7. kol 2012.

Noćne slike cvijeća u našem dvorištu









Suša


Jucer je na području Broda, Slavonsko Broda, Pozege, Zupanje, Odzaka, Dervente izmjeren je najtopliji dan od kako se vrse mjerenja temperature. Tako u Brodu 06. 08.`12. na mjernom mjestu u krugu Gradske toplane po svim standardima kao sto je mjerenje u DHM zavodu, termometar u 16:00h pokazao je temperaturu od 40,7. celzija, a skoro identicna temperatura bila je u sirem regionu.
Tacno u 18:00 sati temperatura je pala na 34,2 stepeni celzija, a u 21:00h 31,1 stepeni celzija.
Danas temperatura izmjerena u Brodu u 08:20h iznosila je 25,8 celzija, poslednje mjerenje koje je vrseno u 11:00h., iznosi 27,8 celzija. Prema onom sto smo mi dobili od DHMZ u Brodu bi danas maximalna temperatura trebala da iznosi podnosljivih 31 stepen, celzija, Najtopliji dio dana je uvijek od 15:00 do 16:00h.
Dugotrajna susa, uzrokovana nedostatkom iole ozbiljnijih padavina vise od dva mjeseca, napravila je vec ogromne stete poljoprivrednim usjevima, pa se stanje moze vec danas proglasiti elementarnom nepogodom.
Posebno ce biti pogodjeni proizvodjaci mlijeka jer ce hrane za zimski period ozbiljno nedostajati, a i ono sto se pokupi sa njiva nedovoljno je kvalitetno za ishranu stoke. Najvece stete su svakako na vecini kukuruznih usjeva, a urod ce zavisno o vrsti zemljane parcele biti umanjen između 50 i 100 %.
Potpuno je izostao drugi otkos sijena i sve povrsine pod travom su sprzene od dugotrajne suse.
Povecana je i opasnost od poljskih i sumskih pozara koji su zadnjih godina bili redovna pojava na podrucju Posavine, pa tako i u sirem regionu Broda.
Za sada izostaje reakcija nadleznih institucija na nivou RS i BiH za ovakvo stanje u poljoprivredi, a ideje o sistemskom rjesenju navodnjavanja poljoprivrednih povrsina za sada su samo mrtvo slovo na papiru i u ladicama ministara koji se ovih dana bezbrizno kupaju po raznim domacim i stranim destinacijama, troseci nas novac koji mi prikupljamo i punimo drzavni budzet, a najavili su i zamjenu voznih parkova.
Bravo za Silajdzica, Dodika, Covica, Tihica, Izetbegovica, Bosica, Djokica , Ljubica i ostale lose momke koji vole svoj narod i zemlju samo kad su na odmoru. Za pohvalu je da su gradske vlasti pocele da isplacuju bezkamatne pozajmice brodskim poljoprivrednicima.
Brodjani se mukotrpno bore ovih dana i ostecena kukuruzna polja pretvaraju u nekvalitetnu stocnu silazu, nastojeci spasiti sta se spasiti da.
U narednom periodu se ne predvidjaju nikakve padavine pa ce se stanje sasvim sigurno i dalje pogorsavati.
Apelujemo na sve stanovnike nase Opstine da nikako ne koriste otvoreni plamen u ovo doba suse, mozemo si samo pogorsati , a i ovako zivimo u doba oskudijevanja.

www.nasgrad.com

5. kol 2012.

Tup Tup - 14 X 1979 - Milovan Ilic Minimaks

Lijepo mjesto za odmor




Raj Bosna


aRS: РијечТо је као у старој зен-причи, све је јошуви...

aRS: Ријеч То је као у старој зен-причи, све је јошуви...: Ријеч То је као у старој зен-причи, све је још увијек као што је било, али је друкчије.                                          ...

Dogodilo se danas - ''Prljača 2012.'' čeka pjesnike i ljubitelje prirode!


U organizaciji derventskog ''Vihora'', Međunarodni Ilindanski pjesnički susreti ''Prljača-2012.'', ove godine će biti održani od 3.do 5. augusta. Predviđa se okupljanje pjesnika u Derventi pod okriljem Turističke organizacije Dervente i održavanje pjesničke večeri pored rijeke Ukrine na plaži Patkovača kada će biti zatvorena likovna kolonija ''Patkovača 2012.'', a otvorena manifestacija susreta pjesnika.
Biće to jedinstven susret likovnih umjetnika i pjesnika. Na ovoj pjesničkoj manifestaciji očekuje se prisustvo pjesnika iz Makedonij, Srbije, Hravtske, Bosne i Hercegovine i iz dijaspore, jer već pristižu prijeve na konkurs za najbolju pjesmu o ljepotama voda, rijeka, mora, jezera i prirode uopšte.
Kao i do sada biće dodijljene tri nagrade za prve tri pjesme, kao i ngrada ''Ukrinski vodeni cvijet'' i nagrada za najšaljiviju pjesmu. Svim učesnicima na konkursu dodjeljuju se zahvalnice, dok će pjesnici, koji budu prisutni 5.8.2012. godine na Prljači biti uručena majica sa oznakom ''Prljača 2012.''
U programu na Prljači učestvuju isključivo pjesnici koji su konkurisali sa svojim radovima i pjesnici gosti, koji budu pozvani. Konkurs je još uvijek otvoren i traje do 15.6.2012. godine, a nakon pristizanja radova stručni žiri će proglasiti najbolje pjesme. Sve pristigle pjesme će biti štampane u zborniku ''Prljača 2012.''
Domaćini na Prljči je kafe ''Oaza'' iz Donjih Cerana.
Savko Pećić Pesa

Djeca filozofiraju o braku


(Od jedne drage prijateljice sam dobio ovaj mail, pa ga želim podijeliti sa vama)

KAD SE ODLUCUJE KAD TREBA STUPITI U BRAK ?

Prvo moras da nadjes nekoga ko voli iste stvari kao i ti. Ako na primer ti volis fudbal onda i njoj mora da se svidja to da ti volis fudbal i onda da ti donosi cips i pivo.
Marko, 10 godina  (potpuno je u pravu)

Ti u stvari ne odlucujes sam kad treba da stupis u brak. Bog to odlucuje odavno unapred i ti onda na kraju vidis sta ti se dogodilo.
Jovana, 10 godina  (tu ima neceg)

KOJE SU PRAVE GODINE ZA BRAK ?

Najbolje godine su 23 jer onda poznaje svog muza najmanje 10 godina.
Sandra, 10 godina  (treba misliti na vreme)
Ne postoje najbolje godine za brak - moras stvarno da budes dovoljno glup da bi se ozenio.
Filip, 6 godina   (najverovatnije je imao lose iskustvo)

STA TVOJI RODITELJI IMAJU ZAJEDNICKO ?

Paaa ... oboje ne zele da imaju jos dece.
Sara, 8 godina   (hi hi hi - zbog cega to?)

STA SE RADI U IZLASKU SA DEVOJKOM / MOMKOM ?

Izlasci su tu da bi se zabavljali i ljudi bi trebali da iskoriste
priliku da se bolje upoznaju. Cak i decaci imaju da kazu nesto zanimljivo ako ih dovoljno dugo slusas.
Jasna, 8 godina  (od koga li joj to? Od majke?)

Kod prvog izlaska se pricaju interesantne lazi tako da su onda zainteresovani i za drugi izlazak.
Milan, 8 godina (mudar decko)

STA BI TI RADIO KAD BI TVOJ PRVI IZLAZAK SKROZ LOSE PROSAO ?

Ja bih otisao kuci i pretvarao se da sam mrtav. Onda bih nazvao novine
 telefonom i rekao da mi naprave umrlicu.
Darko, 9 godina (to bih ponekad i ja najradije napravio)

KADA SME DA SE POLJUBI NEKO ?

Kada je bogat i ima puno para.
Jelena, 7 godina (pitam se da li je plava?)

Kada poljubis neku devojku onda moras da se njome ozenis i da imas decu sa njom. Tako ti je to!
Dejan, 8  godina (da Dejane, na zalost je tako)

DA LI JE BOLJE BITI OZENJEN  ILI   NE ?

Ja ne znam sta je bolje ali ja nikad ne bih vodio ljubav sa mojom zenom. Ja ne zelim da ona postane debela.
Mirko, 8 godina (stvarno biser)

Za devojcice je bolje da se ne udaju, ali decacima treba neko ko ce da cisti.
Marija, 9 godina (vec zna u cemu je fora)

NAJBOLJE ZA KRAJ:

STA TREBA DA SE URADI DA BI BRAK BIO USPESAN ?

Muz treba uvek da kaze zeni da je lepa, pa cak i ako ona izgleda kao autobus !
Stanko, 10 godina