30. kol 2015.

U Derventi je počeo prvi Sajam kolekcionarstva i antikviteta

U Derventi je danas počeo prvi Sajam kolekcionarstva i antikviteta na kojem učestvuju kolekcionari iz Republike Srpske i Federacije BiH. Najviše su izloženi kovani i papirni novac, poštanske markice, razne vojne i civilne oznake, značke, razglednice, papir, a ima i primjeraka starog oružja. Riječ je o privatnim kolekcijama izlagača. Najviše učesnika, osim domaćih, stiglo je iz Gradiške, Banjaluke, Mostara, Zvornika, Doboja, Ozrena, Novog Travnika.
Dervenćanin Mile Vidičević priča da već sedmu godina skuplja starine i da najviše eksponata prikupio je sa prostora Dervente i Broda. Vidičević je napomenuo da je učestvovao na brojnim izložbama, te da su tako kolekcionari iz Dervente došli na ideju da i u ovom gradu organizuju sajam. On je istakao da je u planu, ukoliko učesnici budu zadovoljni sajmom, da ovakvi susreti postanu redovni.
Pantelija Grandić /68/ na sajam je stigao iz Gradiške, a najviše eksponata čine markice.
- Sakupljanjem se bavim od 1973. godine. Dok sam radio u NJemačkoj sakupio sam dosta primjeraka. Najviše markica i štambilja pošte je iz cijele Evrope, ali i značajnog dijela zemalja svijeta – kaže Grandić.
Sajam je prodajnog tipa i održava se samo danas. Izlagači kažu da se okupljanje uglavnom okupljanje svede na druženje i razmjenu eksponata.
Organizatori sajma su Narodna biblioteka “Branko Radičević” i grupa kolekcionara iz Dervente, u saradnja sa Klubom sakupljača i kolekcionara iz Gradiške. (Derventa cafe)

Srn2015-8-29_1235355_1

Lagana povrtna čorbica za ljetni ručak - priredila baka Bosiljka





Na ulju se izdinsta crveni luk tako da dobije staklastu boju i sitno rendana mrkva (naravno, posoli se sve). Tome se doda sitno sjeckani krompir i voda. Kuva se do pola sata. Pri serviranju u tanjir čorbice svako sebi dodaje kajmaka po želji.(najbolje jednu kafenu kašičicu). P r i j a t n o !

НАШЕ ТРАГЕДИЈЕ


Фотоси : by Савко Пећић Песа