Zamijesiti 1,5kg brašna, kašičicu kvasca i malo soli, sa 0,5 l mlake vode. Ostaviti tijesto da nadolazi. Kad nadodje, tijesto obasipati brašnom, prekuvati nekoliko puta i istresti u pouljenu tepsiju. Kada nadodje u tepsiji, peći 45-55 min na 200 stepeni. Pečen hljeb izvaditi iz tepsije i uviti u veću krpu. Sjeći i služiti potpuno ohladjen hljeb. PRIJATNO !!!
Ovaj blog je posvećen svim dobrim ljudima iz mog rodnog mjesta Polja kod Dervente i svima vama dobronamjernim posjetiocima. Upoznajte bogatu baštinu i sadašnjost Polja. Učinimo sve što možemo za njegovu ljepšu budućnost! Molim vas da sve komentare i prijedloge za poboljšanje ove prezentacije uputite na e-mail adresu: rankos62@gmail.com! Puno vas pozdravlja Ranko Stjepanović!!!
8. lis 2011.
Pita od jabuka
1 kg brašna zamijesiti sa 1 malom kašičicom kvasca, dodati malo soli i zamijesiti sa vodom. Tijesto treba da odstoji 1h. Na brašnjavoj površini prekuvati tijesto i podijeliti na 2 dijela. Rasklagijati ih u krug prečnika 30cm, pouljiti i ostaviti na krpi da odstoji u toploj sobi kako bi se tijesto moglo razvući. Svaki krug rukama rastegnuti na stolu tako da list bude gotovo providan. Kašikom nanositi fil. FIL: oguliti i naribati jabuke (oko 0,5kg), dinstati ih na ulju sa 3 kašike sećera i malo cimeta. Jabuke kašikom stavljati na rastegnut list. Pečenu pitu zaliti zaljevom: 2 dl vode ukuvati sa 4 kašike šećera. PRIJATNO !!!
Pita sa sirom
1 kg brašna zamijesiti sa 1 malom kašičicom kvasca, dodati malo soli i zamijesiti sa vodom. Tijesto treba da odstoji 1h. Na brašnjavoj površini prekuvati tijesto i podijeliti na 2 dijela. Rasklagijati ih u krug precnika 30cm, nauljiti i ostaviti na krpi da odstoji u toploj sobi kako bi se tijesto moglo razvući. Svaki krug rukama rastegnuti na stolu tako da list bude gotovo providan. Kašikom nanositi umućen fil od 0,5kg sira, 1 jaje , kašike kajmaka i malo soli. Saviti list i staviti u pouljenu tepsiju. Peci oko pola sata na 200 stepeni. Pokajmačiti! PRIJATNO!!!
Zadušnice
Danas su zadušnice. Mještani Polja danas su došli na pravoslavno groblje (Šipračko) da odaju počast svojim najbližim preminulim srodnicima. Prvo je u 12 sati održana služba u Hramu Svetih Petra i Pavla, potom je pop prelio vinom sve grobove, nakon toga osveštani su novi spomenici. Bio je lijep dan, narod je po starom običaju palio svijeće, ponio hrane i pića i pored grobova svojih najbližih preminulih srodnika jelo se i osvježavalo pićem. Prilika je to da se evociraju uspomene na predake, da se mladima ispriča poneka anegdota o djedu ili baki.., da se susretnu stari prijatelji i rodbina - sve u svemu jedan lijep i dostojanstven običaj.
Danas su osveštani spomenici pokojnim Gojku Stjepanoviću, Cvijeti Stjepanović i njihovoj djeci Mirku, Dušanu, Stojki i Peri. Spomenik je podigao sin (i brat) Gojko Stjepanović sa suprugom Marom, djecom, snajom i unučadi. Ovom činu prisustvovalo je dosta komšija, a čin osveštanja obavio je pop Dragan sa pomoćnicima.
7. lis 2011.
Kiša
Nakon nekoliko mjeseci suše, nakon velike duge vrućine, obistinile su se prognoze meteorologa i konačno je danas popodne pala kiša u Polju. Za vrlo kratko vrijeme temperatura se spustila od 10 do 15 stepeni. Prema prognozama, sutra i prekosutra se očekuje oblačno vrijeme i mnogo hladnije nego do danas.
Srijemož sa jajima
Dobro se opere 400 gr. srijemoža. Isiječe se. U tavu se stavi 1 kašika svinjske masti. Kada se mast zagrije, doda se srijemož i posoli. Dinsta se uz povremno miješanje oko 10 minuta. U drugoj posudii već je pripremljeno 2 umućenih jaja. Jaja se dodaju u tavu sa srijemoži i uz miješanje drvenom kašikom sve se prži cca 5 minuta. Prijatno!
Srijemož - Allium ursinum
Rosino povrće
Iako zaposlena u Unisu u Derventi, Rosa Stjepanović stiže da kod kuće u povrtnjaku, svake godine uzgoji izvrsno povrće. U tome joj naravno pomaže Djole, tako da svake godine bude na pretek paradajza, paprika, krastavaca, rotkve, cvekle, luka bijelog i crvenog, mahuna... Evo nekoliko sličica...
Fotografije snimila Rosa Stjepanović
Djokine pčele
Već nekoliko godina Djoko Milošević se vrlo uspješno bavi pčelarstvom i proizvodnjom meda. Počeo je, naravno, sa nekoliko košnica i vrlo brzo je njegov pčelinjak postao prilično veliki. Sada Djole ima oko stotinjak košnica, sa pčelama radi gotovo svaki dan. Uvijek ima posla oko pčela - pregledanje, pravljenje košnica, obezbjedjenje vode za pčele, košenje oko košnica, posao oko rojenja itd, ali najljepše je kada se vrca med. Ove godine sezona, kako kaže Djoko, i nije bila baš nešto dobra, ipak izvrcalo se oko 700 kg vrlo kvalitetnog meda. Jedan dio od toga Djole proda, nešto i podijeli, vrlo je zadovoljan svojim pčelama i uvijek u razgovoru naglašava korisnost od ovih velkih radnika - pčela.
Fotografije snimila Rosa Stjepanović
Pretplati se na:
Postovi (Atom)