6. pro 2013.

Dogodilo se na današnji dan - 6. decembar


1240. - Predvođeni Batu Kanom, Mongoli su osvojili i uništili Kijev.
1732. - U Njujorku je izvedena prva predstava u kojoj su glumili profesionalni glumci.
1768. - Izašlo je prvo izdanje enciklopedije "Britanika".
1833. - Rođen je srpski pisac Jovan Jovanović Zmaj, član Srpske kraljevske akademije, liričar bogate invencije, prema oceni književne kritike - "pesnički izraz duhovnog i duševnog života srpskog naroda" u drugoj polovini 19. veka. Osnovnu školu učio je u rodnom Novom Sadu, gimnaziju u Halašu i Požunu (Bratislava), a maturirao je u Slovačkoj Trnavi. Pre medicine, koju je završio u Pešti, studirao je prava u Pešti, Pragu i Beču. Radio je kao lekar u Novom Sadu, Pančevu, Sremskim Karlovcima, Futogu, Beogradu, Zagrebu i Beču, a u Beogradu je od 1890. do 1898. bio dramaturg Narodnog pozorišta. Kao pesnik se razvijao pod uticajem srpske narodne poezije i lirike Branka Radičevića. Ispevao je zbirke ljubavnih pesama "Đulići" i "Đulići uveoci" - potresne, elegične ispovesti posle smrti supruge i četvoro dece. Napisao je veliki broj rodoljubivih i izuzetno vrednih političko-satiričnih pesama, a kao dečji pesnik dosegao je vrlo visok nivo u srpskoj književnosti. Osnovao je i uređivao književni list "Javor", satirične listove "Zmaj", "Žiža", "Starmali" i dečji list "Neven". Prevodio je s ruskog, nemačkog, mađarskog i engleskog. Ostala dela: knjiga pesama "Pevanija", pesnička legenda "Vidosava Branković", šaljivi komad "Šaran".
1876. - u SAD-u je počeo sa radom prvi krematorijum.
1926. - Umro je Klod Mone, francuski slikar, jedan od glavnih osnivača impresionizma. Po njegovoj slici "Impresija", izloženoj 1874. u Parizu, dato je ime celom slikarskom pravcu čiji je Mone bio, veruju mnogi istoričari umetnosti, najdosledniji i najuticajniji predstavnik. Počeo je kao realist pod uticajem G. Kurbea, a docnije je prešao na slikanje predela, uzimajući motive iz Pariza i okoline, pri čemu su ga najviše interesovali efekti svetlosti na vodi. Uopšte, svetlost i pokret bile su dve velike teme po kojima se impresionizam bitno odvojio od realističkog slikarstva. U želji da što vernije na platno prenese kolorističke preobražaje do kojih dolazi usled promene osvetljenja, Mone je morao da reaguje, tj. slika, izuzetno brzo. Stoga je njegov potez neretko bio žustar i iskidan, jer mu je daleko važnije bilo da što autentičnije zabeleži svoje zapažanje i doživljaj nego da podrobno opiše predmet. Slikao je iste motive u različita doba dana, od jutra do večeri, nastojeći pre svega da prikaže kako se usled treperenja svetlosti iz časa u čas menjaju lokalni ton oblika i njegova struktura i stvarajući tako nadasve originalne serije ili cikluse, kakvi su "Plastovi", "Stanica Sen Lazar", "Lokvanji" i najpoznatiji među njima - "Ruanska katedrala", ciklus u kom je u dematerijalizaciji oblika slikar otišao najdalje. Izvršio je ogroman uticaj na evropsko slikarstvo. Umro je 1926. godine.
1929. - U Turskoj su žene dobile pravo glasa.
1942. - Na prvoj zemaljskoj konferenciji u Bosanskom Petrovcu, osnovan je Antifašistički front žena (AFŽ).
1959. - Umro je srpski pisac Jovan Palavestra, koji je pisao pripovetke i drame, pozorišnu i književnu kritiku. Dela: drame "Savesti na vetru", "Čovjek koji se snašao", "Veliki skandal", zbirke pripovedaka "Sivi vidici", "Na belom hlebu".
1978. - Španija je usvojila svoj ustav.

Putovanje i učenje

Pokret Mladih Perspektiva postoji već skoro dvije godine, a do sada su organizovali više volonterskih i humanitarnih akcija na području opštine. Pored toga, organizacija se bavi i slanjem svojih članova na obuke i seminare širom Evrope.
Naime, program EU „Mladi u Akciji“ obezbedio je sredstva za omladinske razmjene i trening kurseve za mlade iz zemalja EU, ali i ostalih zemalja Evrope.Kroz taj program, Perspektiva je do sada poslala desetak svojih volontera na različite treninge.
Pred kraj ove zime aktuelna su tri programa koje organizuju druge partnerske organizacije, po jedan u Estoniji, Makedoniji i Italiji. U pitanju su kratkoročni kursevi i razmjene sa trajanjem do desetak dana, sa plaćenim smještajem i hranom, te prevozom pokrivenim 70%, dok ostatak plaćaju učesnici.
„Zbog manjka zainteresovanosti mladih iz Dervente, primorani smo da šaljemo ljude iz ostalih gradova BIH, iako u slučaju više prijava i selekcije učesnika, mladi iz našeg grada imaju prednost.“ – ističe Dragan Markelić, predsjednik upravnog odbora organizacije.
Ukoliko ste zainteresovani da se uključite u rad organizacije ili želite putovati, upoznati mlade ljude iz drugih krajeva Evrope, pošaljite vaš CV na pm.perspektiva@gmail.com
Svi su pozvani da se pridruže radu organizacije, a više informacija možete saznati na zvaničnoj stranici https://www.facebook.com/PokretMladihPerspektiva.
Z. B. - Derventa Cafe

5. pro 2013.

Dimi se iz trideset odžaka

Predivna slika u zaseoku Tatari. U ovom zaseoku ima trideset domaćinstava, a ovih hladnih dana mještani su veći dio dana u kući, lože vatru, odmaraju se, suše meso i obavljaju samo neophodne poslove oko stoke...Pravo je zadovoljstvo gledati sve ove odžake kako se dime i prave neobične oblike iznad kuća.



Polje ovih dana

Protekla dva-tri dana u Polju je bilo prilično hladno, sa jakim jutarnjim mrazevima, dok je tokom dana bilo čak i sunčanih perioda i veoma vedro. Prvi snijeg koji je nedavno pao, uglavnom se otopio, ali ga zaista još ima i dvorišta i njive su prošarane snijegom.

Pod teretom snijega srušio se vinograd

Šljivik zimi

Ova se dunja nagela do zemlje pod snijegom

Živa ograda je obukla kapu od snijega

Balvani

Snijeg na krovovima šupa

Jutro u mom voćnjaku


Vrapci su iz živice došli na dvorište i kljuckaju nešto



2. pro 2013.

Prelet ptica selica iznad Broda

U predvečerje danas, iznad Broda smo mogli vidjeti veličanstven prelet ptica selica. Nisam mogao prepoznati koja bi to vrsta ptica bila, ali pretpostavljam da je to neka krupnija vrsta. Iako su mnoge ptice već odavno otišle na jug, evo ove izgleda kao da malo kasne. Pored predivne slike na nebu, moglo se čuti i njihovo grupno iskonsko oglašavanje i kreštanje.




1. pro 2013.

Naše komšije i rođaci, Markovići iz Zelenika

Zahvaljujući našoj redovnoj čitateljki, gospođi Vesni Debeljak iz Banja Luke koja je rođena u Zelenikama i ima rođake u Polju, u prilici smo pogledati nekoliko fotografija iz prošlosti. Vesna se rado sjeća  svoga rodnog kraja,  dobrih ljudi u njemu i očito gaji lijepe uspomene na svoje selo. Na fotografijama možemo vidjeti likove preminulih, ali i živih komšija i prijatelja, rođaka, potom iz fotografija možemo zaključivati o našim narodnim običajima i nošnjama, o životu u selu u vrijeme njihovog nastanka. Najiskrenije se zahvaljujemo našoj Vesni što nam je ustupila ove fotografije da ih svi pogledamo i prisjetimo se nekadašnjih vremena!

                                 1. Svatovi 1952.g.- Marković Dušan i Stjepanovic Ljubica (Milenkovi
                                     roditelji), na slici takode i Mara Teofilovic-Markovic i Jovanka
                                     Marković (r.Teofilović - majka Dusanke Marković iz Zelenika).

                                               2.  Roditelji Vesne Debeljak- Marković Nikola i 
                                                    Mirjana i strina Jovanka. (1963.g.)

                                    3 . Nikola Marković, Dušan Marković i rođaci Kojići. (1959.g.)

                                  4. Mile i Anica Marković (Vesnini djed i baka) sa rođacima 
                                      Markovićima - otac i majka Miloša Markovića (vozio kola
                                      hitne pomoći), 

                                  5. Markovic Dušan , Marković Nikola,  Marković Ilija i zet Petrović
                                      (1979.g.- Derventa)

Volite li naivu!? - Jarke boje zime