27. kol 2011.

Ukrina

Sjevernim dijelom Polja prolazi rijeka Ukrina. Njenoj ljepoti svi se divimo. Naročito nam je draga ljeti kada nam pruža osvježenje i zaštitu od velikih vrućina kao što su na primjer bile ovoga ljeta. U prilogu je nekoliko fotografija Ukrine.



24. kol 2011.

Velike vrućine

Kao i u većini predjela jugoistočne Evrope i Balkana i na području Dervente, naravno i Polja, ovih dana vladaju velike vrućine tako da se najviše dnevne temperature očitavaju i na podiocima blizu 40 stepeni Celzijusa. U takvim uslovima u Polju je već znatno ugrožena većina usjeva, a poljoprivrednici već razgovaraju i o prepolovljenom urodu kukuruza i povrća. Farmeri ulažu znatno vrijeme i napor da obezbijede dovoljne količine vode za svoju stoku i perad. Pčelari takodje preduzimaju mjere obezbjedjenja vode za pčelinja društva... Prema prognozama meteorologa ovakvo bi vrijeme moglo potrajati do 27. avgusta posle čega se očekuje blago osvježenje i temperature bi se dalje kretale oko 30-og podioka Celzijusove skale. U narodu kod nas vlada mišljenje da Velika Gospa donosi kišu-dakle sačekajmo Derventski vašar!!!

Tatari

Zasok Tatari nalazi se na sjevernom dijelu Polja i izlazi na rječicu Lješnicu, te graniči sa selom Žeravac. Zaseok se proteže duž asfaltiranog puta od rječice Lješnice do izlaza na put Derventa-Podnovlje u dužini od blizu dva kilometra. Najviša tačka ovog zaseoka je 199 (200) metara nadmorske visine. Cijeli kraj je brežuljkast, veoma živopisan i lijep. Kako će i ovom zaseoku biti dosta riječi na ovom blogu, uvodno ću pustiti nekoliko tipičnih fotografija načinjenih u ovom zaseoku.

Tipičan pogled iz zaseoka Tatari prema Kostrešu

Predvečerje u zaseoku

Predvečerje u zaseoku 1

Drva pripremljena za zimu

Stari Geri
Šipci za čaj
Panj lipe


Crkve i sakralna mjesta

Naravno, na samom početku izrade ovog bloga pokušavam da otvorim što više tema o kojima će kasnije biti mnogo, mnogo više sadržaja. Jedna od širih tema kojima ću se baviti je i tema kulture, tradicije, religije, sakralne tematike i naslijedja sela Polja. Zbog toga sada ovim fotografijama samo naznačavam tu tematiku i smještam je u posebnu oznaku.
Pravoslavni hram Svetog Petra i Pavla u Polju

Stari nadgrobni spomenici-stele-na pravoslavnom Šipračkom groblju u Polju

Nadstrešnica na Šipračkom groblju u Polju

Nova pravoslavna crkva u Polju

Katolička kapela izmedju škole i pravoslavnog groblja (izgled prije 2.svj.rata)

Katoličko tzv. Švapsko groblje (pogled sa puta)

Koka

Prvu stranicu bloga završavam jednom meni dragom i zgodnom fotografijom koke. Jedan od simbola života na selu. Sličnih fotografija koje označavaju idilični seoski život bit će još puno, pa ću ih svrstavati u poseban odjeljak koji ću nazvati seoska idila.

Škola

Za osvježenje na ovim ljetnim žegama koje ovih dana kulminiraju, postavio sam jednu fotografiju škole u Polju koja je snimljena tokom zime. Škola sada izgleda ovako, a ranije dok sa i ja išao u školu, izgledala je prilično drugačije. Bila je područna škola  Osnovne škole "Zdravko Čelar" i imala je bar 100 učenika u prva četiri razreda. Moj učitelj u prva tri razreda je bio Ivica Škorić. To je veliki čovjek kojeg nikada neću zaboraviti i za kojeg mogu da kažem da je, pored mojih roditelja, imao najveći mogući pozitivan uticaj na mene i moju generaciju. U četvrtom razredu moja učiteljica je bila gospodja Rajka Mamić koju ću takodje pamtiti samo po najboljem i najljepšem.


Pamtim ih medju najboljim i najplemenitijim ljudima u mom životu. Sjećam se vrlo rado i brojnih drugarica i drugova iz razreda ili iz škole. Bilo bi zgodno mnoge i spomenuti, kao i druge učiteljice i učitelje koji su službovali u Polju, ali evo neka ovo bude početak priča i slikanja škole. Nadam se da ćete i vi koji ovo pročitate proslijediti svoju priču-uspomenu o školi, nestašluk ili anegdotu, svoju fotografiju iz školskih dana, pa ćemo sa zadovoljstvom stvoriti zajedno cijeli feljton. Moju e-mail adresu imate na blogu-biću vam zahvalan da mi pišete!Do tada puno pozdrava od mene!!!

21. kol 2011.

Zahvalnica

Najiskrenije se zahvaljujem gospodinu Velimiru Djurkoviću iz Han Pijeska (živi i radi u Novom Sadu) na svesrdnoj stručnoj pomoći u kreiranju ovog bloga!

Zahvaljujem se i mom rođaku Ranku Živkoviću iz Polja koji je prvi podržao moju ideju!

Hvala mojoj kćerki Branki koja je nesebično pomogla u tehničkom oblikovanju bloga!