21. stu 2015.

Zahladilo je


Rijeka Lješnica danas

Danas u Polju cijeli dan pada kiša. Počela je noćas. Očekuje se da danas ili sutra kiša pređe u susnježicu i snijeg. Zaista je zahladilo jutros, za razliku od sinošnje večeri koja je bila gotovo topla. Imam utisak da je danas u Polju, nakon dugog miholjskog leta, i zaista počela zima, naravno po karakteristikama vremena, ne kalendarski. Pa, dobro, vrijeme je i bilo!

aRS: Obilježena stota godišnjica od osnivanja Učiteljsk...

aRS: Obilježena stota godišnjica od osnivanja Učiteljsk...: Sinoć je u Centru za kulturu, Svečanom akademijom i izložbom fotografija, obilježena stota godišnjica od osnivanja Učiteljske škole u Derv...

15. stu 2015.

Поље у шематизмима православних митрополија 1882. и 1901. године

Ових дана сам дошао до одређених података из Шематизма православних митрополија Дабро-босанске из 1882. године и Бањалучко-Бихаћке из 1901. године. Нама су посебно интересантни подаци који се односе на наше село Поље, а који се налазе у овим шематизмима.

Старији Шематизам, онај из 1882. године - на насловној страници стоји :
Шематизам православне митрополије и архидијецезе Дабро - босанске за годину 1882. -
Уредио Ђорђе Николајевић протопрезвитер.-У Сарајеву - Земаљска тискара - 1882.
Непосредно прије IV поглавља стоји : Од почетка окупације па досад подигнут је приличан број нових богомоља, у које је лијепе припомоћи пружила висока земаљска влада у Сарајеву, а у многе је дошла помоћ од Њ.ц.к. и Ап.Величанства , цара и краља Франц Јосифа I.
Много је интересантних података у овом документу - о свештенству, парохијама, броју кућа у селима, броју душа, обухватима појединих парохија, паросима у парохијама, одликованим свештеницима, рукоположеним и произведеним свештеницима, умрлим свештеницима...
Тако у одјељку IV на страни 23. наилазимо на податке о Протопрезвитерату дервентском (VIII) гдје је Надзиратељ био парох парохије Дервента град са селима (Детлак, Календеровци, Равчани и Лупљеница Доња), Дамјан Поповић.
Парох парохије Дервента друга пола града са 7 села (Дубочац, Алићи, Пјеваловац, Куљеновци, Осоици, Бишња и Лупљеница) био је Илија Инђић.
Парохија Мајевац са 5 села (Мајевац, Ритешић, Божинци и Подновље) - црква парохијална хр. Покров пресв. Богородице - парох Симо Мајевац почаст. прото.
Дакле говоримо о парохијама у оквиру дервентског Протопрезвитерата, па настављамо.
Парохија Кораће са два села и то Кораће и Поље, гдје је парох био Јован Цвјетковић. Овдје се наводи да је у селу Пољу те 1882. године била 41кућа са 234 душе.
Парохија Сочаница са 7 села (Сочаница велика, Сочаница мала, Мишинци, Зарићи, Обсиње, Кладари и Прњавор мали - парох Петар Ђурић.
Парохија Дуго поље са два села (Дуго поље и Ботајица) - црква парохијална хр. св. вазнесенија Христовог - парох Јован Поповић.
Парохија град Босански Брод са 3 села (Сијековац, Ново село, Лужани) - парох Јован Јелић.
Парохија Винска са 8 села (Винска, Клалкар, Врела, Грк, Буковица, Лијешће, Брусница и Полој) - црква парохијална у Лешћу хр. сошестније св. Духа и друга у Винској хр. Рождества пресв. Богородице - пароси Стеван и Лука Џабићи.
Парохија Нови град са четири села (Нови град, Свилај, Врбовац и Поточани) - црква парохијална хр. св. ап. Петра и Павла - парох Томо Поповић.
Парохија Дубица са 3 села (Дубица, Јошава и Оџак) - црква парохијална хр. сошеств. св. Духа - парох Јован Ристић.
Парохија Гнионица са 52 куће и 312 душа - парох Симо Ристић.
Број кућа у свему протопрез. 2048, а душа 13.380.
Из овог Шематизма из 1882. године црпимо и ове податке :
- за ђакона и свештеника у парохији Кораће (којој је дакле припадало и Поље) свештеник Јован Цвјетковић је рукоположен 1881. године.
- протопресвитер Јован Јелић парох у Босанском Броду је умро 1881. године.

У другом наведеном Шематизму стоји :
На насловној страници - Први Шематизам православне српске митрополије Бањалучко - Бихаћке за годину 1901. - Уредио Алекса Јокановић, конз. савјетник. - У Бањалуци издање и штампа књижаре С. Угреновића 1903. Такође се одмах после насловне странице налази слика Евгенија Летице, првог митрополита бањалучко - бихаћког.
На 11. страници почињу се низати подаци о Протопрезвитерату Дервентском.
Поред бројних других података, видљиво је сада да село Поље припада Парохији Детлак.
Наводи се да у Пољу има 28 православних домова, душа мушких 135, душа женских 98, а свега душа 233.
Поред Поља Парохији Детлак сада припадају и села Бишина, Живиница, Зеленике, Календеровци, Кулина, Лупјеница д., Лупјеница г., Модран, Осојци, Пољари и Равћани.
Протопрезвитерат Дервентски има 10 парохија са 62 филијална мјеста. Пароха има 7, администратора 3 (Парох дервентски је уједно и администратор парохије Детлак). Парохијски дом имају само 3 црквене опћине. Црквених опћина има 12. Мјестни су свештеници у 5 црквених опћина уједно и предсједници, а у осталим су свјетовњаци.
Протопрезвитерат дервентски је арондацијом припао Зворничко - тузланској епархији.
Привремени надзиратељ протопрезвитерата : Коста С. Поповић, презвитер и парох дервентски, рођен 1866., свршио два разреда гимназије и рељевску богословију 1889., рукоположен 9. јуна 1891. за ђакона, а за презвитера 8. новембра 1891., одликован црвеним појасом 17. априла 1898., члан је мировинског фонда.
Поред навођења села која припадају детловачкој парохији сазнајемо и :
- да у парохији има домова 231, душа 2044, м.1219, ж.825, брачних парова : а) сложних 239, б) несложних 3, в)смијешаних 2, г)дивљих 6. Рођених 65, умрлих 63, вјенчаних 11. -Промјене вјерозакона није било. - Сједиште администратора, поште и брзојава у Дервенти.
Цркве парохијске нема. - Матице црквене редовно се воде од 1886.
Администратор: Коста С. Поповић, надзиратељ протопрезвитерата. - Прима годишње од парохије у новцу и нарави 1600 кр.
Парохијски дом нема.
Црквене опћине у парохији нема.
Српске основне и комуналне школе нема.
Ваншколске дјеце похађало је вјеронаучну наставу 34.

(Напомена : Многе реченице у овом тексту сам дословно преписао из Шематизма, па се неке ријечи садржане у њима у то вријеме нису изговарале као данас).







aRS: Duško Popović - Za nas dvoje

aRS: Duško Popović - Za nas dvoje: U Narodnoj biblioteci “Branko Radičević” u Derventi promovisana je zbirka pjesama “Za nas dvoje” autora Duška Popovića iz Prnjavora. I...