8. lis 2011.

Domaći hljeb

Zamijesiti  1,5kg brašna, kašičicu kvasca i malo soli, sa 0,5 l mlake vode. Ostaviti  tijesto da nadolazi. Kad nadodje, tijesto  obasipati brašnom, prekuvati nekoliko puta i  istresti u pouljenu  tepsiju. Kada nadodje u tepsiji, peći  45-55 min na 200 stepeni. Pečen hljeb izvaditi iz tepsije i uviti u veću krpu.  Sjeći i služiti potpuno ohladjen hljeb.  PRIJATNO !!!

Pita od jabuka

1 kg brašna zamijesiti sa 1 malom kašičicom kvasca, dodati malo soli  i zamijesiti sa vodom. Tijesto treba da odstoji  1h. Na brašnjavoj površini  prekuvati  tijesto i podijeliti na 2 dijela. Rasklagijati ih u krug prečnika 30cm, pouljiti i ostaviti na krpi da odstoji u toploj sobi kako bi se tijesto moglo razvući. Svaki krug rukama rastegnuti na stolu tako da list bude gotovo providan. Kašikom nanositi  fil. FIL: oguliti i naribati jabuke (oko 0,5kg), dinstati ih na ulju sa 3 kašike sećera i malo cimeta. Jabuke kašikom stavljati na rastegnut list. Pečenu pitu zaliti zaljevom: 2 dl vode ukuvati sa 4 kašike šećera.  PRIJATNO !!!




Pita sa sirom

1 kg brašna zamijesiti sa 1 malom kašičicom kvasca, dodati malo soli  i zamijesiti sa vodom. Tijesto treba da odstoji  1h. Na brašnjavoj površini  prekuvati  tijesto i podijeliti na 2 dijela. Rasklagijati ih u krug precnika 30cm, nauljiti i ostaviti na krpi da odstoji u toploj sobi kako bi se tijesto moglo razvući. Svaki krug rukama rastegnuti na stolu tako da list bude gotovo providan. Kašikom nanositi umućen fil od 0,5kg sira, 1 jaje , kašike kajmaka i malo soli. Saviti list i staviti u pouljenu tepsiju. Peci  oko pola sata na 200 stepeni. Pokajmačiti!  PRIJATNO!!!









Današnji snimak škole u Polju



Zadušnice

Danas su zadušnice. Mještani Polja danas su došli na pravoslavno groblje (Šipračko) da odaju počast svojim najbližim preminulim srodnicima. Prvo je u 12 sati održana služba u Hramu Svetih Petra i Pavla, potom je pop prelio vinom sve grobove, nakon toga osveštani su novi spomenici. Bio je lijep dan, narod je po starom običaju palio svijeće, ponio hrane i pića i pored grobova svojih najbližih preminulih srodnika jelo se i osvježavalo pićem. Prilika je to da se evociraju uspomene na predake, da se mladima ispriča poneka anegdota o djedu ili baki.., da se susretnu stari prijatelji i rodbina - sve u svemu jedan lijep i dostojanstven običaj.



Danas su osveštani spomenici pokojnim Gojku Stjepanoviću, Cvijeti Stjepanović i njihovoj djeci Mirku, Dušanu, Stojki i Peri. Spomenik je podigao sin (i brat) Gojko Stjepanović sa suprugom Marom, djecom, snajom i unučadi. Ovom činu prisustvovalo je dosta komšija, a čin osveštanja obavio je pop Dragan sa pomoćnicima.









Kuća i dvorište Srete i Nade Jelić












Pogled na ekonomiju i Plehan

Pogled na nekadašnje štale Poljoprivrednika i Zelenike

7. lis 2011.

Kiša

Nakon nekoliko mjeseci suše, nakon velike duge vrućine, obistinile su se prognoze meteorologa i konačno je danas popodne pala kiša u Polju. Za vrlo kratko vrijeme temperatura se spustila od 10 do 15 stepeni. Prema prognozama, sutra i prekosutra se očekuje oblačno vrijeme i mnogo hladnije nego do danas.

Srijemož sa jajima

Dobro se opere 400 gr. srijemoža. Isiječe se. U tavu se stavi 1 kašika svinjske masti. Kada se mast zagrije, doda se srijemož i posoli. Dinsta se uz povremno miješanje oko 10 minuta. U drugoj posudii već je pripremljeno 2 umućenih jaja. Jaja se dodaju u tavu sa srijemoži i uz miješanje drvenom kašikom sve se prži cca 5 minuta. Prijatno!




Srijemož - Allium ursinum


Mali Betmen - Sandro Stjepanović


Foto Rosa Stjepanović

Rosino povrće

Iako zaposlena u Unisu u Derventi, Rosa Stjepanović stiže da kod kuće u povrtnjaku, svake godine uzgoji izvrsno povrće. U tome joj naravno pomaže Djole, tako da svake godine bude na pretek paradajza, paprika, krastavaca, rotkve, cvekle, luka bijelog i crvenog, mahuna... Evo nekoliko sličica...



Fotografije snimila Rosa Stjepanović

Detalj iz Rosinog i Djokinog dvorišta


Foto Rosa Stjepanović

Djokine pčele

Već nekoliko godina Djoko Milošević se vrlo uspješno bavi pčelarstvom i proizvodnjom meda. Počeo je, naravno, sa nekoliko košnica i vrlo brzo je njegov pčelinjak postao prilično veliki. Sada Djole ima oko stotinjak košnica, sa pčelama radi gotovo svaki dan. Uvijek ima posla oko pčela - pregledanje, pravljenje košnica, obezbjedjenje vode za pčele, košenje oko košnica, posao oko rojenja itd, ali najljepše je kada se vrca med. Ove godine sezona, kako kaže Djoko, i nije bila baš nešto dobra, ipak izvrcalo se oko 700 kg vrlo kvalitetnog meda. Jedan dio od toga Djole proda, nešto i podijeli, vrlo je zadovoljan svojim pčelama i uvijek u razgovoru naglašava korisnost od ovih velkih radnika - pčela.





Fotografije snimila Rosa Stjepanović