19. kol 2014.

Вријеме је за припрему дрва за зиму

 

Наше сеоско двориште

Опале крушке

Цвијеће

Шљива - скулптура

Мали пластеник за поврће

 

 


Наше двориште

 

 

 

 

 


 

 


Jovine majstorije


Jovo Stjepanović je nedavno ručno izradio
 masivni drveni sto i umivaonik


Kiša

Fotografija puta iz Polja za Žeravac snimljena 6. avgusta

Право на воду за становнике руралних подручја




Представници Центра за менаџмент, развој и планирање Добој и ЦЕЛОР Дервента одржали су у сриједу, 7. августа састанак са представницима Општине , основних школа и мјесних заједница. Састанак је организован у оквиру пројекта „Право на воду за становнике руралних подручја“ који финансирају Европска Унија  и Швајцарска агенција за развој и сарадњу.
Учесници састанка су разговарали о резултатима анализе воде која је средином јуна проведена у сеоским основним школама .Утврђено је да би у већини школских објеката микробиолошки састав воде требало побољшати путем редовног чишћења бунара и резервоара , те путем правилне дезинфекције воде. У физичко-хемијском саставу воде нису утврђене веће неправилности.
Учесници су разговарали и о досадашњим ефектима ових  пројектних активности и сложили се да су семинари и састанци били корисни и захваљујући тим активностима грађани у мјесним заједницама показују боље разумијевање о потреби провјере квалитета воде и одржавању водоводних система.
Представници општине су истакли важност унапређења правног и регулаторног оквира оваквих пројеката.  До краја године,СО би требала да усвоји одлуку о управљању сеоским водоводима. У новоизграђеним водоводима и системима који су у изградњи већ се могу примијетити позитивни помаци у настојањима да се системи граде на легалан начин. Постоји и висока опредијељеност да се буџетска средства усмјеравају ка побољшању квалитета водоснабдијевања на селима. Сличне пројекте би требало реализовати и убудуће уз још масовније укључивање школа и мјесних заједница у сеоским подручјима.
Представници општине ће имати прилику да крајем овог мјесеца на округлом столу на тему „Специфичности организовања и управљања сеоским водоводима“ у Бањалуци и Сарајеву презентују досадашња искуства наше општине у управљању сеоским водоводима , кораке које су предузели ка побољшању ситуације и изазове који предстоје. Општина Дервента је била пилот пројекат  и важи за локалну заједницу која је највише постигла у том домену на подручју РС.