18. velj 2017.

Kolegij - sjednica SO-e Derventa 28.februara

Na trećoj sjednici Kolegijuma Skupštine opštine, održanoj 16. februara, predstavnici političkih partija utvrdili su dnevni red i termin održavanja pete sjednice Skupštine opštine, koja će biti održana 28. februara.
Na početku sjednice bez primjedbi je usvojen zapisnik sa druge sjednice Kolegijuma SO, kao i prijedlog dnevnog reda pete sjednice. Pored tema čiji je predlagač Načelnik opštine i tema iz nadležnosti drugih ovlašćenih predlagača, odbornici će razmatrati i tri teme na prijedlog zamjenika načelnika, a koje se odnose na dodatno kreditno zaduženje opštine po Hitnom projektu oporavka od poplava, zatim izradi Regulacionog plana “Industrijska zona” u dijelu oko tržnog centra “Kort” i preduzeća “Nešković” i prodaji neposrednom pogodbom neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta radi kompletiranja građevinske čestice preduzeću “Nada” d.o.o.Derventa.
Na skupštinskom zasjedanju odbornici će razmatrati i program rada Skupštine opštine za tekuću godinu, informaciju o radu Pravobranilaštva Republike Srpske sa sjedištem u Doboju za proteklu godinu, kadrovska pitanja vezana za razješenje vršioca dužnosti načelnika u odjeljenju finansija, prostornom, stambeno-komunalnom i inspekciji i imenovanje načelnika tih odjeljenja,te odluku o raspisivanju Javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora JU Dom zdravlja Derventa.
Na dnevnom redu će se naći i izvještaj o realizaciji Programa zajedničke komunalne potrošnje u 2016. godini, informacija o registraciji zajednice etažnih vlasnika i tekućem održavanju stambenih zgrada i stanova, o privatizaciji državnih stanova i korišćenju neotkupljenih stanova kao i informacija o stanju u oblasti snabdijevanja električnom energijom.
Odbornici će razmatrati i izvještaj o radu Odbora za žalbe u 2016. godini, o proširenim pravima iz oblasti socijalne zaštite i prijedlog odluke o prosječnoj konačnoj građevinskoj cijeni m2 korisne površine stambenog i stambeno-poslovnog prostora na području opštine kao i informaciju o upisu učenika i stručnoj zastupljenosti nastavnog kadra u školskoj 2016/17. godine u osnovnim školama na području opštine.
Nakon razmatranja prijedloga Kluba odbornika PDP da se u dnevni red 5. sjednice uvrsti Informacija o aktuelnoj situaciji u vezi sa derventskim porodilištem i Akcioni plan za ispunjavanje uslova za zadržavanje porodilišta, zaključak kolegijuma je da se što prije zakaže i održi sastanak uprave i menadžmenta Doma zdravlja, organa Opštine Derventa, poslanika u Narodnoj skupštini RS, predstavnika Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS radi iznalaženja načina i potrebnih sredstava kako bi se zadržalo derventsko porodilište.
Zaključeno je takođe da je, za jednu od narednih sjednica Skupštine opštine Derventa, potrebno pripremiti Informaciju o aktuelnom stanju u derventskom porodilištu i rezultatima dogovora sa predloženog sastanka.

Настављена реконструкција струјне мреже и у засеоку Татари


 

 


Дубоковац, Доњи Клакар - Вучјак

 

 

Ovo je taj majstor - djetlić!

 
Snimljeno prije par dana u
zaseoku Tatari

13. velj 2017.

Vremenska prognoza (12. – 19- februar)


Tokom većeg dijela naredne sedmice očekuje nas sunčano vrijeme.
Uprkos tome, u ponedjeljak i utorak biće svježe, uz niske jutrarnje temperature od -2 stepena Celzijusa, te maksimalne dnevne od 5 stepeni. Moguća je i prolazno naoblačenje.
U srijedu i četvrtak biće vedro vrijeme. Tokom jutra i noći očekuju nas temperature iznad nule, dok će najviša dnevna temperatura biti oko 9 stepeni.
U petak i tokom vikenda moguća je pojava oblaka, ali će temperature dosezadi deseti podiok.
Derventa Cafe/Freemeteo

Aikido u Bosanskim Lužanima: Počinju treninzi, očekujemo nove članove


Treća djevojčica lijevo od trenera - Kristina Pavičić iz Polja


SPORTVIJEST 12.02.2017 14:42
U oktobru prošle godine trener aikidoa Slobodan Lukić pokrenuo je sekciju derventskog Aikido self-defense kluba u osnovnoj skoli “Nikola Tesla” u Bosanskim Lužanima. Od tada jedanaest aikidovaca iz Lužana vrijedno trenira, a njih, kao i nove članove koje pozivaju da im se pridruže, od ponedeljka (13.februara) očekuje nova sezona treniranja. Treninzi će se održavati dva puta sedmično – ponedeljkom i srijedom od 18:30 do 20:00 časova.
– I u Bosanskim Lužanima nudimo više programa treniranja. Program za djecu uzrasta od 5 do 14 godina “Kroz igru do majstorstva” prilagođen je za razvijaje motoričke stabilnosti i stvaranje sigurnosti u sebe, a treniranjem po programu za djecu “Aikido self-defense” razvijaće koncentraciju, socijalnu inteligenciju i komunikaciju. Sve tehnike se uče na lijevu i desnu stranu radi sinhronizacije pokreta, svjesnosti tijela i osjećaja prostora. U svojoj osnovi ova vještina nije agresivna. Od djece je potrebno izgraditi čovjeka ciji će organizam kao cjelina biti osposobljen za psihofizičko prilagođavanje naporima složenog svakodnevnog života. Program za odrasle “Od početnika do majstorstva” namijenjen je za sticanje učenickih i majstorska zvanja. Program je podjeljen u cjeline kroz koje se postepeno savlađuju osnovne tehnike pa sve do najslozžnijih i najzahtjevnijih napredujući po učeničkim zvanjima žuti, crveni, zeleni, plavi i smeđi pojas. Program za majstorska zvanja je mnogo složeniji i zahtjevniji, te traži dugogodišnji ozbiljan rad na treninzima i posvećenost stalnom usavršavanju i radu u klubu sa svim grupama, a majstori za viša zvanja moraju imati i samostalno vođenje specijalnih obuka iz programa Posebne obuke. Program “Samoodbrana za žene” namijenjen je djevojkama i ženama kroz koje se se polaznice obuke nauče reagovati i odbraniti kad su izložene fizičkom napadu i zlostavljanju, kao i kako da upravljaju konfliktima i stresom u takvim situacijama. Program je napravljen na osnovu statističkih pokazatelja policijskih izvještaja i organizacija koje se bave pravima i zaštitom žena. Svi zainteresovani za borilacku vjestinu Aikido samoodbrana mogu nas lično posjetiti u prostorijama osnovne skole “Nikola Tesla” u Bosanskim Lužanima u navedenim terminima, kaže trener Lukić, nosilac zvanja crni pojas dan 2.
Sve informacije mogu se dobiti na telefon 065 003 719 ili na ovom Fejsbuk stranicu Aikido self-defence Derventa. Prvi trening za nove članove je besplatan, dok mjesečna članarina iznosi 20 maraka.
Derventa Cafe