2. lis 2011.

Domaći kuvani krompir

Oguljen i na krupnije komade isječen krompir stavi se u poveću šerpu u koju se onda doda voda tako da poprilično pokrije krompir. Doda se u toploj vodi oprano  sušeno svinjsko meso sa kostima, obično rebra ili komadi kičme ili koljenica. Kad prokuva, ubaci se sjeckani crveni luk, mrkva, 2 -3 listića lovora, 2 -3 klinčića, na četvrti isječenasvježa domaća paprika, jedan isčetvrtan svjež paradajz, peršun i keleraba . Sve skupa se kuva do sat i po. Kad krompir omekša i meso se potpuno skuva, dodaje se zaprška, te nakon toga se prokuva još 10 -ak minuta.
Zaprška : U tavi se zagrije 2 kašike svinjske masti, doda se prethodno isjeckan bijeli luk (3 - 4 češnjića), nakon 2 minuta doda se 1 - 1,5 supena kašika brašna, sve se miješa drvenom kašikom. Kad brašno promijeni boju i porumeni, doda se pola male kašičice mljevene paprike, promiješa i nakon 1 minut sve se skupa doda u kuvani krompir.

Prijatno!