16. lis 2011.

Kotlić na tatarski način


Potrebno: 3 kašike svinjske masti, 1-1,5 kg prasećih nožica, 3 glavice crvenog luka, 3 mrkve, 1 keleraba, 1-1,5 kg krompira, svježe paprike, paradajz, so, biber, vegeta, 3-4 listića lovora, 3 klinčića (i više-po ukusu), origano (kafena kašika).
U kotlić se stavi mast. Isječeni crveni luk, mrkva i keleraba se stave kada se mast zagrije na vatri. Doda se malo soli da povrće pusti sok. Kada luk dobije staklastu boju, dodaju se svinjske nožice koje se izdinstaju 10-ak minuta. Nakon toga dolije se 2 litre vode. Kada se to sve skupa kuva na vatri oko 45 minuta, doda se krupnije isječen krompir, biber, lovor, klinčići i origano, te još oko 1,5 do 2 litre vode. Dalje se kuva još 40-ak minuta. Sa krompirom se mogu dodati i 3-4 svježe paprike i 1-2 krupno isječena svježa paradajza ili do 200 ml paradajz sosa. Desetak minuta prije zapržavanja doda se supena kašika vegete i provjeri se slanost i ukus jela.
Zaprška : U tavu sa zagrijanom svinjskom masti doda se 4-5 isjeckanih češnjeva bijelog luka, potom se doda 2 kašike brašna i kada brašno počne rumeniti doda se mala kašičica mljevene paprike (blage ili ljute po volji), sve skupa se stalno miješa drvenom kašikom. Minut-dva nakon stavljanja paprike, zaprška se uz miješanje istrese u ključali kotlić i dobro promiješa. Još se kuva 5-10 minuta. Kao aperitiv pred ovo jelo preporučujemo čašicu domaće kruške.
Živjeli i prijatno!!!