2. stu 2011.

Magla

Gusta magla pojavljuje se u Polju svaki dan oko 18 popodne, traje do jutra kada se pojačava i odlazi tek oko 10 -11 sati prije podne. Ugodno je toplo za ovo doba godine, suvo i bez kiše.






31. lis 2011.

Oblačno i maglovito jutro u Polju

Dok u hotelu Biser u Derventi pijem kaficu, koristim priliku da vas obavijestim o vremenu u Polju. Sada je 9 i 25 i iz Polja sam došao prije pola sata. Sinošnje veče, noć i ovo jutro u Polju je bilo maglovito i oblačno - nekako tiho, kao izmedju jeseni i zime. Evo sunce se još nije uspjelo probiti, napolju je nekako vlažno od magle i vidljivost nije baš velika. Rekao bih da je stabilno i da će ovakvo vrijeme potrajati bar još ovu sedmicu. Svakako je povoljno za poljoprivredne i ostale radove, pa se nadam da će naši mještani i iskoristiti ovo vrijeme baš dobro. A posla, sada u jesen ima mnogo. Od branja kukuruza, sijanja pšenice, branja i uspremanja voća, potkresavanja voćaka, pripreme ogreva, a dolazi i svinjokolja, slave...
I da se vratimo na vrijeme - kao što sam i opisao - kao stvoreno za pisanje pjesama - pjesnici izvolite!!!

30. lis 2011.

Čitaoci stranice iz više zemalja

Poštovani čitaoci bloga!
Pošto danas imam malo slobodnog vremena, pogledao sam statistiku stranice poljeinfors-bih.blogspot.com. Prijatno me je iznenadila statistika, jer imamo čitaoce iz 12 zemalja svijeta sa više kontinenata. Obzirom da je ovaj blog nedavno ustanovljen ovo je više nego dobro. Zbog toga sam srećan i zadovoljan i vidim da moje utrošeno vrijeme u kreiranje ovog bloga nije bilo uzaludno. Vi ste mi velika podrška i zbog toga vam PUNO, PUNO HVALA!
Evo i još nekoliko pokazatelja - stranica je pregledana u : BiH - 1157 puta, Serbia - 198, Croatia - 100, Russia - 37, Switzerland - 30, Germany - 23, Sweden - 12, Greece - 3, Montenegro - 3, United States -11, Austria - 2 i Malta - 2. Stranica je npr. danas do 13 sati pregledana 17 puta, juče 32 puta, prošlog mjeseca 708 puta i ukupno 1630 puta.
Pišite mi na adresu rast62@gmail.com. Puno pozdrava, dobro zdravlje i svaku sreću želi vam Ranko Stjepanović iz Polja!!!

Kokošija supa

Potrebno : 300 gr kokošijeg mesa sa kostima, vezica peršuna, 2-3 mrkve, glavica crvenog luka, 2 lovorova lista, 3 zrna bibera, malo mljevenog bibera, 2 klinčića, prstohvat soli, 100 gr rezanaca, 1 kašika vegete, 2 litre vode.
Meso i vodu staviti u šerpu da se kuva do pola sata - posoljeno. Dodati mrkvu, peršun, isječen luk, lovor, biber, klinčiće - sve da se kuva na laganoj vatri još oko 40 minuta. Nakon toga dodati rezanca i vegetu, te kuvati još 10-15 minuta. Provjeravati okus i povremeno miješati.
Prijatno!!!



Kuruzice

Potrebno : 10 velikih kašika kukuruznog brašna, 10 velikih kašika pšeničnog brašna, 1 jaje, 2 dl vode, prstohvat soli, 1 prašak za pecivo, susam.
Kukuruzno i pšenično brašno zamijesiti sa jajetom, praškom za pecivo, toplom vodom, dodati soli i smjesu nasuti u tepsiju sa kalupčićima za mafine. Posuti susamom. Staviti u rernu i peći oko pola sata (dok blago ne porumeni) - povremeno okretati tepsiju. Kada kuruzice porumene, tepsiju izvaditi i prekriti krpom da se ohlade.
Prijatno!!!

                                                

Prije pečenja


                                         

                                                                       Posle pečenja