26. sij 2013.

Rječica Lješnica danas - 26.1.2013. (kod ćuprije - mosta prema Žeravcu)




Voda i poljoprivreda na prvom mjestu



Drugi pišu, Nada Dreč, „Glas Srpske“
Centar za razvoj i unapređenje sela i u sljedećoj godini (2013) će kroz različite vrste podsticaja ulagati u unapređenje poljoprivredne proizvodnje, a nastaviće i realizaciju projkta kojim je predviđeno rješavanje problema snabdijevanja vodom za više od 95 odsto seoskog područja.
Milenko Šarić
Rekao je ovo za „Glas Srpske” direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić.
          – Iduće godine iz budžeta grada za rad Centra planirano je nešto više od 4,000.000 KM s tim da su za sljedeću godinu sredstva za podsticaj poljoprivredne proizvodnje uvećana za 100 odsto. Ove godine (2012) taj iznos je bio 500.000 KM dok je za 2013. godinu u ove svrhe planirano 1,000.000 KM – kazao je Šarić.
          Kako je rekao, osnovni prioriteti Centra su upravo podsticaji u poljoprivredi i snabdijevanje vodom.
          – Kada je riječ o infrastrukturi, mi smo do sada bili zaduženi za lokalne vodovode i rasvjetu. Od 2013. godine rasvjeta bi trebalo da pređe u nadležnost Odjeljenja za stambene i komunalne poslove i poslove saobraćaja što će nas uveliko rasteretiti i omogućiti nam da više novca uložimo u podsticaj, što će biti slučaj već sljedeće godine – rekao je Šarić i dodao da se prilikom dodjele podsticaja Centar pridržava Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja podsticaja u oblasti poljoprivredne proizvodnje, koji je usvojila Skupština grada.
          Prema njegovim riječima, Centar na godišnjem nivou subvencioniše između 700 i 900 domaćinstava, s tim da su prioritet mlada i edukovana domaćinstva.
          – Svi podsticaji su bespovratni, s tim što mi ne dajemo novac kao podsticaj, već različite materijale, opremu, zatim sjemena po cijeni koja iznosi 50 odsto ukupne tržišne cijene. Takođe, na godišnjem nivou dodijelimo između 12.000 i 15.000 sadnica voćaka ljudima koji imaju mogućnost da se bave voćarstvom, a tu su i mnoge druge subvencije kada je poljoprivreda u pitanju – istakao je Šarić i dodao da Centar u kontinuitetu svoja budžetska sredstva ulaže kako u infrastrukturu, tako i u unapređenje poljoprivredne proizvodnje.
          Šarić je naglasio da je Centar 2007/2008. godine ušao u ozbiljan projekat snabdijevanja vodom seoskog područja, čiji je cilj da vodu dobije više od 95 odsto domaćinstava, čime bi Banjaluka bila jedina lokalna zajednica na širem području koja bi imala riješeno napajanje vodom u seoskom području.
          – U posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući i kreditima uradili smo vodovodni sistem Gašića vrelo, koji pored naselja koja pripadaju Banjaluci, vodom snabdijeva i dio opštine Čelinac i naselje Javorani u Kneževu – rekao je Šarić i dodao da je vodovom Banjica, koji takođe spada u jedan od velikih vodovodnih sistema, trenutno u probnom radu.
          U fazi ozbiljnih radova je i treći regionalni vodovod Crno vrelo, koji se radi u saradnji sa gradom Prijedor, a čiji je primarni dio, koji je zajednički za ova dva grada, završen.
          – Trenutno je u izgradnji i jedan od najvećih podsistema na ovom vodovodu, a to je podsistem Zvijezda, koji bi trebalo da snabdijeva 3.500 domaćinstava na prostoru Banjaluke, drugi je podsistem Bronzanog Majdana za više od 1.000 domaćinstava i najmanji Slavićka za oko 200 domaćinstava – rekao je Šarić i dodao da su Centru na raspolaganju krediti odobreni u 2012. godini, pa će ona koja nisu realizovana tokom ove godine biti prenesena u 2013. godinu.
Razvojni centar
Šarić je podsjetio da je ekipa stručnjaka za poljoprivredu, u kojoj je deset visokoobrazovanih ljudi, svakodnevno u kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima, a s ciljem poljoprivrednog unapređenja organizju se kursevi s različitim temama.
- Na prostoru bivše kasarne na Manjači formirali smo Edukativno-razvojni centar, koji je trenutno poligon za istraživanje i za proizvodnju – rekao je Šarić.
poljoprivredaiselo.com

Čaj od šipaka sam odmah nakon izleta pripremio da se okrijepim i zgrijem




Moj zimski foto-izlet u Gložik i do Lješnice

Ograda zimi

Uz put kraj Zorine kuće

Početak puta

Sijena pod snijegom kod Željke Balabana i Mire

Balabanov lovački ker

Ograde


Bojanova čeka

Šipci pod snijegom

Čičak

Pogled na Žeravac

Šumski putevi





Oranica pod snijegom

Gljive



Vrba napupala

Pogled prema Lješnici



Lješnica na dvadesetak metara







Lovačka čeka u Gložiku



Pogled na dolinu Lješnice

Grab









Zimzelen

Gorostasi







Jopet šipak!



Izbile klice proljetnog cvijeća




Povratak

Uzorana njiva zimi

Pogled na dolinu Lješnice i Žeravac

Pogled na Žeravac i dio Višnjika

na ovoj njivi je bio kukuruz



Dolina Lješnice

Osušen cvijet

Dolina Lješnice

Stara kruška




Ponovo pored Bojanove čeke

Ponovo neobrani šipci





Ovce ostavile vunu na žici

Prelaz, prolaz ili vrljike

Žarkova jaruga

Av, av!!

Markova nastamba


Na povratku dočekao me mali Bojan Balaban

Evo me kući sa džepovima punim šipaka