18. velj 2012.

Derventa napredovala

Čajniče je ove godine iz reda nerazvijenih prešlo u izrazito nerazvijene opštine, dok je Derventa jedina lokalna zajednica u RS koja je napredovala, prešavši iz grupe srednje razvijenih u razvijene opštine.Pokazuje to rang-lista razvijenosti opština u RS za tekuću godinu, koju je izradilo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS.Branko Roljić, načelnik Čajniča, podsjeća da je ova opština 2008. godine, kada je bila u kategoriji nerazvijenih opština, u gradskoj kasi imala 2,7 miliona maraka, a budžet je ove godine manji za 650.000 maraka manje.
"Priliv sredstava koja dolaze u opštinu iz godine u godinu se smanjuje. Drastično je smanjen prihod od PDV-a, i to za nekih četvrt miliona maraka u odnosu na 2008. To je ono što koči naš razvoj i zbog čega smo se opet našli među izrazito nerazvijenim opštinama", kaže Roljić i dodaje da je firma "Stakorina", najveći privredni potencijal, već godinu dana na koljenima, što je takođe uticalo na pozicioniranje Čajniča unutar rang-liste.
Potencijal za razvoj Čajniča je eksploatacija šumskog bogatstva, posebno crnogoričnog drveta, ali to je zaustavljeno upravo prekidom rada "Stakorine", koja se bavila finalnom preradom drveta.
Sa druge strane, Derventa se do 2012. godine pet godina zaredom nalazila u kategoriji srednje razvijenih opština, a danas se u grupi razvijenih opština pridružila, između ostalih, Banjaluci, Bijeljini, Doboju i Laktašima. Milorada Simića, načelnika Dervente, obradovala je činjenica da je njegova lokalna zajednica od 2006. do danas prešla put od nerazvijene do razvijene opštine, ali ga to ne čudi jer se tamo, kako kaže, ozbiljno i predano radi.
"Ako se uzme u obzir to da 54 odsto izvoza dobojske regije pripada nama, te da Derventa 'odnosi' 10 odsto izvoza RS, onda mjesto u razvijenim lokalnim zajednicama nije iznenađenje. Na zavidnom nivou je broj zaposlenih, a obućarstvo se sve više razvija i zapošljava sve veći broj radnika. To što smo u društvu razvijenih opština nagrada je za sve nas koji živimo u Derventi", rekao je Simić i dodao da smatra da ovim lokalnim zajednicama ne treba uskratiti pomoć sa republičkog nivoa.
Istovremeno, Kneževo/Skender Vakuf se već godinama nalazi u kategoriji nerazvijenih opština, u koju je svrstana 2009. godine. Svetozar Đurić, samostalni referent za informisanje načelnika ove opštine, kaže da je razlog "stagniranju" činjenica da ova lokalna zajednica nema prirodnih resursa koje bi mogla da ponudi onima koji imaju kapital.
"Bez ulagača nema radnih mjesta i razvoja, a nas najviše muči nezaposlenost. Turizam, poljoprivreda i šumarstvo su grane u kojima bi mogli da se naprave pomaci, ali zasad se tu ništa ne radi", ističe Đurić i dodaje da je postojao plan da na rijeci Ugar bude izgrađena hidrocentrala snage 30 do 40 megavat-časova.
Tek kada bi se to desilo, opština bi mogla da stvori neki višak vrijednosti i zaradi nešto novca. Ovako zavise od raspodjele poreza na dodatu vrijednost i finansijske pomoći sa strane.
Zbog svega toga bi, dodaju u ovoj opštini, trebalo da budu rangirani kao izrazito nerazvijena, a ne nerazvijena opština.
Strah od odlaska
U RS je, prema rang-listi za ovu godinu, 16 izrazito nerazvijenih, 17 nerazvijenih, 11 srednje razvijenih i 18 razvijenih opština. Najteže stanje je u izrazito nerazvijenim opštinama, koje trebaju veću podršku vlasti u svim oblastima. U suprotnom, plaše se da će sve više stanovništva napuštati ognjišta u potrazi za boljim životom. Inače, odlukom o usvajanju budžeta RS za ovu godinu za nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine u 2012. planirano je dva miliona KM.

Da li ste zaštitili mlade voćke?

Juče sam se jako neprijatno iznenadio kada sam obilazio svoj voćnjak u Polju. Preko 25 mladih sadnica i kalema uništio je zec. Na visini do pola metra potpuno je ogulio koru na mladim sadnicama starim od 1 - 2 godine i na kalemima koje sam kalemio prošlog proljeća. Šteta je nenadoknadiva i sigurno će se ove biljke ošušiti, jer je kora oguljena skroz okolo na stablu. Ovo se kod nas u Polju do sada vrlo, vrlo rijetko dešavalo. Visoki snijeg, veoma niske temperature koje su isuviše dugo trajale, natjerale su životinje da hranu traže kako tako. Eto stradale su voćke, trebalo ih je zaštititi mrežicama. Izvucimo pouku, a na proljeće sadimo ponovo i kalemimo!




Lješnica ipak još ne teče

Posljednjih dana snijeg se otapa, ali prilično sporo. Na rječici Lješnici je još led na površini oko 90 posto. Korito je nepopunjeno i ova rječica ipak još ne teče. Za očekivati je narednih dana, ako temperature i dalje budu u plusu, da se otopi veća količina snijega, te da i ova rječica poteče. Možemo se samo pitati, kako se ovo sve odrazilo na ribe i životinjski svijet u Lješnici.
Sve što sam pisao o Lješnici u posljednje vrijeme potpuno je identično i sa stanjem na rječici Žirovini koja opasuje Polje sa jugo-zapadne strane i koja se takođe ulijeva u Ukrinu.
Što se tiče same Ukrine, njen vodostaj je takođe još mali, ledom je okovana 80 posto i možemo takođe očekivati da će se i njeno korito narednih dana po otopljavanju snijega donekle popuniti.

Sunčano i toplije

Danas je u Polju lijep, sunčan dan i znatno topliji od prethodnih. Na sve strane cure streve, a snijeg se gotovo vidljivo otapa i kopni. Vjetra nema, pa je dan kao stvoren za boravak napolju. Temperatura se oko 14 sati popela do 9 stepeni.

Današnji snimak u Polju oko 10,30 sati


Zimske zadušnice

Danas su zimske zadušnice. Služba u crkvi Svetih Petra i Pavla u Polju je u 12 sati. Nakon službe pop će preliti grobove, a narod se kao i obično okupi i evocira uspomene na svoje najbliže koji više nisu među nama. Pohvalno je da je prekjuče naš sugrađanin Boro Đekić traktorom i razgrtačem oslobodio ulaz u Šipračko groblje i očistio snijeg do ulaza u crkvu. 

16. velj 2012.

Derventa - psi lutalice






Danas prohladno sa vjetrom

Iako je veći dio dana temperatura vazduha bila iznad 0 stepeni, povremeni jak vjetar i naleti snijega i soke, učinili su da dan bude neugodan i prohladan. Jak vjetar doprinio je da se veoma mali dio snijega topio, a mnogo je primjera bilo da je snijeg padao sa drveća ili sa krovova. Kako se snijeg polako topi, tako se stvaraju brojne ledenice na strijehama zgrada i narednih dana će ih sigurno biti još više.

15. velj 2012.

Snješko Bijelić na benzinskoj pumpi

Velike količine snijega na benzinskoj pumpi Nešković u Derventi inspirisale su radnike koji su ga čistili da naprave velikog Snješka. Juče se Snješko počeo pomalo otapati, pa ako otopli mogao bi i da nestane.

Ipak ostaće zabilježen na našoj fotografiji.

14. velj 2012.

Podsjećanje na proljeće

Često smo, sigurno, u ovim zimskim, tmurnim i hladnim danima pomislili kako bi bilo lijepo da je proljeće, sunce, da je toplo i da uživamo napolju - u dvorištu, vrtu, na igralištu ili šetajući po prirodi.
Današnji dan, kada je snijeg konačno počeo da se topi, budi nam nadu da će i proljeće uskoro. A dok se to ne desi, uživajte u ovim proljetnim snimcima jednog lijepog dvorišta - dvorišta porodice Dragičević iz Donjih Ledenica kod Gradačca.












Tatari danas osunčani

Predivan fazan na putu

Vozeći se danas kroz zaseok Tatari u Polju, na putu sam ugledao predivnog fazana koji se šetkao prtinom. Ugledavši auto, skočio je u kanal - u duboki snijeg. Uspio sam dohvatiti fotoaparat i snimiti ovo lijepo stvorenje koje je vjerovatno tragalo za hranom ili svojom drugaricom!? Tek što sam se zaustavio i snimio jedan snimak, fazan je već poletio. Ipak sam uspio snimiti i njegov let. Poželio sam mu sreću u njegovom traganju!




Derventa - danas sunčano i prijatno





Počelo otopljavanje snijega

Danas je u jutarnjim časovima bilo u Polju prilično hladno. Ipak već posle 10 sati počelo je pomalo da se probija sunce. Temperatura je rasla. Sunčano je bilo sve do 15 sati. U jednom momentu, u 13 sati, bilo je 0 stepeni. Snijeg se vidljivo počeo pomalo topiti. Po asfaltu je već bilo vode, a snijeg je spadao sa drveća, automobila i zgrada. Već u 14 sati temperatura se spustila na  -2, da bi se kasnije spustila još. No, večeras nije naročito hladno, već smo se navikli i na daleko niže temperature.

Zimski predvečernji motiv

Dan zaljubljenih

Danas je i Dan zaljubljenih. Za sve koji do njega drže sigurno lijep dan. Ima ljudi koji sa ushićenjem doživljavaju današnji dan, pa onima koje vole daruju manje ili veće poklone, ophode se prema njima sa naročitom pažnjom i slično. Nekima je, opet, to sasvim običan dan. U svakom slučaju i jedni i drugi su u pravu, a i biti zaljubljen zaista je lijepo! Evo nekoliko sličica koje mogu simbolizovati ovaj dan.

12. velj 2012.

Срећна Слава - Свети Трифун!

Породице Драљача и Јелићи славе 14.фебруара своју Крсну славу Светог Трифуна.
Најискреније им честитамо и желимо да је проведу у здрављу, весељу и са најдражим пријатељима!!!



Sitan i vlažan snijeg

Od sinoć u Polju pada sitan, gust i prilično vlažan snijeg. Taloži se na onaj prethodni, pa se visina sniježnog pokrivača tako još povećala. Sada, u 19,30 još uvijek pada,bez naznake da će prestati. Međutim, značajno je da je temperatura danas bila nešto viša, pa je dan bio povoljan za boravak vani nešto duže nego prethodnih dana, za čišćenje snijega itd. Meteorolozi za sutra najavljuju još nešto više temperature, pa navodno u srijedu možemo očekivati bar nulu.