29. stu 2015.

Обраница




Обраница је прво ефикасно средство за пренос већег терета на рамену. Обично се носила вода у каблићима и кантама,те завежљаји хране  у марами, корпе са воћем и поврћем. Обранице су скоро исчезле и могу се само видјети у етно збиркама старина.
Фотоси : by Милован Миливојевић - Билећа
Текст : by Савко Пећић Песа

МЛИНСКИ ТОЧАК


враћа вријеме у прошлост
Радановић из младости
Ко то јш ради и ко зна да ради ?
Могло би се поставити питање за све људе који праве млинско вртло или точак које покреће мале жврњове за мељаву жита. То су , углавном воденице поточаре гдје је потребно мало воде да удари у лопатице, покрене точак који је спојен са  жрвњом.Овакве лопатице на точку или вртлу се некад правило за много воденица. На сваком мало већем потоку била је барем једна воденица поточара. Сада је то ријеткост. Ипак се једна или двије  задржале и одржавају на рјечици Вочи у Великој Сочаници, гдје је их било некад, како старији говоре на десетине. 

Много је људи мајстора знало да прави точкове за воденице поточаре, али данас то је за многе сувише компликован посао. Човјек Здравко Радановић,звани Комшо који је прешао 8 деценија живота  из Велике Сочанице је једини мајстор у нашим крајевима који зна да направи овакво вртло за воденицу поточару и тако враћа вријеме у прошлост. До сада их је направио на стотине, али је ова можда наручена након 20 година.Он каже да је потребно за сваку лопатицу израчунати њен положај како и гдје стоји да би се искористио најефикасније удар млаза воде из бадња. Поред свега, потребно је дрво изабрати за рад. Трешња је најчешћа и најчвршћа за прављење лопатица и осовине.

Фотоси: Страница фб, Велика Сочаница
Текст: Савко Пећић Песа 

Ових дана је свињокоља у пуном јеку


 

 

 

Моја шипак тура

Крећемо

Васиљева јаруга

Жаркова јаруга

Татарски крајолик

Ево шипака

Идемо даље уском стазом

Кеса се полако пуни шипцима

Необично дрво

Повратак - изненађене!

Повратак - увређен!

Добрина јаруга

Шипци се већ суше у тепсији, биће чаја!

За само два дана продимљавања добили смо фантастичан окус и мирис шарана

 

Први снијег у Пољу ове јесени - 26.11.


Napreduje izgradnja katoličke crkvice u Polju


Ukrina i Lješnica 25.11.o.g.




Žitnica između Žeravca i Polja ovih dana


Dunjin list

Čaj od lišća
Prelijte žličicu osušenih listova dunje s pola litre kipuće vode. Nakon 30 minuta procijedite i pijte toplo.
Čaj od lišća dunje pomaže kod proljeva u djece i dojenčadi, te kod akni.

Pečene paprike sa kajmakom

 
Oprane i osušene paprike stave se na zagrijanu mast, posole se po volji. Tokom pečenja potrebno ih je malo okretati u tavi. Peku se otprilike do 25 minuta. Kada omekšaju i prilično promijenu boju treba ih skinuti sa vatre, a potom dodati domaćeg kajmaka jednu do dvije kašike. P r i j a t n o !