2. velj 2014.

Uzgoj jabuka iz Japana


U Srpcu
Japanska jabuka
U opštini Srbac ima nekoliko domaćinstava koja uzgajaju mediteransko voće poput smokvi, limuna i kivija, ali samo u dvorištu Cane Stojković raste stablo japanske jabuke koje u posljednjih 12 godina donosi rod i do 100 kilograma.
Ovu voćku je u Srbac donijela njena sestra Danka prije 30 godina, koja živi u jordanskom gradu Amanu.
- Donijela je plod jabuke iz kojeg smo izvadili dvije sjemenke i zasadili ih u saksiju. Za divno čudo, jedna se primila pa smo je preko zime čuvali u kući, a preko ljeta na terasi – kazala je Cana.
Odraslu sadnicu su potom zasadili u dvorištu iz koje se razvilo dekorativno stablo sa neobično lijepim zelenim cvjetovima.
- Prve plodove smo dobili 2001. godine i od tada godišnje uberemo 50 do 100 kilograma jabuka i to sredinom novembra kada sav list opadne. Plodovi su veoma ukusni i jedu se tek kada omekšaju, na način da se rasjeku i kašasti sadržaj jede kašikom – ispričala je Cana.
Ona je kazala da dio roda iskoristi za pravljenje džema i pekmeza, a preostali dio podijeli prijateljima i komšijama.
- Jedini način razmnožavanja je putem izdanaka iz žila jer pokušaji kalemljenja od strane nekoliko komšija nisu uspjeli – kazala je Cana.
PORIJEKLO
Japanska jabuka u Evropu je stigla prvi put u 15 vijeku, porijeklom je iz Azije, a u prirodi se može naći u Japanu, Burmi i Kini. Veoma je bogata vitaminima, a njen svjež plod i sok su ljekoviti kod probavnih problema. Plod se može iskoristiti i za pečenje vrlo aromatične rakije, te kao sastojak za razne kolače, kreme i deserte.
Dejan JOVIČIĆ