1. lis 2015.

Почели радови на локалном водоводу у Пољу


Ових дана почели су радови на локалном водоводу у Пољу. Према незваничним сазнањима водоводне цијеви ће од раскршћа у Пољу (од силоса) бити положене до резервоара који се налази на узвишици на почетку засеока Татари. На фотографијама које су снимљене 30. септембра виде се радови на дионици од православног Шипрачког гробља до пута у засеок Татари и Ђекићи.


Кишни и магловити уторак (29.9.2015) у засеоку Јовичићи у Кулини




Засеок Ђекићи у Пољу

У засеоку Ђекићи у Пољу својевремено је живјело и до
 двадесетак домаћинстава. Вријеме и рат су учинили своје
, па данас у овом засеоку живи око 7 домаћинстава и има
тек неколико викендица. Домаћинства су углавном старачка,без примања,
а дјеца се могу, нажалост, набројати на прсте једне руке.
Уопште засеок је прилично запуштен и као да је заборављен од
свих-од мјесне заједнице, од комшија, од општинске управе.
Пут кроз засеок је у веома лошем стању, па сам колима једва прошао
 њиме ових кишних дана, а ускоро се сигурно неће ни моћи проћи
аутом. Струја у засеоку је веома слаба, раслиње поред пута подсјећа 
на џунглу, њиве необрађене...Ово би био и мој мали апел да горе
наведени (надлежни), забога, помогну мало овим  нашим комшијама
да бар имају пристојан пут до својих кућа!?!? На горњој слици се виде
селишта Ђекића и Живковића, а гледајући од Арсенића.


Селишта Живковића (Ђоко, Маца), сада овдје
живи породица Нове Игњића


Рупе на путу поред Ђекића (породица Илијина)

Уз обалу поред  пок. Стеве Ђекића од Марка Поповића


Селиште Гроздановића-напуштено


Кућа пок. Лазара Калака

Кућа пок. Јове Калака

Викендица Пере Калака

Излаз - улаз у засеок

28. ruj 2015.

MZ Kuljenovci: Pumpa za vodu prioritet

Početkom jula tekuće godine Skupština opštine Derventa je usvojila odluku kojom su Kuljenovci izdvojeni iz Mjesne zajednice Agići, kojoj su od rata pripadali.
IMG_9742
Kulenovci obuhvataju veliku površinu, ali su razuđeni
Time je formirana trenutno najmlađa mjesna zajednica, ili bolje rečeno, vraćen je prijeratni status mjesne zajednice i ovom dijelu naše opštine. Inicijativa za izdvajanje potekla je od udruženja „Kuljenovci – Markovac“ koju su osnovali stanovnici ove mjesta koji su trenutno nastanjeni uglavnom u Slavoniji i Zagrebu. Za cilj ima da se lakše čuje glas ove zajednice, koji je u okviru velikih Agića teško mogao biti prioritet u odnosu na potrebe te mjesne zajednice.
Vrlo brzo nakon zvaničnog formiranja, održani su i izbori za članove savjeta na kome su pripadnici ovog udruženja osvojili svih pet mjesta, tako da je sasvim jasno da će, nakon konstitutivne sjednice, mjesto predsjednika Savjeta MZ Kuljenovci pripasti upravo nekom od članova ovog udruženja.
- Od oko tristo domaćinstava koje je u Kuljenovcima živjelo danas ih ima 40-ak, dok je još toliko kuća u postupku obnove, odnosno prikupljena je odgovarajuća dokumentacija i aplicirano kod organizacija koji se time bave. Kulenovci obuhvataju veliku teritoriju, ali su uglavnom rijetko naseljeni i razuđeni, počinje priču o Kuljenovcima Cvita Anđelković, koja bi u narednom periodu trebala da bude svojevrsna spona između Kuljenovčana u dijaspori i opštinske administracije.
Kao prioritet među potrebama stanovnika Kuljenovaca nameće se obezbjeđivanje pitke vode. Razumljiv je to zahtjev s obzirom da naselje ima izgrađen funkcionalan vodovod i rezervoar, te da nedostaje samo pumpa koja bi vodu sa izvorišta Koraće dovela do kuljenovačkih potrošača. Rađeno je nekoliko finansijskih analiza o sredstvima koje je neophodno obezbijediti za rješenje ovog problema, a prema zadnjoj procjeni neophodno je oko 30.000 maraka. S obzirom na veličinu naselja, radi se o velikom iznosu, tako da se očekuje i pomoć lokalne zajednice.
Zahvaljujući donacijama jedan dio putne infrastrukture ranije je rekonstruisan, dok je plan da se drugi dio puta popravi udruživanjem privatnih donacija Kuljenovčana i opštine.
Još jedna od mogućih investicija u Kuljenovce jeste i izgradnja zgrade mjesne zajednice. Naime, i danas postoji temelj koji je bio namijenjen za školu, a kako su stanovnici ovog dijela opštine uglavnom stariji ljudi, tu bi se mogla izgraditi manja zgrada za potrebe mještana.
- Ljudi bi se mogli tu okupljati, pa ne bi morali neke aktivnosti, poput izbora, provoditi u privatoj kući, dodaje Anđelkovićeva.
Obzirom na situaciju i to što velika većina prijeratnih stanovnika živi van Kuljenovaca, njihov angažman se najčešće svodi na prikupljanje novčanih sredstava za realizaciju nekih od projekata.
B. N. – Derventa Cafe