22. lis 2011.

19. lis 2011.

Regulacija obale Ukrine kroz Derventu

Ovih dana se izvode radovi na regulaciji obale Ukrine kroz Derventu. Poučeni iskustvom iz prošlogodišnje poplave, čini se da se sa ovim poslom krenulo na vrijeme. Poželimo da se ovi radovi obave blagovremeno i kvalitetno i da se ne ponove štete koje je prouzrokovala nabujala Ukrina prošle godine i ranije.





Priprema zimnice

U toku je priprema zimnice. U Polju se za zimnicu prave razne djakonije. Mnoga domaćinstva su već pripremila pekmez, kisele paprike, krastavce... Ajvar se pravio uveliko... Uskoro se kiseli i kupus...Evo jedne fotografije.



16. lis 2011.

Panoramio

Vjerovatno ste čuli za Panoramio - fotografije svijeta. Lijepa vijest je da se na Panoramiu može vidjeti mnoštvo fotografija Polja od više autora. Fotografije su uglavnom mapirane, pa se vidi i tačan položaj objekta ili mjesta sa kojeg je fotografija snimljena. Tamo je i podosta mojih fotografija pod oznakom rankopolje, a tu se svakako mogu naći i vaše fotografije Polja, ali i bilo koje druge fotografije. Jednostavno na googlu ukucate panoramio, potom u polju pod nazivom traži mjesto ukucate polje,bosna i hercegovina i malo sačekate - fotografije će se pojaviti. Uživajte!!!

Kotlić na tatarski način


Potrebno: 3 kašike svinjske masti, 1-1,5 kg prasećih nožica, 3 glavice crvenog luka, 3 mrkve, 1 keleraba, 1-1,5 kg krompira, svježe paprike, paradajz, so, biber, vegeta, 3-4 listića lovora, 3 klinčića (i više-po ukusu), origano (kafena kašika).
U kotlić se stavi mast. Isječeni crveni luk, mrkva i keleraba se stave kada se mast zagrije na vatri. Doda se malo soli da povrće pusti sok. Kada luk dobije staklastu boju, dodaju se svinjske nožice koje se izdinstaju 10-ak minuta. Nakon toga dolije se 2 litre vode. Kada se to sve skupa kuva na vatri oko 45 minuta, doda se krupnije isječen krompir, biber, lovor, klinčići i origano, te još oko 1,5 do 2 litre vode. Dalje se kuva još 40-ak minuta. Sa krompirom se mogu dodati i 3-4 svježe paprike i 1-2 krupno isječena svježa paradajza ili do 200 ml paradajz sosa. Desetak minuta prije zapržavanja doda se supena kašika vegete i provjeri se slanost i ukus jela.
Zaprška : U tavu sa zagrijanom svinjskom masti doda se 4-5 isjeckanih češnjeva bijelog luka, potom se doda 2 kašike brašna i kada brašno počne rumeniti doda se mala kašičica mljevene paprike (blage ili ljute po volji), sve skupa se stalno miješa drvenom kašikom. Minut-dva nakon stavljanja paprike, zaprška se uz miješanje istrese u ključali kotlić i dobro promiješa. Još se kuva 5-10 minuta. Kao aperitiv pred ovo jelo preporučujemo čašicu domaće kruške.
Živjeli i prijatno!!!







Jabuke

Vrijeme je da se beru jabuke. Najbolje se skladište u drvenim gajbama, tako da se stavi red novinskog papira, pa red jabuka. Drže se u hladnom, prozračnom i ne posve tamnom prostoru. Preko zime se moraju nekoliko puta prebrati, jer se pojave one trule koje treba izbaciti iz gajbe. Evo nekoliko fotografija branja jabuka u Polju.






Sadržajno putovanje u Doboj i Tešanj

Programom putovanja, a u okviru projekta Kultura za bolje sutra kojeg realizuje NVO BiosPlus iz Dervente,  desilo se i veoma sadržajno putovanje u Doboj i Tešanj. Projekat ima za cilj da se lica sa invaliditetom uključe u socijalni milje zajedno sa drugim grupama gradjana, a kroz razne oblike medjukulturalnog dijaloga i kontakata. Zajednička putovanja su samo dio cjelokupnog projekta, a do sada su organizovana u Sarajevo (Zemaljski muzej...), Bijeljina (Muzej Semberije, Narodna biblioteka Filip Višnjić...), Srebrenik i Tuzla (Stari grad iz 1333.g...pozorićna predstava Gospodja ministarka...), Gradiška (cjelovečernji kulturni program Dervenćani za vas...). Pored toga upriličene su u brojne izložbe slika, skulptura, koncerti i brojne umjetničke i druge radionice. Na putovanje 15.10.2011. iz Dervente je išlo oko 50 osoba raznih uzrasta. Iz Polja su se tako na tom putovanju divno proveli Leontina, Rosa i Ranko Stjepanović. Ekspedicija BiosPlusa prvo je posjetila etno selo Kotromanićevo kod Doboja, potom Retgionalni muzej u Doboju. Nastavili smo sa rezgledanjem tešanjske tvrdjave i panorame Tešnja, zatim smo posjetili muzej Eminagića kuća i na kraju izvore mineralne vode Tešanjski kiseljak i Oaza. Evo nekoliko fotografija sa ovog putovanja.