1. ruj 2012.

Završen 39. sajam šljive u Gradčcu


GRADAČAC - U Gradačcu je danas završen 39. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – sajam šljive. Na ovogodišnjem sajmu predstavilo se 250 izlagača iz BiH, zemalja regije i Njemačke.
"Iako je ovo bila teška godina za priređivanje sajmova, možemo biti zadovoljni organizacijom i brojem izlagača, jer smo Sajam organizovali na prošlogodišnjem nivou", rekao je direktor Gradačačkog sajma Husein Topčagić. 
 Pored prezentacija i poslovnih susreta, na 39. Sajmu šljive održan je i niz okruglih stolova i naučnih skupova.
 (Vijesti.ba/Srna)

29. kol 2012.

161. derventski vašar


Derventski vašar ima tradiciju dugu 161 godinu i jedna je od najstarijih manifestacija u BiH. Odmah poslije šabačkog, to je najveći vašar u bivšoj Jugoslaviji. Sve je počelo 1851. godine, kada je sultan Abdul Hamid II potpisao ferman, kojim je pravoslavnim vjernicima dozvoljena izgradnja pravoslavne crkve.
Dolaskom austrougarske vlasti, okupljanje vjernika, koje je kasnije preraslo i u trgovanje raznim vrstama robe, premješteno je na obalu rijeke Ukrine, gdje se i danas održava. Kasnije je ovaj zabavni skup i stočni sajam – vašar, prerastao u tradicionalnu manifestaciju sa bogatim vašarskim sadržajima. Od tada pa do danas, ovaj praznik se svake godine obilježava 28. avgusta – na Veliku Gospojinu, pa otuda i naziv Velikogospojinski sabor.
Z. B. - Derventa Cafe

27. kol 2012.

Konačno malo kiše

Juče, u nedjelju, 26.8. negdje oko 17,30 počela je da pada kiša i u Polju. Nakon nekoliko mjeseci suše, kiša će spasiti bar nešto ljetine i biljaka. Padala je umjerena i solidna kišica, sa povreneim prekidima sve do 22 sata. Danas je veoma lijep dan, sunčano je i umjereno toplo. Nadamo se kiši ponovo za Vašar u Derventi - tada često padne po nekom svom prirodnom pravilu.