13. pro 2012.

Najbolje kruške za kompot - zimnjače

Zimi, kada je hladno, kompot od krušaka i topli i osvježava i pruža nam neophodne vitamine. U našem selu najčešće pravimo kompot od krušaka koje naprosto zovemo zimnjače. Kod nas po jedno stablo ove kruške imaju Vasilj Pavičić i Dražen Sekulić. Svake godine kod Vasilja nakupim dosta ovih krušaka. Kruška je pored međe, pa Vasilj kaže da sve što spadne sa naše strane u njivu pokupimo sebi. tako to traje godinama. U dva navrata sam pokušavao nakalemiti ovu krušku i nije mi uspjelo. Na proljeće ću pokušati ponovo, možda bude po onoj narodnoj-treća sreća. Ove godine su ove kruške, zbog suše, bile prilično sitne i nisu dugo izdržale svježinom (već su počele da trule). Ipak nešto se moglo iskoristiti za predivan i ukusan kompot. Plodovi zimnjače mogu ispod snijega i lišća ostati svježe sve do proljeća i još i tada se mogu jesti i koristiti-budu čak i ukusnije, a dobiju divnu žutu boju. Preko zime, šumske životinje-vjerovatno zec, traže ove plodove ispod snijega i prehranjuju se.

Zimnjače za kompot

Ovako je jutros bilo ispod stabla zimnjače, plodovi su 
tražena roba danas