24. stu 2013.

Pita bundavara - domaći jesenji specijalitet

Zamijesi se brašno sa toplom vodom i malo soli. Pusti se da tijesto odmara sat-dva. Potom se tijesto podijeli na dva-tri dijela (zavisno od količine) i rasklagija na okrugle forme prečnika do 30 cm. Premažu se uljem i ostave da stoje na toplom 20-ak minuta. Za to vrijeme očisti se bundava, izrenda i malo posoli. Za par minuta se ocijedi sok koji je bundava pustila. Razbije se jedno jaje i izmiješa sa bundavom. Može se, po želji ,dodati malo sira i kajmaka. Svaki list razvući, deblje rubove odstraniti nožem, posuti bundavu, cijeli list malo pouljiti i uviti (smotati). Složi se u tepsiju i ispeče na 180 stepeni oko tridesetak minuta. Toplu pitu preliti  kajmakom, pokriti tepsijom ili većom tacnom da omekša. Može se jesti sa domaćin kiselim mlijekom ili jogurtom. Prijatno!

Iz bundave izvadimo špice, ispečemo i zabavljamo se