8. ruj 2017.

Ражљевак - пита наших бака

За ражљевак је потребно : 3 јајета, пола литре млијека, 4 dl воде, пшенично брашно и мало соли. Све се измијеша да буде мало гушће него нпр. за палачинке.
У тепсији загријемо маст, потом улијемо смјесу и печемо на температури од 200 степени око пола сата.
По жељи се може и покајмачити. П р и ј а т н о !!!

 

7. ruj 2017.

GASTRO SUSRETI BROD 2017

Javna ustanova „Turistička organizacija opštine Brod“ i UŽ „Đurđevak“ Liješće organizuju, četvrti put, „Gastro susrete Brod 2017“.  Ova izuzetna manifestacija će se održati u sklopu Sajma privrede, 16. septembra, u parku pored Sportsko kulturnog centra u Brodu sa početkom u 13 časova.
Pozivamo Vas da učestvujete na gastro susretima, predstavite  tradiciju, kulturu i kvalitet hrane na našem području, ostvarite poslovne kontakte i lično upoznate potencijalne poslovne partnere. Pored štandova sa hranom organizuje se i tradicionalno takmičenje u kuvanju čobanca.

Prijave se šalju Turističkoj organizaciji opštine Brod.
 Telefon:  053/  610-592 
e-mail:  turistickaorg.brod@teol.net

Sajam privrede, poljoprivrede i turizma Brod 2017

Pozivamo sve privredne subjekte da uzmu učešće na Sajmu privrede, poljoprivrede i turizma Brod 2017: predstavite svoje preduzeće, ostvarite poslovne kontakte i lično upoznajte potencijalne poslovne partnere.
Svečano otvaranje Sajma će biti u petak 15. 9. u 11.30 časova.
Drugi dan Sajma, u subotu, biće organizovani tradicionalni Gastro susreti sa predstavljanjem gastronomije ovog kraja.
Za sve informacije oko učešća možete se obratiti JU Turistička organizacija opštine Brod i Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti  opštine Brod. Telefoni: 053/610-592, 053/610-918, e-mail: privreda@opstina-brod.net.

Obaveza suzbijanja ambrozije

Odjeljenje za inspekcijske poslove obavještava vlasnike i korisnike obrađenog i neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, kao i izgrađenog i neizgrađenog građevinskog zemljišta, subjekte koji upravljaju površinama uz vodotokove i kanale, uz javne puteve, parkove, groblja i druge površine na kojima raste ambrozija, da su dužni u skladu sa Odlukom o mjerama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambozije(”Službeni glasnik Republike Srpske ”, broj 81/07) da u toku vegetacione sezone na navedenim površinama suzbiju i unište ambroziju.
– Suzbijanje ambrozije je ozbiljan zadatak koji znači brojne aktivnosti usmjerene prije svega na jačanje svijesti građana o opasnosti od ove biljne vrste koja izaziva velike zdravstvene probleme i nanosi velike štete poljoprivrednoj proizvodnji, stoji u saopštenju Odjeljenja za inspekcijske poslove.
Ambroziju je neophodno uništavati jer je štetna po zdravlje ljudi (polen ambrozije je jedan od najjačih alergenata) i nanosi velike štete poljoprivrednoj proizvodnji, a često prouzrokuje i potpuni gubitak prinosa.
Uništavanje ambrozije može se izvršiti primjenom agrotehničkih (oranje, tanjiranje, zaoravanje), mehaničkih (čupanje, košenje) i hemijskih mjera (upotrebom neselektivnih herbicida).
Nadzor nad provođenjem ovih mjera vrši poljoprivredna inspekcija i komunalna policija opštine Derventa.
derventa.ba

Zvonik hrama Svetih Petra i Pavla u Polju

Pomalo smo o zvoniku naše crkve pisali i u postu "Slika za istoriju našeg naroda" prije nekoliko dana. Stari drveni zvonik napravljen je vjerovatno daleke 1936. godine, a uništen je 1992. godine.
Ja sam ga skicirao prema sjećanju, nadam se koliko-toliko uspješno. Pored crteža prikazujemo i malu fotografiju novog, sada postojećeg, zvonika.

 


Krompir berićetno rodio

Stigao nam je i "poljoprivredni izvještaj" od našeg Bojana iz Polja. Slike govore sve, ove godine je krompir u Polju obilatio urodio. Bit će, dakle, dobrog paprikaša i pomfrija...

 

4. ruj 2017.

Dolazak kiše u Polje

Foto : Bojan Balaban

A ovako izgledaju Sredelja na satelitskoj fotografiji


Fotografija našeg naroda za istoriju

Nikada do sada nisam vidio ovu fotografiju. Ona je iz 1936. godine i najvjerovatnije je snimljena prilikom osveštanja tada novoizgrađene pravoslavne crkve - hrama Svetih Petra i Pavla u Polju (pored pravoslavnog Šipračkog groblja).  Prije ove zidane crkve na istom mjestu je bila crkva brvnara. Ispred crkve se okupio brojni vjerni narod i napravili su zajedničku fotografiju. Iako  ne uspijevam nikoga prepoznati, po oblicima i karakteristikama lica sa priličnom sigurnošću bih mogao reći - E ovo je Milošević, ovo Grozdanović, ovo je sigurno Arsenićka.., jer dobro poznajem kasnije pretke koji nose slične crte lica. Iz fotografije se može mnogo toga zaključiti npr. o brojnosti pravoslavnog vjernog puka, o narodnim nošnjama, o "praćenju mode", o ravnopravnosti polova, o pozitivnom stanju duha ovog naroda.... Crkva je prvobitni oblik zadržala i do današnjih dana, samo je zvonik sada bitno drugačiji. Onaj tadašnji se održavao (iako raskliman, kako ga se ja sjećam) do 1992. godine kada je porušen, a na njegovom mjestu je 1994. obnovljen i izgrađen ovaj sadašnji metalni. Stari zvonik je bio izrađen od hrastovog drveta, jakih četvrtastih stubova, pomalo stilski obrađene daske i sa drvenim krovom.
Fotografiju je pribavio Željko Stjepanović od izvijesnog Arsenovića, presnimio je i uvećao, a ja sam presnimio tu uvećanu, pa je sve to vjerovatno uticalo na oštrinu slike. U svakom slučaju ovo je jedan od najljepših dokumenata iz naše istorije.

Fotografija naroda ispred pravoslane crkve u Polju 1936. godine (vidi se i dio zvonika)

Fotografija pravoslavne crkve sa novim zvonikom, u Polju, 2011. godine 


Ove godine je izgrađena nova raskrsnica u Polju kod silosa na spajanju puteva Derventa - Brod i Polje - Podnovlje. Odlično rješenje!


U subotu i nedjelju kod nas je bilo kišovito, danas sunčano, ali sa znatno manjom temperaturom vazduha

 

Pečem danju, pečem noću - pecaja rakije kruške