1. srp 2012.

Bajaga i Instruktori - Vreme (official HD video)

Lijep vodeno-cvjetni aranžman


Naše ljetne bašte i vrtovi




























Fotografije : Božica Stjepanović 

Pomalo perverzno, ako je i od puževa

Sigurno se sjećate one pjesme "Zaljubljena dva leptira". Da, dva leptira, dva fazana, dva goluba, ali ne i dva puža. Evo nedavno šetajući i sam sam se nasmijao simpatičnim zaljubljenim puževima - ali njih je bilo tri?! Tri puža, tri slike! Dinamično!





Vrabac

Ne biste vjerovali, jedan vrabac stalno stoji na polici sa kaktusima u dvorištu Božice Stjepanović u Brodu.
Često cvrkuće. Čim prođete pored njega. Zaista se čini da je živ, ali to je samo ukras, igračka i dobra dosjetka. Kada i na 1,5 metara prođete kraj vrapca,on se odmah raduje i cvrkuće, naravno pomoću senzora i baterija. Da pogledamo tog lafa!



Veoma vruće

Ovih dana je u Polju veoma vruće. Temperature dostižu i do 37 stepeni u hladu. Ovakvo vrijeme pogoduje nekim vrstama biljaka, kao što je kukuruz koji za sada ima dovoljno vlage pa raste "kao iz vode". Međutim, mnogim biljkama i smeta ovako velika vrućina - povrću i voću. Šljive Ranke već počinju polako da sazrijevaju "poprijeko" što nije baš dobro. Vrijeme pogoduje i farmerima koji su sakupili prilično mnogo sijena za ishranu krava, junica i teladi. Ali, već se naslućuje i problem sa vodom za piće, ljudi i životinja. Masovno se putem kroz Tatar traktorima provoze cisterne vode sa Lješnice, jer je potrošnja jako velika zbog sparine i visokih temperatura. Žetva pšenice, tritikalea, ječma...trebala bi biti obilata. I tako, teško je sastaviti dva dobra, što bi narod rekao.

Patka - izvrstan letač

Nije baš u tadiciji da mnogi mještani Polja drže i uzgajaju patke. Ipak nekoliko domaćinstava uvijek ih je uzgajalo.Iako prilično teška, ova patka Nade Sekulić, ovih je dana lako preletila i do 50 m i spustila se na pušnicu kod djeda Milana Stjepanovića. Uz sve to, ova patka je i "porodilja" jer ima četvero pačića. Pačići su ostali da plove i da se kupaju u jaruzi, a majka je krenula u neko istraživanje za koje samo ona zna. Ubrzo se vratila svojim pačićima. Dok nije imala pačiće, često sam je viđao kako zajedno sa svojim patkom čak i noćuje na krovu koša kod Dražena Sekulića. Patka mu patkovog!