13. pro 2012.

Pogledajte i...

http://blogspektar.blogspot.com/-SpektaR
blograst.blogspot.com-aRS

Raščišćavanje snijega

Snijeg je u Polju visine od 25 - 30 cm. Svi mještani su uglavnom raščistili snijeg oko svojih kuća i privrednih objekata. Put od Dervente prema Brodu kroz Polje potpuno je očišćen i gotovo suv. Put od rasrsnice kod silosa prema Podnovlju je redovno čišćen, ali nije potpuno očišćen i ovim putem treba voziti sa povećanom opreznošću. Ralica je prošla i putem prema Teofilovićima i do gradske deponije. Ostali putevi kroz zaseoke slabo su ili nikako nisu očišćeni. Put kroz Tatare čišćen je tri puta, ali je ipak veoma klizav, a očišćeni dio puta je jako uzak. Naročito su klizavi dijelovi ovog puta na nizbrdicama kod pok. Pere Miličića, kod Laze Ignjića i posebno niz Jelića obalu. Na raščišćavanju ovoga puta posebno su se angažovali Boro Stjepanović, Vasilj Pavičić i Duško Jelić koji su traktorima i razgrtačima čistili put. Takođe je i Sreto Jelić jedan dio puta na najkritičnijem dijelu od 50-ak metara posuo pijeskom i tako olakšao kretanje niz veću nizbrdicu.
Svim ovim ljudima se iskreno zahvaljujemo jer su olakšali kretanje i život svim mještanima Tatara, a mnogi od njih svakodnevno odlaze na posao i dolaze kući automobilima!

Све честитке Дервенћанима и Дервентском листу!

Умјетник Зима








Decembar u Polju - Tatari


















Pogledi


Pogled sa puta Polje-Podnovlje

Pogled na dio Tatara, Žeravac i u daljini Kostreš

Pogled u šumu ovih dana

Pogled na Tatare

Pogled u nebo iznad

Od Šipračkog groblja prema školi


Kuće i dvorišta u Polju ovih dana

Kuća Milana Stjepanovića

Dvorište Dražena Sekulića

Kuća pok. Slavke Sekulića i Mire

Kuća i pomoćni objekti Vasilja Pavičića

Krovovi




Najbolje kruške za kompot - zimnjače

Zimi, kada je hladno, kompot od krušaka i topli i osvježava i pruža nam neophodne vitamine. U našem selu najčešće pravimo kompot od krušaka koje naprosto zovemo zimnjače. Kod nas po jedno stablo ove kruške imaju Vasilj Pavičić i Dražen Sekulić. Svake godine kod Vasilja nakupim dosta ovih krušaka. Kruška je pored međe, pa Vasilj kaže da sve što spadne sa naše strane u njivu pokupimo sebi. tako to traje godinama. U dva navrata sam pokušavao nakalemiti ovu krušku i nije mi uspjelo. Na proljeće ću pokušati ponovo, možda bude po onoj narodnoj-treća sreća. Ove godine su ove kruške, zbog suše, bile prilično sitne i nisu dugo izdržale svježinom (već su počele da trule). Ipak nešto se moglo iskoristiti za predivan i ukusan kompot. Plodovi zimnjače mogu ispod snijega i lišća ostati svježe sve do proljeća i još i tada se mogu jesti i koristiti-budu čak i ukusnije, a dobiju divnu žutu boju. Preko zime, šumske životinje-vjerovatno zec, traže ove plodove ispod snijega i prehranjuju se.

Zimnjače za kompot

Ovako je jutros bilo ispod stabla zimnjače, plodovi su 
tražena roba danas


Zimski uslovi vožnje

Posljednjih dana prisutni su zaista pravi zimski, pa čak i ekstremni, uslovi za vožnju. Mnogo toga vozačima otežava vožnju-visok snijeg, neočišćene ulice i putevi, poledica na putu, magla, loše gorivo koje nerijetko može da smrzne...Zato ovih dana posvetite malo više pažnje svom vozilu-provjerite gume tj.dubinu šare, osposobite vozilo lancima, provjerite ulje, permant, tečnost za pranje stakla i drugo što je neophodno. Malo više pažnje i posvećenosti vašem ljubimcu može vam zaista olakšati vožnju u ovim zimskim uslovima i takođe je učiniti prijatnom.

Završena prva faza izgradnje društvenog doma u Žeravcu


U povratničkom naselju Žeravac u opštini Derventa završena je prva faza izgradnje društvenog doma u okviru projekata održivog povratka, predviđenih Programom rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za 2012.godinu.
Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS je ove godine izdvojilo oko 330.000 KM za projekte povratka u opštinu Derventa, od čega je 210.000 KM izdvojeno na izgradnju stambenih objekata i infrastrukture, dok je 110.000 KM utrošeno na projekte održivog povratka.
U 2011.godini, Ministarstvo je u opštinu Derventa za slične projekte uložilo 360.000 KM.