2. stu 2012.

Možda će Vas zanimati - izlazak iz ekonomske krize - Branko Dragas

Asentić - Derventa i okolna seoska naselja


DERVENTA-Posavske novosti(16.10.2012.): U izdanju Geografskog društva Republike Srpske iz štampe je izašla knjiga „Derventa i okolna seoska naselja“, čiji je autor Željko Asentić, magistar geografije iz Dervente. Sadržinu knjige pobliže određuje njen podnaslov – antropogeografska obilježja i turističke vrijednosti. Autor je na 240 strana predstavio geografske karakteristike naselja, njihov nastanak i razvoj, odlike i porijeklo stanovništva, sa posebnim osvrtom na turističke motive, kako one aktivirane tako i potencijalne.
 Značaj, vrijednost i naučnu utemeljenost knjige istakli su recenzenti. Dr Ljiljana Živković, profesor Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ističe da je autor „proverenom pisanom rečju, slikovito i dokumentovano predstavio zavičaj širokoj čitalačkoj publici“. Dr Mira Mandić, koja predaje geografiju naselja na PMF-u u Banjoj Luci, između ostalog je istakla da knjiga predstavlja „koristan informator za različitu upotrebu“. Ovo je četvrta po redu Asentićeva knjiga vezana za struku, a mimo toga objavljivao je naučno-stručne radove u Beogradu i Banjoj Luci.

Nova rubrika - O G L A S I

Poštovani čitaoci i posjetioci stranice, od sada uvodimo i novu rubriku - oglasi. Svoj oglas možete da pošaljete putem e-maila koji je i naznačen na vrhu početne stranice - rast62@gmail.com. U vašim oglasima možete da navedete šta prodajete sa opisom predmeta prodaje, takođe možete da navedete ukoliko nešto tražite da kupite, poklanjate ili razmjenjujete. Naravno trebate navesti i broj telefona ili e-mail adresu da Vam se naši zainteresovani čitaoci mogu javiti.

Izlazak mjeseca 30.oktobra u Polju


30. lis 2012.

Danas sunčan i hladan dan

Za razliku od jučerašnjeg dana u Polju kada je padala kiša, pa sinoć i snijeg, danas je vedar, sunčan i hladan dan. Očekuje se najviša dnevna temperatura do 8 stepeni Celzijusa.

29. lis 2012.

U Polju večeras pao prvi snijeg

U večernjim satima, danas 29.10.2012. godine, pao je prvi snijeg. Padao je sitan, ali je ipak porekrio krovove i njive. Nakon kišnog i hladnog dana, snijeg je ipak iznenadio.

Vršalica, dreš ili prosto mašina-da se podsjetimo


Ovako se nekada vršila pšenica i u Polju


Pšenica se prvo sakupljala u snopove, pa djela uz stožinu - 
na mašinu su se bacali snopovi,obično bi jedna
žena razvezivala snopove srpom i dodavala ih udjevaču
koji ih je ubacivao u bubanj


Na zadnjem kraju mašine je izlazila pšenica koju
je mašina klasirala na 3-4 klase čistoće, ispadala je
u vreće koje se pričvrste na mašinu, a kada se vreća 
napuni, uzme se i stavi se druga prazna.


Na prednjem kraju mašine izlazila je slama koja
se odmah djela uz stožinu. Kada bi vršila mašina 
bilo je potrebno oko 10-15 radnika da se posao
uspješno završi.

Fotografije: Savko Pećić Pesa



Fotografije Poljčana u OŠ Mladost Žeravac-lijepe uspomene


Na slici je npr. Ilija Jelić


Na slici je npr. Stojanka Jelić


Na slici je npr. Slađana Stjepanović


Na slici je npr. Stojanka Jelić


Na slici je npr. Željko Stjepanović

U Polju zahladilo,dva dana pada kiša

Već dva dana, gotovo neprestano, u Polju pada kiša. Jako je zahladilo, pa se dnevna temperatura ne kreće ni do dvocifrenog broja. Povremeno se kiša pojačava i natapa sasušenu zemlju. Već dvije godine za redom u Polju imamo veliku sušu, pa je i ova kiša dobro došla. Zbog suše dosta bunareva je presušilo, rječica Lješnica mjesecima ne teče, dosta biljaka i drveća se osušilo - klima se promijenila. Svi mještani kažu da ne bi bilo dobro da se još jednom ponovi ovako sušna godina i razmišljaju pomalo o promjenama u načinu pristupa poljoprivredi.