20. velj 2015.

Proizveli smo odličan kompost, ovih dana ga prosijavamo i primjenjujemo u plasteniku i na vanjskom zasadu luka

 

 

Medo porastao, već pravi problemčiće

 

Predavanje za uzgajivače goveda

U Centru za kulturu 24. februara (utorak) od 11.00 časova održaće se predavanje za uzgajivače goveda na kojem će se govoriti temama vezanim za proizvodnju mlijeka.
derventa predavanje za uzgajivace stoke
Organizator predavanja je opština Derventa i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srpske, a predavanje će održati:
  • • doktor Lars Erik Rud, profesor na Univerzitetu Hedmark (Norveška), na temu smještaja muznih krava,
  • • doktor Božo Važić, Poljoprivredni fakultet (Banjaluka), na temu higijene mlijeka,
  • • diplomirani inženjer poljoprivrede Miladin Klječanin, Ministarstvo poljoprivrede, na temu linearne ocjene tipa,
  • • doktor Miljan Erbez, Ministarstvo poljoprivrede, na temu udruživanja uzgajivača, organizovanje prema zakonskim propisima EU i novom Zakonu o stočarstvu RS.
Sve dodatne informacije na telefon: 053/315 – 170. - Boris Nikolić – Derventa Cafe

19. velj 2015.

Stigli prvi vjesnici proljeća u Derventu

Dolazak toplijeg vremena na području Dervente najavili su visibabe i šafrani.
derventa proljece
Prvi vjesnici proljeća uočeni su u šumama u okolini Dervente (i u Polju) još prije petnaestak dana, a primijetili su ih ljubitelji prirode tokom šetnji.
Lijepo vrijeme stanovnici Dervente koriste za šetnju sa najmlađim članovima porodice, ali i da bi ubrali prve visibabe.Nezavisne novine

Представљамо и сеоско домаћинство Радовановић из Горњег Клакара


Породична кућа Ђекић у Жеравцу

Прије неколико дана пренијели смо чланак о могућностима сеоског туризма на нашој регији. У чланку се спомиње и породично домаћинство Ђекић из Жеравца, па у овом посту доносимо неколико фотографије из овог домаћинства.
 


17. velj 2015.

Sadbo i Savo ponovo na Dervetskom vašaru 2014. godine

Путевима српске традиције





У дворишту куће Славке Ђекића у Жеравцу

 У оквиру реализације пројекта „Путевима српске традиције“, делегација удружења грађана „Оаза мира“ из Лопатнице  код Краљева у Србији посјетила је домаћинства у добојској регији која се баве сеоским туризмом. 
Представници  туристичких организација добојске регије (Добој, Дервента, Брод , Теслић и Модрича) и Центар за локални и  регионални развој  (Целор) из Дервенте потписали су Меморандум о сарадњи и развоју сеоског туризма са Гораном Вукичевићем, представником удружења грађана „Оаза мира“.
„Меморандум  подразумијева израду оквирног плана и стратегије за ову и наредну годину за сеоски туризам и пратеће садржаје у оквиру културно-историјског насљеђа и вјерског туризма“, рекла је Митра Ђуричић, директор ТО Добој. Потписани документ предвиђа и заједничку сарадњу и наступ на међународним сајмовима
Развој сеоског туризма је заједнички интерес ових организација , а циљ пројекта , по ријечима Вукичевића, је економско оснаживање Срба у региону , успостављање стратешке сарадње, дефинисање туристичке понуде сеоског туризма те формирање еб сајта. Већ је израђен сајт са заједничком понудом регија рашког округа и Добоја.
Делегација из Србије је посјетила сеоско домаћинство  Ђекић у Жеравцу, гдје их је домаћин Славко Ђекић упознао са развојем , потенцијалима и садржајем овог сеоског домаћинства.
„Завичајна кућа породице Ђекић састоји се од старе породичне куће  и два стара кијера у којима је смјештено више од двјесто  експоната старих и по неколико деценија“, рекао је Дамир Кљајић, директор ТОД.
Делегација је посјетила излетиште „Лане“ у Теслићу и два домаћинства у Броду и Модричи.
Пројекат  „Путевима српске традиције“ финансирају Министарство спољних послова Србије и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. (www.derventa.ba)

Derventski ribolovci uspješni

Sportsko-ribolovno društvo /SRD/ “Ukrina” Derventa tokom ove godine nastaviće sa poribljavanjem, malom školom ribolova i izgradnjom takmičarske staze na rijeci Savi.
godisnja skupstina srd ukrina
Sportski ribolovci iz Dervente tokom prošle godine imali su zapažene rezultate na brojnim takmičenjima, ali su veoma loše vremenske prilike spriječile neke aktivnosti planirane godišnjim planom, rečeno je danas na godišnjoj Skupštini Sportsko-ribolovnog društva “Ukrina” Derventa.
Predsjednik Upravnog odbora Mirko Bjelić je rekao da je u društvu u 2014. godini bilo učlanjeno 446 članova.
“Rad društva kontrolisao je nadzorni republički inspektor koji nije imao nikakvih primjedbi na naš rad. On je pohvalio društvo kao jedno od boljih u Republici Srpskoj”, rekao je Bjelić.
Skupštini je prisutvovao predsjednik Sportskog saveza Republike Srpske Zdravko Ostojić, koji je pohvalio rad SRD “Ukrina” Derventa.
“Imate razvijen takmičarski duh i ostavarili ste dobre rezultate, prednjačite u odnosu na druga društva. Prošla godina bila je generalno veoma loša za ribare, a vi ste uspjeli da postignete dobre rezultate”, rekao je Ostojić.
On kaže da je izgradnja takmičarske staze pozitivna stvar ne samo za ribolovce nego i sa aspekta razvoja turističke ponude.
Zlatna plaketa SRD “Ukrina” Derventa ove godine dodijeljena je bračnom paru Jeli i Stanoju Marjanoviću iz Sočanice, a zahvalnica sudiji Stevi Radaku.
Skupštini su prisustvovali i zamjenik načelnika opštine Derventa Siniša Jeftić, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Mirsad Bećirović, te predstavnici sportsko-ribolovnih društava iz Prnjavora i Teslića.
SRNA/Foto: Posavske novosti

15. velj 2015.

Информација са 25. сједнице Скупштине општине Дервента одржане 5. фебруара 2015. године

25. сједница Скупштине општине Дервента одржана је 5фебруара 2015. године.
Сједници је присуствовало свих 29 одборникаДневни ред 25. сједнице је утврђен са укупно 15. тачака, обзиром да је из дневног реда повучена тачка 6.- Приједлог одлуке о стамбеном збрињавању корисника колективних видова смјештаја кроз имплементацију пројекта „затварање колективних центара и алтернативног смјештаја путем осигурања јавних стамбених рјешења“.
1.      У оквиру прве тачке Дневног реда усвојен је Извјештај Верификационе комисије и верификовани мандати одборницима Милић Ненаду и Марић Славиши.
2.  У оквиру друге тачке Дневног реда усвојен је Записник са 24. сједнице Скупштине општине Дервента.
3. У оквиру треће тачке Дневног реда „Актуелни час“ одборничка питања су постављали одборници:  Вукичевић Живко, Маркуљевић Младен, Ковачевић Владо, Микеревић Станиша и Ђурић Перо.

Марић Славиша је поздравио све присутне и рекао да ће у раду Скупштине општине дјеловати као самосталан одборник.
Вукичевић Живко је дискутовао о испитивању исправности питке воде у Дервенти, истичући да постоје информације да су људи принуђени да купују воду за пиће јер можда нису довољно информисани о исправности воде и сугерисао, да би било добро, да се становништво мало више упозна са тим.  Такође је подсјетио присутне да се прошле године дискутовало о проширењу водоводне мреже и на јужни дио општине те упитао да ли је ишта урађено и  да ли се ишта планира урадити по том питању.
Маркуљевић Младен је подсјетио присутне да се на прошлом скупштинском засједању говорило о новчаним средствима општине Дервента која су остала на рачуну Бобар банке и да је тада остало недоречено да ли је био закључен уговор са Бобар банком, како је новац тамо завршио и сл. те упитао да ли је у међувремену дошло до неког помака када је наведена проблематика у питању јер је јавност путем медија упозната да су се већ почела исплаћивати одређена средства која су била на рачунима код наведене банкеда ли је наша општина повратила та средства и када би она могла бити оперативна у буџету.
Чечавац Зденка, начелница Одјељења за финансије је поводом питања одборника Маркуљевић Младена упознала присутне одборнике да је уговор са Бобар банком о депоновању средстава закључен 2007. године, а што се тиче исплате депозита коју врши Уникредит банка, истакла је, да су у питању средства која су осигурана код агенције за банкарство, да су правна лица пријављивала своја потраживања из ликвидационе масе, те да је и општина Дервента тај захтјев поднијела, односно пријавила потраживање.
Ковачевић Владо је дискутовао о проблемима који се дешавају у фабрици цијеви Унис, истичући да су представници синдиката и представници општине поводом тога ишли у министарство на разговор, те упитао, да ли неко може обавијестити одборнике да ли је на том састанку нешто закључено и да ли су донесена нека рјешења како би се стање у тој фирми поправило, обзиром да је у најави и генерални штрајк радника.
Микеревић Станиша је искористио прилику те позвао одборника Марић Славишу да се врати у клуб ПДП-а обзиром да је мандат освојио као кандидат ПДП-а истичући,  уколико Марић Славиша остаје при свом ранијем ставу, да би било фер и коректно да врати мандат ПДП-у јер је ипак изабран са листе ПДП-а. Такође је дискутовао и ооштећењу макадамске путне мреже на подручју наше општине, истичући да је стање заиста лоше и да би било добро ако се не може прије интервенисати, да се бар та проблематика нађе у програму санације локалних путева који се разматра у марту мјесецу, како би се што прије завршиле процедуре.
Начелник општине је честитао новим одборницима на освојеним мандатима, а што се тиче питања која су постављали одборници, најприје је одговорио на питање одборника Вукичевић Живка. Истакао је да ће најозбиљнија прича у наредном периоду бити снабдијевање осињског краја са водом тј. краја које обухвата Појезну и Црнчу, Осињу и Церане али да је веома тешко процијенити када ће се то реализовати, обзиром да се ради о веома захтјевном послу, али да се на томе константно ради почев од екипе на терену која већ испитује извориште и његове капацитете. Напоменуо је, да та вода највјероватније неће бити за пиће, него техничка вода која се користи за све остале потребе и да је то један озбиљан посао који није ни мало лак и јефтин, али да ће се у наредном периоду сигурно завршити па ако треба и кредитним средствима  а на опште задовољство становника тог дијела општине.Када је у питању дискусија одборника Ковачевић Владе везана за стање у фабрици цијеви Унис, рекао је да је то једна веома тужна прича и да треба имати у виду да се ипак ради о приватној фирми у којој локална власт нема баш велики утицај, истичући да је ипак био слободан и ишао са предсједником гранског синдиката и синдикалцима на разговор у надлежно министарство, како би им пружио подршку, али да сви морају бити свјесни да финансијска помоћ није могућа, да је то приватна фирма у којој менаџмент фирме има главну ријеч и да је свима опште познато како данас привреда функционише. На крају свога излагања осврнуо се на дискусију одборника Микеревић Станише везану за оштећење макадамских путева. Истакао је да буџет усвајају одборници, а начелник општине га само предлаже и да треба бити свјестан са колико се новаца располаже, напомињући да се материјал не може посути испред сваке куће, да увијек постоје приоритети и да би некада требало уложити и властите снаге и средства а не само очекивати да држава помаже и да не треба заборавити да постоје и друге потребе попут расвјете,  водовода и тд.
Ђурић Перо се осврнуо на дискусију о стању у фабрици цијеви Унис, истичући да је свима познато да по том питању локална заједница не може пуно учинити, али да се поставља питање због чега је држава, односно пореска управа и пдв управа дозволила да се касни по шест мјесеци, па чак и до неколико година са уплатама за порезе и доприносе и како је то могуће у нашој држави кад поједине фирме не смију да закасне ни тридесет дана, јер већ тридесет и први дан стиже опомена за неплаћене обавезе и уколико се за седам дана не изврши уплата креће се у принудну наплату дуговања, наглашавајући да тражи од локалне заједнице да се тим питањима позабави и да се тражи кривац за такво стање,  јер је за наш град четири стотине незапослених радника заиста много. 
Начелник општине је рекао да питање које је поставио одборник Перо Ђурић није питање које се поставља једној локалној заједници и њеном начелнику и да на њега нема неког конкретног одговора јер је ваљда свима познато да локална заједница нема капацитета да може утицати на рад пореске управе
Ђурић Перо је искористио право на реплику, истичући да је суштина његове приче била да би можда начелник општине, као човјек који је на челу наше локалне заједнице и партије која је на власти, могао искористити своју позицију и покушати утицати на рјешење тог проблемакако толики број радника не би остао на улици.
Начелник општине је поновио да уз сву добру вољу нема ингеренције да улази у нечију приватну фирму и утиче на њено пословање и да одборник Перо Ђурић најбоље то зна обзиром да је и сам предузетник.
Наградић Томоначелник Одјељења за инспекцијске послове се осврнуо на дискусију одборника Живка Вукичевића везану за квалитет и исправност воде. Упознао је присутне, када је у питању вода из градског водовода, да је у претходном периоду постојала пракса да се резултати испитивања квалитета воде објављују у Дервентском листу али да се у задње вријеме то не ради из разлога што се вода у граду узима сваки понедељак са пет мјеста а резултати буду готови око сриједе до четвртка а писмено се добијају понедељком  па се објављују у дервентском листу са закашњењем од десет дана и да је то један од разлога што се више тако не ради. Када је у питању исправност воде, истакао је да тренутно има резултате који су узети 23. јануара, а испитивање завршено 26. јануара и да је прошле године узорке воде узимала хигијенска служба Дома здравља из Дервенте, а да ће у наредном периоду то обављати Институт за јавно здравство –Регионални центар Добој, те нагласио да је према наведеним резултатима вода и хемијски и бактериолошки исправна и да се може рећи да је стање у тој области задовољавајуће.
Милић Ненад је поздравио све присутне и искористио прилику да се захвали свима који су му пожељели добродошлицу у одборничке клупе и изразио наду да ће у наредном периоду сви заједно радити на добробити свих грађана наше општине.
У наставку сједнице Скупштина општине је донијела :
4.      Програм рада Скупштине општине Дервента за 2015. годину;
5.    Одлуку о оснивању, управљању, располагању и коришћењу стамбеног фонда узпримјену принципа социјалног становања;
6.    Одлуку о измјенама Одлуке о изради Стратегије образовања одраслих на подручју општине Дервента;
7.      Одлуку о продаји непокретности у својини општине Дервента у КО Дервента 2, РП „РАМПА-САЈМИШТЕ“ путем друге-поновљене лицитације „СЛАВУЉИЦА-ПЕТРОЛ“ д.о.о. Доњи Ружевић, Теслић;
8.      Одлуку о давању у закуп неизграђеног земљишта у својини општине Дервента у КО Дервента 2, путем прве лицитације закупцу Ловачко удружење „Мотајица“ Дервента на период од пет (5) година;
9.      Закључак о усвајању Извјештаја о реализацији Програма подстицаја пољопривредне производње на подручју општине Дервента у 2014. години;
10.  Рјешење о престанку функције потпредсједника Скупштине општине Дервента;
11.  Закључак о усвајању Извјештаја Комисије за провођење поступка по Јавном огласу за именовање чланова Општинске изборне комисије Дервента са ранг-листом;
12.  Рјешење о разрјешењу чланова Општинске изборне комисије Дервента;
13.  Рјешење о именовању чланова Општинске изборне комисије Дервента;
14.  Рјешење о избору замјеника начелника општине Дервента;

Такође, на 25. сједници Скупштине општине проведен је и поступак избора потпредсједника Скупштине општине али ни један од три кандидата (Милић Ненад, Симић Миро и Пелесић Фадил) нису добили већину гласова одборника у првом кругу гласања, а ни  у поновљеном кругу гласања ниједан од два кандидата (Милић Ненад и Симић Миро) нису добили натполовичну  већину гласова одборника. У складу са Пословником Скупштине општине, поступак избора потпредсједника Скупштине општине ће се поновити, што подразумијева да ће Комисија за избор и именовање Скупштине општине, Скупштини општине предложити нови приједлог кандидата након обављених консултација са политичким странкама које имају одборнике у Скупштини општине Дервента. (www.derventa.ba)