26. stu 2017.

Zvonko Bogdan - Već odavno spremam svog mrkova

Lijepo vrijeme za pašu


Ovakav prizor sve rjeđe možemo vidjeti u Polju, pa i u okolnim mjestima. Prije par dana snimili smo konjče Bore Stjepanovića na paši u blizini njegove kuće. Mislim da Boro nikada od djetinjstva nije bio bez konja iako ga vrlo rijetko preže i sa njim ne radi ništa osim što ga gaji iz ljubavi prema ovoj plemenitoj životinji.

Храм светих Петра и Павла у Пољу-некад и сад

Храм светих Петра и Павла са звоником-изглед са југа

Времешна надстрешница на гробљу у Пољу иако лијепа и 
архаична, нажалост, већ представља опасност за све који је користе

А овако ја замишљам изглед православне цркве брвнаре
која је у Пољу постојала прије ове цркве изграђене 1936.

Тужно сјећање и опомена

 
На путу од силоса према Подновљу,
на средини пута до православног гробља,
налази се овај тужни споменик-крајпуташ
који на свој начин упозорава све возаче на
повећану пажњу и поштовање саобраћајних
прописа у току вожње. Чувајмо свој и животе
других учесника у саобраћају - драгоцијени су и јединствени!

Нови споменици Секулића и Милошевића на Шипрачком гробљу




Ovaj grafit uporno i mjesecima već stoji na zgradi OŠ u Polju


Економија - Средеља ових дана

 

BiosPLUS: Promovisan Kodeks o načinu predstavljanja lica sa invaliditetom u medijima

U Derventi su održane prezentacije Kodeksa novinara u BiH i Kodeksa o načinu predstavljanja lica sa invaliditetom u medijima. Oba kodeksa u svojoj osnovi imaju pravilno i nediskriminirajuće izvještavanje o aktuelnim temama.
Tokom prve prezentacije učesnici su se upoznali sa osnovnim odredbama Kodeksa novinara u BH, a kroz radne zadatke su diskutovali o primjerima u kojima je utvrđeno da je došlo do kršenja kodeksa, kao i onima u kojima je utvrđeno da nije bilo povrede. Voditeljica prezentacije, Sandra Kljajić, učesnike je upoznala i sa osnovnim statističkim podacima o broju žalbi na određene objave.
Druga prezentacija je bila konkretno usmjerena na izvještavanje o licima sa invaliditetom naročito u pogledu pristupa samim licima sa invaliditetom i perspektive izvještavanja. Voditeljica prezentacije, Ana Kotur-Erkić, je naglasila da se lica sa invaliditetom većinom prikazuju u javnosti kroz „herojski“ pristup čime se ova lica etiketiraju i pripisuju im se posebne sposobnosti za obavljanje svakodnevnih obaveza. Kroz primjere iz različitih članaka, učesnicima je naglašeno da invalidnost nastaje kad se pojedinac suoči sa neprilagođenom sredinom.
Prezentaciji su prisustvovali predstavnici lokalnih institucija, medija i organizacija lica sa invaliditetom sa područja Dervente. Aktivnosti su svojim prisustvom podržali i predstavnici Saveza udruženja gluvih Republike Srpske. Za potrebe prevođenja na znakovni jezik za ovu priliku je angažovan tumač ispred Saveza udruženja gluvih RS.

Derventa Cafe/BiosPlus