17. svi 2014.

Ugao gledanja Bogdana Ćosića-iskreno volim radišne i pozitivne ljude

 

Prijateljima - portalima Dobojski info i Doboj cafe želimo što skoriji početak rada-posljednje informacije postavili su 14. maja-ovo je ta informacija



DOBOJ: Poplava, isključena voda i struja! (FOTO) (VIDEO)

  • Autor  Goran Stojanović/BNTVDOBOJ: Poplava, isključena voda i struja! (FOTO) (VIDEO)




Poplave su u punom jeku na dobojskom području tako da ćemo pokušati da vam donesemo sve najbitnije informacije i obavještenja.
09:42 Goran Stojanović: Stanje na području Mjesne zajednice (MZ) Donja Paklenica je kritično i u toku je evakuacija ljudi i stoke, potvrdio je danas Radio-Doboju predsjednik Savjeta te MZ Nedeljko Bilić.

Prema njegovim riječima, poplavljeno je više od 20 kuća, uključujući i Osnovnu školu "Ozren". U prekidu su i sve putne komunikacije, a dodatne probleme stvaraju klizišta.

On je od nadležnih zatražio da hitno pošalju čamce i ostalu mehanizaciju, jer u selu živi mnogo starih i iznemoglih lica.
------------------------------------
09:20 Goran Stojanović: Trafo-stanica "Usora" je isključena zbog .................

VIDEO: Prnjavor, brana na jezeru Drenova, 13:00

Sava kod Broda u 11,41 sati danas



Lješnica opet plavila

Juče ujutro rječica Lješnica je ponovo plavila. Rječica je plavila i 4. maja, ali je tada nivo rijeke i zahvat poplave bio znatno veći. Juče ujutro je na nekoliko sati bio poplavljen most između Polja i Žeravca, ali se voda tokom dana povukla, tako da nije ovoga puta u većoj mjeri zahvatila zasijane površine zemlje. Niko od mještana nije bio ugrožen ovim najnovijim izlijevanjem.

16. svi 2014.

Sava kod Broda raste

 

 
Samo na kratko kiša je prestala da pada danas u Brodu.
Kiša ne pada velikim intenzitetom, ali pada neprestano. Sava neprestano raste, otprilike do 10 cm
po satu. Npr. danas od 12  do 18 sati, kada sam napravio ove snimke, porasla je u dijelu koji
prolazi kraj centra grada Broda za tačno pola metra. Kao što vidite na snimcima organizovano
je postavljanje vreća na propustima betonske ograde na keju. Sava nosi ogromne količine smeća
i drvne mase. Veoma je mutna, nije brza, ali sam pogled na ovakvu Savu izaziva strahopoštovanje
u čovjeku.

aRS: Nastavljamo-A jeste ušarenili (sa jednog rada)

Sava kod Broda u podne-dijelovi Broda poplavljeni

 

 

 


15. svi 2014.

aRS: Nastavljamo-duh jedne mlade generacije na brodskom...

aRS: A kako se sve to događalo-Uređenje i oslikavanje n...

Voda u Doboju, Ukrina srušila most u Prnjavoru

Voda ušla u gradsku zonu Doboja, Ukrina srušila most kod Prnjavora!Voda je probila nasipe i ušla u gradsku zonu u Doboju, a očekuje se dodatni vodeni talas, javlja dopisnik Srne.
I dalje je na snazi stanje neposredne opasnosti.
Štab za krizne situacije grada Doboj pozvao je građane na pojačan oprez, a vozila da usmjeravaju prema višim dijelovima grada.
Civilna zaštita angažovana je sanaciji nasipa.
Ukrina srušila most u Prisoju
Montažni most u Prisoju kod Prnjavora srušen pod naletom Ukrine koja je nadošla usled kiše koja pada već dva dana.Učenici OŠ Ivo Andrić iz Kulaša vraćeni su kućama.Kako je televizij K3 rekao Milenko Milivojac, načelnika Štaba Civilne zaštiti opštine Prnjavor, sve ekipe su na terenu i prate razvoj događaja.Za sada nema opasnosti od izlijevanja prnjavorskih riječica Vijake, Lišnje i Ilove.
(Agencije)-ISTINITO

Sava kod Broda 15.5.2014 oko 15 sati

 

 

Vodostaji u porastu (a može imati veze sa nama)

Na području opštine Prnjavor vodostaj Ukrine je u porastu i ova rijeka je počela da se izliva u priobalnom području u mjestu Prisoje u Mjesnoj zajednici Kulaši. Rječica Lišnja se izliva u priobalnom području u naselju Ratkovac, ali za sada nema ugroženih domaćinstava.

Vodostaj rijeke Bosne u Modriči je 210 centimetara, što je 40 centimetara više u odnosu na prethodno mjerenje.

Vodostaji se prate, službe u pripravnosti u Prnjavoru

Sve nadležne službe na području opštine Prnjavor su u pripravnosti ako zbog izlivanja rijeka bude bilo potrebe za intervencijama i pomoći stanovništvu, rekao je šef opštinskog štaba Civilne zaštite Milenko Milivojac.
Milivojac ističe da je, za sada, situacija pod kontrolom, ali da bi stanje moglo postati teško ukoliko se padavine nastave.
"Rječica Lišnja izlila se u Ulici Živojina Preradovića, gdje je u dogovoru sa policijom postavljena žuta traka i zaustavljen saobraćaj prema Ceru. Saobraćaj je zbog izlivanja Ukrine iz korita obustavljen i u Kulašima, na lokalnom putu u selu Prisoje. Ostali putni pravci na području ove opštine su prohodni", dodao je Milivojac.
Prema podacima iz Civilne zaštite, Lišnja se djelimično izlila i u Ratkovcu, te Omladinskom naselju, ali domaćinstva za sada nisu ugrožena.
Vodostaj jezera Drenova nije alarmantan, jer ima još oko 1,8 metara da bi došlo do prelivanja vode na brani.
Nezavisne novine

13. svi 2014.

ZORICA BRUNCLIK- AVLIJE AVLIJE !!!

Miroslav Ilic - Sta ce nama tugovanje 1990

Uredimo okućnice i dvorišta! - detalji iz zaseoka Tatari




Proljeću se zaista nije teško radovati i uživati u njemu!


Miloduv

Pelin

Zečije uši

Iris


Lonicera

Pribor i ulov posle pecanja na Lješnici

Moja radionica ima nove stanovnike-gnijezdo lasta-
vica na gredi

Ispod strehe na kući nastanili su se vrapci

Božur

Zelenilo proljeća sa dominantnim japanskim zerdeli-
jama bordo boje

Moje lastavice igraju se na strujnim žicama 

Turističko vrednovanje derventskih kulturnih potencijala

Na konkurse Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, koji su bili otvoreni do kraja aprila 2014. godine, „Turistička organizacija opštine Derventa“, prijavila je tri prijedloga projekata, istakli su predstavnici ove Javne ustanove. Prijavljeni su projekti: „Derventski etno“, “Kulturno ljeto na Ukrini“ i „Ubikacija manastira Detlak“, a odnose se na kulturno vrednovanje derventskih turističkih potencijala.
Derventska nosnja
- Prijedlog projekta „Derventski etno – obogaćivanje kulturnog turizma etnološkim nasljeđem – faza I“ ima za cilj razvoj, vrednovanje i obogaćivanje derventskog kulturnog turizma etnološkim nasljeđem – narodnom nošnjom, hranom, starim graditeljstvom i običajima. Vrijednost projekta je 66.380 KM, a od Ministarstva civilnih poslova BiH se potražuje 54. 810 KM, istakao je Damir Kljajić, direktor „Turističke organizacie opštine Derventa.
Derventsko staro graditeljstvo
On je naglasio da je derventski kraj djelimično etnološki istražen, a etnološko blago još uvijek nije adekvatno prezentovano, ali ni turistički dovoljno vrednovano. Neophodno je neprocjenjivo narodno blago istaržiti, prezentovati široj javnosti – prije svega turistima i posjetiocima, te ga sačuvati od zaborava i uništenja.
Derventska hrana
- Prijedlog projekta “Kulturno ljeto na Ukrini-obogaćivanje turističke ponude Derventa“ ima za cilj njegovanje umjetničkog stvaralaštva kroz kulturne aktivnosti i unapređenje i razvoj međunarodne saradnje u oblasti kulture sa akcentom na pjesničku, likovnu i muzičku umjetnost. Partneri na projektu su Književni klub „Vihor“ i Udruženje likovnih stvaralaca „ULIKS“, a vrijednost projekta je 24.000 KM, a od Ministarstva civilnih poslova BiH se potražuje 16.800 KM, dodao je Mladen Pećić, stručni saradnik za turizam u „Turističkoj organizaciji opštine Dervente“.
On je istakao da je u okviru manifestacije panirano je da se održe tri kulturna događaja – Međunarodna likovna kolonija „Patkovača 2014.“, Međunarodni ilindanski pjesnički susreti “Prljača“ i rok koncert na izletištu Patkovača.
- „Ubikacija manastira Detlak – arheološka istraživanja i istorijska proučavanja“ je prijedlog projekta koji ima za cilj da kroz istorijska proučavanja, arheološka rekognosciranja i probna arheološka istraživanja dođe do materijalnog ostataka srednjovjekovnog manastira Detlak, te da se evidentira i naučno i turistički vrednuje srednjovjekovno nasljeđe derventskog kraja. Ovaj projekat je apliciran preko Centra za lokalni i regionalni razvoj „CELOR“ Derventa, a partneri na projektu su: Javna ustanova „Turistička organizacija opštine Derventa“, Istraživački centar „Iskon“ i Zavičajni muzej Gradiška. Vrijednost projekta je 30.126,60 KM, a od Ministarstva civilnih poslova BiH se potražuje 20.786,60 KM rekao je Bojan Vujinović, arheolog iz Zavičajnog muzeja iz Gradiške.
On je dodao da je derventsko srednjovjekovno nasljeđe djelimično istraženo. Brojni srednjovjekovni arheološki lokaliteti derventskog kraja još uvijek su nezaštićeni i turistički nevrednovani. Pojedini pisani izvori upućuju na postojanje srednjovjekovnog manastira Detlak, ali on još uvijek nije pronađen na terenu.
Turistička organizacija opštine Derventa