28. svi 2017.

Polako napreduje gradnja kuće Sekulića, uskoro i pod krovom


Bandere, bandere...

 
U Polju je ovog proljeća vrlo uspješno izvršena rekonstrukcija niskonaponske električne mreže. Međutim, nakon toga ostale su na terenu stare bandere koje stoje pored nivih, neke su nagnute do mjere da predstavljaju opasnost po saobraćaj na lokalnim putevima, na mnogima onako ružno vise stare žice. Bilo bi nam drago i bili bi zahvalni da nadležni sklone ove stare bandere.

Rode na graničnom prelazu u Brodu

Na samom graničnom prelazu u Brodu na banderi rode imaju gnijezdo.
Ovih dana su dobili prinove, dvoje rodića, pa ih brižljivo hrane i čuvaju.

U Polju gotovo svaka druga kuća sada ima plastenik

Snimljeno u plasteniku Rose Stjepanović - Milošević ovih dana

8. sjednica Skupštine: Derventa dobila novi Statut i cijene komunalnih usluga


Osmo zasjedanje Skupštine opštine Derventa počelo je dopunom dnevnog reda prijedlozima odluka o prihvatanju dodatnog zaduženja po projektu „Hitnog oporavka od poplava“, kojim je predviđena mogućnost povlačenja još oko 36.700 maraka pod povoljnim uslovima, te onoj o kupovini opštinskog službenog automobila. Obje tačke su, nakon „aktuleknog časa“, i usvojene.
Prva veća rasprava uslijedila je povodom tačke o usvajanju novog Statuta opštine. Odbornik Marinko Nikolaš istakao je da Hrvatski narodni savez BiH neće podržati donošenje novog Statuta zbog odredbi o grbu opštine i Danu oslobođenja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, za koje smatra da favorizuju samo jedan narod, dok se SDS usprotivno brisanju odredbe o krsnoj slavi i odbijanju podnesenih amandmana ove stranke na dokument zbog neblagovremenosti. Sa druge strane, odbornik Slavko Tomaš (SNSD) istakao je da je prijedlog Statuta takav jer je morao biti usklađen sa Ustavom Srpske i nižim pravnim propisima, da bi nakon izjašnjavanja novi Statut dobio podršku 20 odbornika.
Poslije usvajanja Prijedloga odluke o okviru za strateško vođenje javno-pravnog dijaloga, uslijedila je rasprava o davanju saglasnosti na Odluku o utvrđivanju cijena komunalnih usluga. Odbornik Pero Đurić (SDS) je istakao da se povećanje cijene može izbjeći eliminisanjem velikih gubitaka vode i racionalizacijom broja zaposlenih u preduzeću, dok je Sanja Dimitrić (PDP) predložila da se odluka povuče i da se predvidi izuzimanje pojedinih kategorija stanovništva od njene primjene. Slaviša Đuraš (SNSD) je istakao da cijena od 1 marke na 1000 litara pitke vode nije visoka, dok je direktor „Komunalca“ Grozdan Ružićić kazao da se radi o korekciji cijena, koje neće i dalje biti tržišne, o izjednačavanju potrošača u selu i gradu, te da će cijena vode ostati i dalje najniža među gradovima regije. Veliki problem i dalje predstavlja dotrajala vodovodna mreža i gubici koji su time prouzrokovani, te da će prosječno povećanje po domaćinstvu biti manje od 2 marke, istakao je Ružičić. Odluka je ipak usvojena sa 17 odborničkih glasova.
Sa druge strane, jednoglasno je usvojen Izvještaj o radu načelnika opštine i opštinske uprave u 2016. godini, a podršku je dobio i Izvještaj o izvršenju budžeta za prvo tromjeseječje tekuće godine.
Bez rasprave su usvojene i informacije o zapošljavanju na području opštine, broju i strukturi nezaposlenih, te potrebnim kadrovima, o uslovima i životu omladine, te stipendiranju učenika i studenata u tekućoj školskoj godini.
Načelnikom Odjeljenja za opštu upravu imenovan je Borivoje Golubović, dok će vršilac dužnosti Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, do sprovođenja konkursne procedure, biti Dragan Pajić.
Na kraju, Skupština opštine u funkciji Skupštine JP „Derventski list i radio Derventa“ raspisala je konkurs za izbor tri člana Nadzornog odbora ovog preduzeća.
Derventa cafe

Савко Пећић-КАО ЕТНО СТАРИНА ВРАЋАЈУ СЕ ВОДЕНИЦЕ



            Основан иницијативни одбор у коме је и познати глумац Слободан Ћустић.

            На територији општине Дервента све је више воденица које клопарају на потоцима и рјечицама причајући причу из давнина када се без њих није никако могао замислити живот. Поточаре углавном граде људи који воле чисту животну средину и етно старине, као што су воденице.

        Било је некад воденица и на великим ријекама, као што је Укрина, са огромним колом и великим лопатицама, које су покретале велике жрвњеве и могло се за један дан самљети пуно жита. Познати су били млинови, Спасојевића и Марића млин у Доњим Церанима на Укрини, па Ђурендића млин на Илови, као и Дражића млин на Драшану. Било их је узводно од Кулаша и низводно до Брода на Укрини више од 40, а највећи са три покретна кола и лопатицама записано је да је био у Беглуцима, гдје је огромна брана била и као љетни прелаз преко ријеке. Од свих млинова на Укрини још увијек је једино очуван Миловановића млин у Дријену.
Миловановића млин на Укрини у Дријену
            На сваком већем потоку и рјечици прављене су воденице поточаре, а највише их је било на рјечици Вочи у Великој Сочаници. Старији људи причају да је скоро свако домаћинство из Сочанице на Вочи имало своју воденицу. Биле су једна до друге. Данас постоји и очувана је само једна, звана Рачваш.               
       На рјечици Лупљаници је било пуно воденица. Позната је она у Тешића барама, Новаковића воденица, гдје се за вријеме Другог свјетског рата трговала са соли, јер на други начин сва подкрњинска села нису могла набавити ову важну животну намирницу.
Ентузијасти, заљубљеници и љубитељи етно старина окупили су се у Тешића барама на рјечици Лупљаница код поточаре Драгољуба Брестовца, која је недавно обновљена и пуштена у рад. У разговору и угодном боравку поред чисте воде родила се идеја о формирањуУдружења воденичара општине Дервента. Основан је и иницијативни одбор у саставуДушан Нединић, Драгољуб Брестовац, Слободан Ћустић, Бранислав Ђекић, Миро и Споменка Марић, Томо Нединић и Боро Ђукић. За предсједника иницијативног одбора је изабран Душан Нединић.
            Интресантно, ову идеју је веома радо подржао наш познати глумац Слободан Ћустић, сада директор Београдског народног позоришта у Београду. Он ће купити дио земљишта у Тешића барама и правити своју воденицу.

            – Нигдје љепше није као у свом родном крају. Овдје је све слађе а поготово брашно са воденице. Сурутка, сир, млијеко са кукурузом ме подсјећа на дјетињство и одлазак на воденицу поточару на рјечицу Осињица и поток Страшинац, потом на укринске вирове и велике воденице, каже Слободан Ћустић и истиче да ће својим ангажовањем помоћи овом                Удружењу како би Тешића баре истински постале мјесто гдје ће се окопљати људи у чистој животној средини.   
            
Основни циљеви овог удружења биће да се ангажују на очувању природне средине, као што су чисти потоци, рјечице и ријеке са својим природним љепотама, као иочување етно традиције мељаве жита на начин како су то радили наши прадједови и дједови и производња здраве хране за личне потребе, као и за изношење на тржиште, каже предсједник иницијативног одбора воденичара Душан Нединић.
           Сви воденичари који желе могу постати чланови овог удружења, а први задатак и јесте да се окупи већи број како би се одржала оснивачка скупштина Удружења воденичара.
Подршка овој инцијативи стиже са свих страна, па чак из других општина, кажу у иницијативном одбору.
        Фотографије и текст : Савко Пећић Песа