23. stu 2013.

Katarinski sajam

Od 21. do 24.11. o.g. u Slavonskom Brodu, dvorana Vijuš, održava se Katarinski sajam obrta.
Opština Brod predstavljena je na ovom sajmu izlaganjem nacrta i legendi svojih poslovnih zona koje su otvorene privrednicima i investitorima. Opština Brod prvi put učestvuje na ovom sajmu, a samo prije mjesec dana, na Sajmu privrede u Brodu takođe je ostvarena sajamska saradnja ova dva grada sa dvije strane Save. Sajam smo posjetili, zadržali se na štandu opštine Brod i prijatno porazgovarali sa mladićima koji predstavljaju ponudu opštine Brod i objašnjavaju zainteresovanim prednosti investiranja u Brodu. O ovom događaju se možete informisati i ovdje http://blogspektar.blogspot.com/
Evo nekoliko fotografija koje smo doduše napravili mobilnim telefonom.

 

 


Gdje ih samo iskopa? - MALI IBRO

Danas sam od jedne prijateljice iz Doboja dobio mail u kojem se nalazio i ovaj vic.

Dolazi Mujo kući s buvljaka i viče s vrata:
- "Fato, kupio sam kod cige detektor laži za 2 marke! Evo, ovdje se pali."
Uto dođe mali Ibro iz škole. Pita ga Fata:
- "Što si dobio iz matematike?"
Mali Ibro će:
- "Peticu!"
BEEP! BEEP! BEEP!
- "Ajd, reci istinu, nemoj meni lagat."
- "Četvorku."
BEEP! BEEP! BEEP!
- "Reci istinu sine, prije nego ti šamarčinu odvalim!"
- "Jedinicu."
Na to će Fata:
- "E kad sam ja u školu išla, sve sam petice imala."
BEEP! BEEP! BEEP!
- "Pa dobro, nisu bile sve petice."
Kaže Mujo:
- "A kad sam ja išo' u školu."
BEEP! BEEP! BEEP!
- "Papak, a mene si naš'o kritizirati!" - kaže mali Ibro.
Prodere se Fata:
- "Kako to razgovaraš s ocem!?"

BEEP! BEEP! BEEP!

Izlaganje na javni uvid podataka o nepokretnostima u KO Polje

Područna jedinica Derventa Republičke uprave za geodetske i imovinsko - pravne poslove ovih dana je u našem selu istakla oglas o izlaganju na javni uvid podataka o nepokretnostima i utvrđivanju prava na nepokretnostima u katastarskoj opštini Polje.Izlaganje na javni uvid počeće 02.12.2013. godine, a završiće 04.07.2014. godine (u Poslovnoj jedinici u Derventi - Trg oslobođenja bb).
Između ostalog, obavještavaju se lica koja polažu prava i imaju pravnog interesa na nepokretnostima u KO Polje da su dužna da u određeno vrijeme dođu u radne prostorije Komisije u Derventi i da daju potrebne podatke o nepokretnostima. Stoji takođe da će Komisija upućivati i pozive svim fizičkim i pravnim licima za koje su prikupljeni podaci i adrese, a za čije nepokretnosti se vrši izlaganje.
Pozivi će se upućivati najmanje 8 dana ranije. Građani treba da ponesu ličnu kartu sa upisanim JMBG, a predstavnik pravnog lica ovlaštenje za zastupanje sa upisnim jedinstvenim identifikacionim brojem (JIB).
Dakle, vezano za našu mjesnu zajednicu, Katastar u Derventi će provoditi veoma korisnu aktivnost od koje najveću korist mogu imati i građani Polja i pravni subjekti na njegovoj teritoriji.

Hraniteljka


Stolarska klupa mog pokojnog oca Milana. Na njoj je djed napra-
vio mnogo, mnogo kosišta, prozora, stolova, vrata, sikirišta, moti-
čišta...i kada bi to prodao, ja bih se redovno sladio čokoladom,
bananom ili bih se obradovao Tempu, crtanom romanu - Zagor, 
Teks Viler, Komandant Mark, Alan Ford.................................
Ovu klupu ljubomorno čuvam!!! I zovem je - moja hraniteljka!

Kišni dani, puna jesen

Donosimo nekoliko fotografija iz Polja koje ilustruju ovaj jesenji ambijent.

Koš, kukuruz, tikvice

Grabik ovih dana (pogled ispod jabuke jelipanke)

Šljivik u jesen

Magloviti pogled iz Tatara na Višnjik, Žeravac...


Šipak rodio kao nikada...


Ječam u Plavšićki

Dovoljno za dvije šolje dobrog čaja punog C vitamina

Detalj u autorovom dvorištu

20. stu 2013.

Radovi u bašti tokom novembra

Novembar je vrijeme kad priroda lagano ulazi u zimski san, a baštovanima nastupa period intenzivnih radova u bašti. Ovo je period kada treba posaditi sve sadnice listopadnog drveća,žbunja i žive ograde. Sada se obavlja i sadnja četinara. Zemljište je vlažno, što pogoduje novoposađenim sadnicama, a temperature se, po pravilu, ne spuštaju ispod nule. Većina listopadnih biljaka već je odbacila lišće i spremna je za zimu.
Polazeći od pretpostavke da ste već odlučili šta sadite i napravili plan sadnje, kao i da ste izvršili rezervaciju željenih biljaka u rasadniku, u tekstu koji sledi biće reči o tehnikama sadnje i o nekim smjernicama koje će vam pomoći da vaše posađene biljke budu lijepe, zdrave i funkcionalne.

Dimenzije rupe za sadnju pojedinačnih stabala ili žbunova, treba da budu dvostruko veće od busena biljke. Ako je biljka sa golim korijenom, rupa treba da bude što veća, a minimalne dimenzije za sadnice žbunja su 30x30x30cm, a za drveće 60x60x60cm. Iskopanu zemlju treba isitniti, po potrebi obogatiti humusom, tresetom ili nekim drugim organskim đubrivom. Na dno rupe treba sipati jednu lopatu zemlje, zatim postaviti sadnicu i zatrpati je zemljom. Vodite računa o dubini sadnje! Biljku sadite na istu dubinu na kojoj je bila već posađena. Nipošto ne nagrćite zemlju na deo kore stabla koji nije već bio u zemlji, jer u tom slučaju može doći do truljenja kore i do uginuća biljke. Izuzetak predstavljaju ruže i neke zeljaste biljke. Posle sadnje, treba dobro sabiti zemlju i obilno zaliti. Drveće je potrebno ankerisati, odnosno učvrstiti kolčevima i gumenim trakama, kako bi ostalo u uspravnom položaju, dok mu se koren ne učvrsti.


Žive ograde zahtijevaju nešto drugačiji sistem sadnje. Prvo se moramo odlučiti da li će naša živa ograda biti dvoredna ili jednoredna. Na tu odluku mogu uticati različiti afiniteti budućeg vlasnika. U svakom slučaju, dvoredna živa ograda je masivnija i za kraće vrijeme dostiže veću gustinu. Sa druge strane, jednoredna živa ograda zauzima manje prostora, a uz pravilnu njegu, za određeno vrijeme takođe postiže željeni gustinu. Prije nego što započne sadnja, sadnice sa golim korijenom treba potopiti u kante sa vodom.


Ako je u pitanju jednoredna sadnja, iskopa se kanal širine 20cm i dubine 35cm. Iskopanu zemlju treba isitniti, po potrebi obogatiti humusom, tresetom ili nekim drugim organskim đubrivom. Zatim dno kanala prekrijte usitnjenom zemljom. Najjednostavnije je da po sredini iskopanog kanala pobodete niske kočiće od oko 30cm visine, na svakih3-4 metra. Na kočiće pričvrstite kanap i na taj način imate pravu liniju, duž koje ćete rasporediti sadnice žive ograde. Sadnice turkmenistanskog  bresta (Ulmus pumila celer) treba saditi na međusobnom rastojanju od 20cm, ali u obilno zaliveni kanal. Tako, u raskvašenoj zemlji (blatu) raspoređene sadnice treba zatrpati  zemljom. Poželjno je posuti i neko mineralno đubrivo po površini (na primer NPK). Zemlju oko sadnica treba dobro sabiti, a potom ponovo obilno zaliti. Ako dođe do sleganja zemlje i pomjeranja biljaka, to treba korigovati odmah. Ako je u pitanju dvoredna sadnja, poželjno je da kanal bude nešto širi, a po ivicama iskopanog kanala pobodete niske kočiće od oko 30cm visine, na svaka 3-4 metra. Za dvorednu sadnju, sadnice treba raspoređivati u cik-cak, odnosno naizmenično ih postavljati sa jedne i sa druge strane kanala. Na metar kanala rasporedite 7-8 sadnica, na međusobnom rastojanju od 25cm, u istom redu.


Saveti za održavanje travnjaka, žive ograde i cvijeća u novembru
  • Travnjak redovno čistite od lišća
  • Žive ograde u ovom mesecu često predstavljaju skrovište za ptice i insekte; nemojte ih uznemiravati, jer će vam oni biti od koristi u borbi protiv štetočina
  • Žbunje i drveće u ovom periodu ne zahtevaju nikakav poseban tretman - uživajte u jesenjem aspektu njihovih krošnji i oblika
  • Perene se dobro drže i sada. Tek prvi mrazevi na njima će izazvati vidljive promjene. Kod nekih su to promjene na bolje, jer mraz intenzivira boju njihovih listova

Ove savjete je pripremila Slađana Milosavljević, dipl.ing. pejzažne arhitekture, saradnica rasadnika Sil Club. 

Danas sa slabom kišom u Polju

Prilično oblačan, na trenutke i vjetrovit dan bio je danas u Polju. Povremeno je padala slaba kiša koja je malo pojačala u popodnevnim satima. Temperatura se tokom dana kretala oko 10 stepeni Celzijusa. U popodnevnim satima pojačala se oblačnost, ali i vjetar sjevero-zapadnjak.

18. stu 2013.

Савјет за развој пољопривреде и села СО-е Дервента



На 10. сједници Скупштине општине Дервента која је одржана 30. јула 2013. године измјењен је састав Савјета за развој пољопривреде и села, из разлога што је Гроздан Ружичић поднио оставку на мандат одборника Скупштине општине, тако да је умјесто њега за предсједника Савјета изабран Станић Перо, досадашњи замјеник предсједника, а за замјеника предсједника Савјета је изабран одборник Јефтић Синиша. Састав Савјета за развој пољопривреде и села:
1. Станић Перо, предсједник, 2. Јефтић Cиниша, замјеник предсједника, 3. Милаковић Дражен, члан из реда стручних лица из области пољопривреде 4. Кљајић Далибор, члан из реда стручних лица из области пољопривреде 5. Гроздановић Здравко, члан из реда пољопривредних произвођача 6. Тадић Горан, члан из реда пољопривредних произвођача  7. Матић Перо, члан из реда пољопривредних произвођача.
Савјет за развој пољопривреде и села  је стално радно тијело Скупштине општине Дервента. Образован је Пословником  Скупштине општине Дервента („Службени гласник општине Дервента“, број: 6/09 – Пречишћени текст и 3/13). Савјет за развој пољопривреде и села  има предсједника, замјеника предсједника и пет чланова  од којих  се предсједник и један члан бирају из реда одборника, два члана из реда стручних лица из области пољопривреде и три члана из реда пољопривредних произвођача. Надлежности Савјета за развој пољопривреде и села  регулисане су чланом 65. Пословника Скупштине општине а састоје се у сљедећем:
- разматра питања из надлежности Општине која се односе на пољопривреду и село,
- даје приједлог и мишљење о питањима из области пољопривреде о којима одлучује Скупштина,
- утврђује критеријуме на приједлог надлежног одјељења Општинске административне  службе за додјелу награде за најуспјешнијег пољопривредног произвођача,
- покреће поступак за додјелу награде најуспјешнијем пољопривредном произвођачу,

- остварује сарадњу са асоцијацијама произвођача и другим институцијама које се баве    питањем пољопривреде и села.

Jesen je, laste se okupljaju i dogovaraju za put u toplije krajeve - predivna slika u Tatarima - Polje







Pekmez - septembar 2013.

Bačva sa vatrom i kazanica - postrojenje za
kuvanje pekmeza


Prvo na laganoj vatri....

...potom na jačoj...

...uz stalno miješanje oko 4,5 sata.

I evo ga, domaći pekmez!!! Prijatno!

Početkom jula odsjeli smo kod kumova Ignjića u Polju-prijatno predvečerje i ugodan razgovor







Spravljanje voska

Pčelinje saće u kazanici

Pribor

Miješa se na vatri

Procijedi se u lonac da ohladi

Otpad

Kad se ohladi na površinu izađe vosak

Pribor sada treba oprati

Kolačići voska od 4 kg

Sve osim zlatnožutog dijela otpada, tj odstrani se i
onda ostane zlatni voštani somun koji miriše na med

Proljeće - ljeto u Polju

Dragi prijatelji, eto nakon skoro sedam mjeseci nastavljamo da se družimo. Pretpostavljam da ste na osnovu prethodna dva posta uvidjeli šta je bio razlog zbog kojeg sam bio i objektivno i subjektivno spriječen da redovno objavljujem postove. Smrt oca i prije šest godina i majke duboko me je dirnula i gotovo da mi se svijet promijenio. No, evo sada sam ipak na određenoj vremenskoj distanci od tih tužnih događaja i kao da mi se odjednom pojavila potreba da objavljujem. Sada je i malo manje posla na selu, pa ćemo se češće družiti na ovoj stranici.
Propustili smo dosta događaja u Polju i okolini, ali evo bar neke ćemo oslikati u narednim postovima, a zabilježio sam  ih kamerom tokom ove godine.

Rascvjetali vrt

Jorgovan

Leptir na cvijetu jorgovana

Posljednji Vaskrs sa djedom Milanom

Moj sokak

Tatari

Tatari 1