15. stu 2011.

Bosanski Lužani - nekoliko sličica

Restoran Eden

Raskršće sa Žeravcom

Benzinska pumpa

U blizini centra, na putu Derventa - Brod

Skretanje za viseći most na Ukrini

Centar

Pravoslavna crkva u Bosanskim Lužanima

Restoran Mara i lole

Kanal - na granici sa brodskom opštinom, mjesto brojnih saobraćajnih nesreća

Divlja deponija na putu Derventa - Brod




Na putu Derventa - Brod, na autobuskom stajalištu tzv. Polje 2 uočavamo veoma ružnu sliku. Na tom mjestu se zaustavljaju brojni putnici sa automobilima i nakon kraćeg odmora, čak ručka, bacaju velike količine otpadaka. Vide se mnoge plastične boce, papiri, konzerve od hrane, ostaci hljeba...i ... Lijepo mjesto za autobusko stajalište i za odmor na putovanju, lijepo mjesto za pogledati iz automobila, tako se pretvorilo u veoma ružnu sliku koja pokazuje svima nama kakvi smo mi uglavnom?! Svi koji bacaju otpad i smeće na ovom nepredvidjenom mjestu krivci su za ovu sliku, ali ko je zapravo odgovoran što se ovo radi i zašto se ovo smeće ne sklanja sa ovog mjesta???

Lješnica ne teče već tri mjeseca

Rječica Lješnica koja "protiče" sjevernim dijelom Polja i ulijeva se u rijeku Ukrinu, već tri mjeseca uopšte ne teče. Čak je veći dio njenog korita potpuno suv i bez vode. Vode ima u gornjem toku Lješnice, otprilike do blizu mosta koji spaja Polje (zaseok Tatari) i Žeravac. Nizvodno odatle uopšte nema vode, izuzev u ponekom viru koji je malo dublji, a i to što ima je zatrpano lišćem i granjem. Nakon ovogodišnje suše Lješnica izgleda kao da se predala?! Pitamo se šta je sa mnogim vrstama ribe, brojnim vodenim vrstama i drugim vodozemcima koji su u njoj živjeli? Pitamo se šta je sa mikroklimom u okolini Lješnice, šta sa florom i faunom koja je od nje zavisila i nastanjivala njenu okolinu? I, na kraju, pitamo se šta će biti sa ljudima koji žive u blizini Lješnice koja je bila tako izdašna sa vodom i napajala je brojna grla stoke, divljih životinja i mnoge povrtnjake? Lješnica je nekada pokretala i brojne vodenice, a mnogi su se na njoj osvježavali, kupali i naučili plivati poput mene. Da li će opstati divlji lješnici koji rastu i žive pored Lješnice i po kojima je dobila ime, ako nestane ove male romantične rječice???

Korito Lješnice kod Šmuljića

Korito Lješnice 100 m od ušća u Ukrinu

Ostaci vodenice kod Šmuljića


Mjesto pijeteta i mira - katoličko groblje u Polju

Posjetili smo katoličko groblje u Polju i odali počast svima koje smo poznavali, koji su nam bili sugradjani ili prijatelji i svima ostalima koji ovdje počivaju. Groblje je, kao što i dolikuje, uredno i čisto. Vidi se i da su nedavno bili Svisveti i da je bilo dosta posjetilaca. Gotovo da nema grobnog mjesta na kojem nema cvijeća ili lampiona. Posebnu počast želio sam iskazati prema mome pokojnom  učitelju Ivanu Škoriću koji počiva na ovom mjestu. Mještani Polja drugih vjeroispovijesti ovo groblje često nazivaju i Švapskim zbog toga što su u njemu i zaista pokopani mnogi Nijemci koji su u jednom periodu naše istorije živjeli ovdje sa nama. Donosimo nekoliko fotografija sa ovoga mjesta koje su snimljene 14.11.2011. godine.

Ulaz na groblje

Na ulazu

Kapelica

Kapelica (sa juga)

Snimak groblja sa jugoistoka

Spomenici i drveća

Čisto i sa cvijećem

Spomenik Johanu i Anici Lehner

Stariji spomenici

Stariji spomenik

Grupa starih spomenika

Stari bor u groblju

Spomenik Ivanu Škoriću

Fotografija Ivana Škorića na njegovom spomeniku

Grob Ivana Škorića sa spomenikom i cvijećem


Sjetva u punom jeku










Još uvijek, nažalost, puno ovakvih kuća u Polju









Vedro, sunčano i prohladno

Danas je u Polju osvanulo prohladno jutro, sa mrazom i malo magle. Oko 10 sati već je bio veoma vedar dan, temperatura je otišla iznad nule i sunčano je. Veoma lijep dan. Vidio sam više poljoprivrednika koji su  svojim traktorima otišli na njive da siju jesenje usjeve ili obave pripreme za sjetvu pšenice, tritikalea...

Neki od privrednih objekata u Polju

Stolarija, gradjevinski materijal, keramika, namještaj Niwex

Benzinska pumpa Nestro

Stolarija Adžić



Žirovina,Niwex,raskršće