6. lis 2014.

ПЕЧЕЊАК И УСПОМЕНЕ-шта пише блогер Савко? (преузимамо)


 
У јесен, кад би све било окићено пристиглим златним жутим плодовима, чобани би  уз стада ситне и крупне стоке по њивама и обраним кукурузиштима започели свој боравак на испаши стоке. Уз рјечице или шумарке ложили би ватру и под сноповима кукуруске склањали се од кише.
На овратинама или испод хладовине, поред шума, остајали би неузрели  ’’чурци’’-клипови кукуруза. Чобано би их брали , ложили ватру и на жару пекли. Овако пажљиво, да не изгори запечен клип кукуруза назива се печењак.
Печењак се радо жарио и уз ватру казана, кад се пекла ракија. А уз гутљај ракије служио би као укусан залогај умјесто мезе.
Поред  печења кукуруза, чобани су убирали плодове домаћег и дивљог воћа, најчешће трнина и шипка. На чобанској трпези често би се нашле гљиве печерке, као и  ’’јарчићи’’ – сунчанице.
Уз дворишта кућа били су богати воћнаци са дебелим и високим стаблима крушака и јабука јесењача, које су поткупљане , након сваког вјетрића који би плодове просуо по земљи. Било је таквих сатабала и по њивама, поред шума, на међама, свугдје  гдје се могла засадити и укалемити добра воћка. 
Било је то некада, сада више нема чобана, нема ручног брања кукуруза,а нема ни њива пуних ситне и крупне стоке, гдје се овнови и волови јаких и дугих рогова васцијели дан боре и боду за превласт на богатим пашњацима, а лаважи паса чувара одјекују далеко.
Све је то, уз пјесму чобаница и чобана, цвркут и пијев птица стварало дивну незаборавну бисерну ниску у природном простору чистине и љепоте, која сјећањем и сада у срце удара и надахњује новим и јачим животом.
То су успомене које се буде сваке нове јесени и потсјећају на младост, лијепе дане дјетињства и жвота.

Фотоси и текст : by Савко Пећић Песа

ZAVRŠENA VILA "BRANČINA" ili "TATARKA" - po našem lijepom običaju pokrivancija je proslavljena!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tako je predivan naš način života. Puno rada sa zadovoljstvom, podjela radosti sa najbližima-komšijama, prijateljima, rodbinom...i trenuci uživanja...
Još ranije smo najavili izgradnju ove male kućice koju ja zovem vila "Brančina" ili "Tatarka", a nalazi se u blizini "vile Đedo" ili "Stendal".
Sada je pokrivena - nije bilo baš lako, sad nedostaje ovo, sad nedostaje ono, trči ponesi, donesi,
dodaj, malter, cigla šta se čeka i tako to...
Zezam majstora da nemilosrdno potroši sav materijal kojeg imam, a često moram još da nabavim...
I tako u nedjelju 28.9. dođosmo do pokrivancije kućice. Mnogo nas je u međuvremenu zezala kiša.
Na fotografijama koje odražavaju atmosferu pokrivancije i skromne proslave mogu se vidjeti:
Stjepanovići - Dušan, Ana, Nikola, Jovo, Stjepan, Dražen, Gordana, Stjepan, Dejan, Sandra, Sandro, Cvijeta, Ranko, Božica, Branka; Pavičići: Vasilj, Jovo, Vida, Nataša, Goran, Marijana, Kristina, Petar; Jelići: Ana, Nada, Gordana; Sekulići: Nada, Dragutin, Darko, Mira; Grozdanovići: Zdravko, Borka; Jovičići: Nikola, Petra; Vidići : Aco, Tanja, Boris, Andrea; potom Božo Lazukić, Zora Arivuković,  Drago Nedić i Bosiljka Dragičević.
Eto tako je to bilo, idemo dalje...