22. pro 2017.

Bez električne enegrije nekoliko sela i gradskih ulica

Zbog radova preduzeća na niskonaponskim i srednjenaponskim elektroenergetskim vodovima doći će do prekida u isporuci električne energije u nekoliko derventskih naselja.
U ponedjeljak (25.12.) u periodu od 08:30 do 13:00 časova, nez električne energije ostaće naselja Žirovina, Polje, Kulina, Šušnjari, Poljari, Stara Opština (Božinci), te Mala i Velika Bukovica .
Narednog dana (26.12.) u vremenu od 11:00 do 12:30 časova, biće i hotel „Biser“, kao i kupci iz Ulice Mladena Stojanovića.
Zbog radova na sanaciji niskonaponske mreže u toku naredne radne sedmice doći će do kraćih prekida u snabdjevanju za Gornje Cerane (Ilići).
Derventa Cafe

Pismo o školi

Prije nekoliko dana smo od gospođe Renate Lucić bili vrlo ugodno iznenađeni sljedećom porukom :

Poštovani,
Dostavljam vam sliku učenika iz Polja, na njoj su Ivanka Lipovac, Mirko Lujić, koje poznajem to su nekadašnji klinci godišta 1951-1952. 

Hvala vam na vašem blogu


Poštovani,

Većina Vas je upoznata sa našim radom, organizacijom turnira i pratećih programa (susreti Sv. Dominika Savia, turnir pikado i bela, aukcija slika, kulturno umjetnički program) .
U privitku Vam šaljem zamolbu za donacijom i zamolbu za tombolom, te kratki izvještaj o ostvarenom u prethodnim godinama.
Ukoliko niste u mogućnosti pomoći možete barem mail proslijediti nekom za kog smatrate da se može priključiti ovoj akciji i na bilo koji način pomoći uspjehu ovog projekta.
 Ako budete u mogućnosti pomoći mi ćemo vaš baner ili transparent rado postaviti u prostor gdje se održava turnir jer na taj način pokušavamo se dobrotvotima odužiti. Kroz turnir prođe oko 5000 osoba (sudionika, posjetitelja i djece koja ne plaćaju ulaz)
Unaprijed se od srca zahvaljujem svima.
S poštovanjem,

Stipo Lucić
Tajnik udruge

P.S.
Pratite događanja na našoj stranici ili na FB

               www.mnk-kolonija-svds.hr
(Amaterska dobrotvorna sportska udruga "MNK KOLONIJA - SV.DOMINIK SAVIO" Slavonski Brod).Ninska 11, Kolonija
35000 SLAVONSKI BROD
Telefon: +385 91 491 1633 ili +385 98 226 810

Obzirom da smo od gospođe Renate dobili i još jednu gornju poruku vezanu za održavanje humanitarnog malonogometnog turnira u Slavonskom Brodu, to u znak zahvalnosti i najboljih želja da turnir u potpunosti uspije objavljujemo i fotografiju plakata ovog turnira.





17. pro 2017.

aRS: Нова кућица за разбибригу патуљака Лидије Шремзер-...

Нека вам је срећна Крсна Слава Свети Никола !!!


Живковића платица


Овако се ја присјећам тзв. Живковића платице преко рјечице Љешнице у Пољу. Платица је служила за прелаз пјешака преко ријеке (а, богами, преносили су се и бицикли). Ове платице више нема, а налазила се на Љешници код велике шуме Тукови и спајала је Поље и Жеравац. Звала се Жиковића платица, јер су у њеној непосредној близини у Жеравцу биле куће Живковића. Преко ње су најчешће прелазили мјештани засеока Старчевићи, Татари и Ђекићи да би стигли на аутобусну станицу за Дервенту или Брод која се налазила у Жеравцу или до продавнице (тзв. задруге), али и мјештани Жеравца да би "попријеко" дошли у Поље - послом или на Славу...

Оџаци и димови-симболи живота у селу


 

Пут у засеок Теофиловићи (и на градску депонију !?)


Научено од поплава - проширени канал поред пута


Друштвени дом (Дом културе !?) у Пољу данас


U Polju, nažalost, još uvijek gledamo ovakve prizore


Boljom saradnjom do kvalitetnije zaštite Ukrine

Na radno-konsultativnom sastanku predstavnika Odjeljenja za inspekcijske poslove opštine Derventa i Sportsko-ribolovnog društva “Ukrina” razmatrana su konkretna pitanja i problemi, kako u saradnji opštinske inspekcijske službe i ribolovnog društva, tako i problemi sa kojima se ribolovno društvo susreće tokom svojih svakodnevnih aktivnosti.
Prisutni su se složili da je saradnja inspekcijskih organa, komunalne policije i ribolovnog društva, u proteklom periodu, bila korektna i profesinalna. Konstatovano je takođe da postoji niz problema koje je potrebno rješavati zajedničkim aktivnostima i saradnjom.
Mirko Bjelić, predsjednik Upravnog odbora “Ukrine” je istakao da su problemi, sa kojima se ovo društvo suočava, gotovo isti svake godine, a odnose se na problem krivolovaca, bespravne eksploatacije šljunka, zagađenja rijeke i divljih deponija na njenim obalama, a u posljednje vrijeme pojavio se i problem sa vlasnicima privatnih kuća, izgrađenih na obalama rijeke, koji su ovom gradnjom onemogućili nesmetano kretanje ribočuvara njenim obalama.
– Tu je i dugogodišnji problem niskog vodostaja rijeke u ljetnom periodu koji je uzrokovan sušnim periodom, ali i uzimanjem velike količine vode od strane ribnjaka. U vezi sa ovom problematikom su već pokrenute aktivnosti, kontaktirano je nadležno ministarstvo, ali problem nije riješen, kaže Bijelić.
U ribolovnom društvu su mišljenja da je potrebno da se ovaj problem rješava sveobuhvatnije i to organizovanjem zajedničkog sastanka nadležnih organizacija i institucija iz svih opština u slivu rijeke Ukrine.
Po riječima Nedeljka Nikolića jedan od najvećih problema je zagađenje rijeke, pa je razgovarano i o mjerama koje treba preduzeti da bi se to spriječilo, pogotovo što je društo ove godine imalo slučaj pomora ribe u tzv. Keminom vrbaku.Potrebno je u ovakvim situacijama reagovati na vrijeme i o tome obavijestiti nadležne institucije,od opštinskih do republičkih.
Dogovoreno je da u narednom periodu članovi društva, zajedno sa inspekcijom obiđu sve privredne subjekte na cijelom slivu Ukrine i utvrde potencijalne zagađivače. Takođe, potrebno je u sve aktivnosti uključiti i komunalnu i civilnu policiju, kao i da se, bar dva puta u toku godine, uzimaju uzorci vode i kontroliše njen kvalitet.
Da bi se spriječila bespravna eksploatacija šljunka na obalama rijeke, potrebna je još čvršća saradnja opštinske inspekcije, ribočuvara i članova društva kako bi se, po prijavi slučaja eksploatacije, moglo pravovremeno reagovati. Predstavnici SRD “Ukrina” su takođe istakli i dobru saradnju sa lokalnom zajednicom, Graničnom i civilnom policijom.
Sastanku su prisustvovali Mile Tadić, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove, Mirko Bjelić, predsjednik UO i Nikola Strinić, član UO SRD “Ukrina”, Nedeljko Nikolić, predsjednik Skupštine SRD, Dražen Pilipović, ribočuvar, Brankica Vukičević, opštinski poljoprivredni inspektor i Zoran Marić, komunalni policajac.
derventa.ba