у животу!

Evidentiranje narodnog graditeljstva

Stare polubrvnare u Novakovićima u Velikoj Sočanici i Erićima u Maloj Sočanici u opštini Derventa, arhitektonski su evidentirane i dokumentovane u okviru realizacije projekta „Valorizacija i dokumentovanje narodnog graditeljstva na teritoriji zapadne Republike Srpske“, izjavio je direktor Javne ustanove „Turistička organizacija opštine Derventa“ Damir Kljajić.
derventa polubrvnare
Dodao je da projekat realizuje Istraživački centar „Iskon“ iz Banje Luke, a partner na projektu za opštinu Derventa je „Turistička organizacija opštine Derventa“. Projekat finansira Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.
Koordinator projekta, arhitekta Anđelina Ošap, istakla je da je cilj projekta prikupljanje podataka, te fotografsko i arhitektonsko snimanje starih objekata na teritoriji nekoliko opština zapadne Republike Srpske.
- U Derventi su arhitektonski snimljene i dokumentovane dvije polubrvnare koje potiču sa kraja 19. vijeka. Manja polubrvnara nalazi se u Novakovićima u selu Velika Sočanica, a veća u Erićima u Maloj Sočanici, istakla je Ošapova.
Vlasnik polubrvnare u Novakovićima, Miro Đuričić, istakao je da je taj objekat podigao Tedo Novaković, a majtor je bio izvjasni Rašić iz Šerega iz Velike Sočanice. - Objekat je korišćen čak sve do sredine osamdesetih godina prošlog vijeka, a od tada je kuća zatvorena, istakao je Đuričić.
Vlasnik polubrvnare u Erićima, Savko Erić, rekao je da je kuću podigao Luka Erić, a majstori su bili Jovo Erić i Lazar Ćorić iz Male Sočanice. - Polubrvnara je korišćena sve do početka sedamdesetih godina prošlog vijeka. Kada je bila tek izgrađena prvo je bila pokrivena raževom slamom, kasnije kuruskom, daskom, te je 1948. godine prekrivena biber crijepom koji je i danas na njoj, dodao je Erić.
Turistička organizacija opštine Derventa

Pokazno orezivanje voćnjaka

rezanje_voca_Donji Klakar_vid_rakic_2015_aleksandar_popovic 1U nedelju 22. februara od 10 časova održano je predavanje za voćare u Donjem Klakaru. Zainteresovani su u voćnjaku na imanju Vida Rakića na licu mjesta mogli da vide različite metode rezidbi i da razgovaraju o načinima kalemljenja voća i drugim pitanjima iz voćarstva.

Prezentaciju i demonstraciju u voćnjaku vodio je Aleksandarrezanje_voca_Donji Klakar_vid_rakic_2015_aleksandar_popovic 2 Popović iz Savjetodavne poljoprivrene službe Ministarstva poljoprivrede RS, odeljenja u Doboju, koji se specijalizovao za voće i njegovu rezidbu.

23. velj 2015.

„Znanjem i saradnjom do novog zapošljavanja“

U okviru projekta „Centar za cjeloživotno učenje“ u utorak 24. februara u hotelu „Biser“ u Derventi u 11:30 časova biće održana konferencija za novinare, koja prethodi javnoj diskusiji pod nazivom „Znanjem i saradnjom do novog zapošljavanja“.
U okviru diskusije biće potpisan i Sporazum o saradnji, koji ima za cilj poboljšanje položaja teško zapošljivih kategorija. Sporazum će da uspostavi i definiše mehanizme saradnje organizacija civilnog društva, lokalne vlasti i institucija, i zajednički rad u oblasti rada, zapošljavanja i obrazovanja odraslih.
Radni tim, čiji su članovi i predstavnici lokalnih zajednica Doboja, Dervente i Modriče, koje su korisnici projekta, radio je proteklih mjeseci na izradi Sporazuma, koji je jedna od aktivnosti projekta „Centar za cjeloživotno učenje“ koji finansira Evropska unija.
Voditelj projekta je Centar za promociju evropskih vrijednosti „EUROPLUS“ u partnerstvu sa: NVO „Budućnost“ iz Modriče, NVO „Biosplus“ iz Dervente, Asocijacija informatičara u BiH iz Sarajeva, i Visoka poslovno tehnička škola iz Doboja.
Zavod za zapošljavanje RS, Područna jedinica Doboj, i Zavod za obrazovanje odraslih RS u ovom projektu imaju ulogu saradnika.
Boris Nikolić – Derventa Cafe

Dodjela Uvjerenja o savladanim kursevima informatike,
grafičkog dizajna i menadžmenta u okviru projekta u februaru
(prostorije dnevnog centra BiosPlusa u Derventi)


22. velj 2015.

Prognoza vremena za narednu sedmicu

Sedmicu iza nas obilježilo je stabilno vrijeme, uz sunčane intervale i bez padavina. Temperatura je dostizala ugodnih 10 stepeni u podnevnim časovima, ali jutarnja temperatura spuštala se i ispod nule. U sedmici koja je pred nama očekuje nas promjenjivo vrijeme sa pljuskovima i kišom.
derventa vremenska prognoza
U ponedeljak nas očekuje oblačno i suvo vrijeme uz mogućnost pojave jutarnje magle. Jutarnja temperatura kretaće se oko 5 stepeni, dok će najviša dnevna dosegnuti 12 podiok na Celzijusovoj skali. Sredinu sedmice donijeće kiše i pravo jesenjsko vrijeme. U utorak, srijedu i četvrtak jutarnje temperature dosezaće 6 stepeni na skali, a najviše dnevne 8 stepeni Celzijusa. U petak meterolozi najavljuju prestanak padavina sa mogućom pojavom kratkotrajnih pljuskova u večernjem periodu. Jutarnja temperatura kretaće se do 3 stepena, a najviša dnevna do 8 stepeni Celzijusa. Vikend će obilježiti prestanak padavina, ali i oblačno i suvo vrijeme. Jutarnja temperatura kretaće se do 5 stepeni, a najviša dnevna do 8 stepeni na Celzijusovoj skali.
Nikola Brković – Derventa Cafe