17. velj 2015.

Путевима српске традиције





У дворишту куће Славке Ђекића у Жеравцу

 У оквиру реализације пројекта „Путевима српске традиције“, делегација удружења грађана „Оаза мира“ из Лопатнице  код Краљева у Србији посјетила је домаћинства у добојској регији која се баве сеоским туризмом. 
Представници  туристичких организација добојске регије (Добој, Дервента, Брод , Теслић и Модрича) и Центар за локални и  регионални развој  (Целор) из Дервенте потписали су Меморандум о сарадњи и развоју сеоског туризма са Гораном Вукичевићем, представником удружења грађана „Оаза мира“.
„Меморандум  подразумијева израду оквирног плана и стратегије за ову и наредну годину за сеоски туризам и пратеће садржаје у оквиру културно-историјског насљеђа и вјерског туризма“, рекла је Митра Ђуричић, директор ТО Добој. Потписани документ предвиђа и заједничку сарадњу и наступ на међународним сајмовима
Развој сеоског туризма је заједнички интерес ових организација , а циљ пројекта , по ријечима Вукичевића, је економско оснаживање Срба у региону , успостављање стратешке сарадње, дефинисање туристичке понуде сеоског туризма те формирање еб сајта. Већ је израђен сајт са заједничком понудом регија рашког округа и Добоја.
Делегација из Србије је посјетила сеоско домаћинство  Ђекић у Жеравцу, гдје их је домаћин Славко Ђекић упознао са развојем , потенцијалима и садржајем овог сеоског домаћинства.
„Завичајна кућа породице Ђекић састоји се од старе породичне куће  и два стара кијера у којима је смјештено више од двјесто  експоната старих и по неколико деценија“, рекао је Дамир Кљајић, директор ТОД.
Делегација је посјетила излетиште „Лане“ у Теслићу и два домаћинства у Броду и Модричи.
Пројекат  „Путевима српске традиције“ финансирају Министарство спољних послова Србије и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. (www.derventa.ba)