29. stu 2013.

Veselo selo

GROMOBRAN
Seoska učiteljica pita malog Jovu:
- Šta bi ti uradio da zaštitiš školu od groma?
- Pa, zasadio bih koprivu na krovu škole!
KOD DOKTORA
Otišao Lazo kod doktora i ovaj ga pita:
- Mnogo ti se tresu ruke, piješ li nešto?
- Štaaaa imaš? – promuca Lazo.
NAJLJEPŠA
Tošo se vraća mrtav pijan kući. Persa neće da mu otključa, vać kaže:
- Marš pijanduro, vraćaj se gdje si bio!
- Nosim cvijeće najljepšoj ženi na svijetu! – kažem Tošo.
Persa se raznježi, otvori mu vrata, pa pita:
- A gdje je cvijeće?
- A gdje je najljepša žena na svijetu?!
POGREŠNO ODABRAO
Žali se  Proko prijatelju:
- Kad sam se ženio, mislio sam da će mi žena kuvati ko moja mati!
- Pa zar nije tako?
- Ma, jok, pije ko moj tata!
 ŠEST ČAŠA
- Zašto piješ šest čaša kad ti je doktor dozvolio samo dvije? – kritikuje žena Stevu.
- Bio sam kod tri doktora!

25. stu 2013.

Prvi snijeg

Danas, u popodnevnim satima u Polju je počeo da pada prvi snijeg ove jeseni. Zima i sniježna idila se ove godine savršeno lagano i temeljito pripremaju. Nije bilo naglih skokova vremenske situacije, nego se vrijeme polako, polako pripremalo za zimu, a imali smo i dugo Miholjsko ljeto. Samo, imali smo i rani mraz i to samo jedan, koji se dogodio već u septembru. Nadamo se da ćemo uskoro moći donijeti i lijepe fotografije snijega i zime u Polju.

Malo podsjećanje na nekadašnji izgled Dervente

Prkos kuća

Gimnazija

Ulica ispod zelene pijace

24. stu 2013.

Predstavljeni rezultati projekata za održiv povratak

22. NOVEMBAR 2013.
U Donjem Višnjiku prekjuče je obilježen završetak dva projekta za održiv povratak u Posavinu. Svečanost je upriličena u organizaciji Catholic Relief Services(CRS) i Odjela Vlade SAD za populaciju, izbjeglice i migracije koji su dijelom i finansirali i provodili ove projekte. Gostima su predstavljeni uspješni rezultati ovih projekata. 
Svečanosti su prisustvovali otpravnik poslova američke ambasade u BiH Nicholas M Hill, direktor CRS-a za BiH Marc D’Silva, ministar za izbjegle i raseljene u Vladi Republike Srpske Davor Čordaš, pomoćnik federalnog ministra za izbjeglice i raseljene Sulejman Alijagić, pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mario Nenadić  i drugi gosti.   
 Iz opštine Brod ovoj svečanosti su prisustvovali predsjednik skupštine Ivo Mijić, potpredsjednik skupštine Senad Mašić i zamjenik načelnika Goran Garačić. Kroz projekat za podršku manjinskom povratku pomognuto je 35 porodica; projekat ekonomskog osnaživanja povratnika  u Posavinu je obezbijedio manje popravke kuća za 21 porodicu, a 53 porodice u Derventi i Brodu su dobile podršku za ekonomsku stabilnost. 





Хогар страшни


Pita bundavara - domaći jesenji specijalitet

Zamijesi se brašno sa toplom vodom i malo soli. Pusti se da tijesto odmara sat-dva. Potom se tijesto podijeli na dva-tri dijela (zavisno od količine) i rasklagija na okrugle forme prečnika do 30 cm. Premažu se uljem i ostave da stoje na toplom 20-ak minuta. Za to vrijeme očisti se bundava, izrenda i malo posoli. Za par minuta se ocijedi sok koji je bundava pustila. Razbije se jedno jaje i izmiješa sa bundavom. Može se, po želji ,dodati malo sira i kajmaka. Svaki list razvući, deblje rubove odstraniti nožem, posuti bundavu, cijeli list malo pouljiti i uviti (smotati). Složi se u tepsiju i ispeče na 180 stepeni oko tridesetak minuta. Toplu pitu preliti  kajmakom, pokriti tepsijom ili većom tacnom da omekša. Može se jesti sa domaćin kiselim mlijekom ili jogurtom. Prijatno!

Iz bundave izvadimo špice, ispečemo i zabavljamo se

Danas stabilno

Danas je u Polju bilo stabilno vrijeme. Malo jutarnje magle, potom oblačno i hladno sa malo vjetra zapadnjaka, Nekako tih dan i stabilno hladno. Sa približavanjem večeri, temperatura je sve manja.