15. tra 2013.

Пура

Ево како ми правимо пуру. Потребно је cca 700-800 gr кукурузног брашна (просијаног), 1-1,5 литара воде, 3 кашике свинјске масти или уља, 200 gr крављег сира, мало соли.
Вода се стави да прокључа. Дода се мало соли. У кључалу воду додаје се брашно које се мијеша дрвеном кашиком док цијела смјеса не постане густа и не сједини се.
Претходно се у тепсију по дну поспе пола количине сира.
У посебној тави се растопи маст до "цврчања".
Смјеса (каша) се кашиком пореда у тепсију, поспе се преосталом количином сира, а потом се цијела површина прелије врелом машћу (треба пазити да се не опечемо). Сир се под врелином каше и масти (или уља) готово растопи, па се добије предиван укус јела. Са пуром је незаобилазан бијели лук.
Пријатно!

Ова пура је врло брзо нестала!

Чудесни маслачак


Са првим јутарњим сунцем отварају се цвјетови маслачка 
и сва њива пожути, а маслачак пожури да се напије 
сунчеве свјетлости

Већ око 15 сати поподне цвјетови се затварају и
биљка иде на одмор-баш је спавалица

Прољеће у Пољу

Један лијеп поглед у засеоку Татари

Преминула Мара Мићић (р.Секулић)


Консултативни састанак о водоснабдијевању у руралним подручјима


Добој, 12.04.2013. г.

Консултативни састанак о водоснабдијевању у руралним подручјима

Дервента, 11.04.2013.г. – У оквиру пројекта „Право на воду за становнике руралних подручја“, који финансира Европска унија, одржан је консултативни састанак о правном и институционалном оквиру за функционисање сеоских водовода. На састанку су активно учешће узели представници општинске управе Дервента, ЈУ “Воде Српске”, представници мјесних заједница, основних школа, сусједних општина и локалних медија.

Проф.др. Бранко Вучијак је презентовао неколико модела за управљање локалним водоводима, који су у употреби у земљама ЕУ, и важећи правни оквир у Републици Српској. Професор Вучијак је истакао да правне и институционалне аспекте треба уредити у првој фази рјешавања проблема водоснабдијевања у селима, а након тога је неопходно дефинисати оперативне и финансијске аспекте. Такође је нагласио потребу партиципативног приступа за доношење примјењивих и одрживих рјешења.

Представници мјесних заједница су изразили потребу да се питања власништва и управљања постојећим сеоским водоводима прецизније дефинишу и утврдили да им је неопходна стручна подршка приликом дефинисања финансијских параметара система. Такође и директори основних школа, који су препознали важност увођења системских ријешења у области управљања локалним водоводима, су исказали спремност да подрже интензивније едукативне програме за подизање свијести дјеце о одрживој употреби воде.

Пројекат је покренут са циљем да допринесе побољшању здравствене ситуације и квалитета воде за пиће у сливу ријеке Укрине кроз јачање капацитета руралних заједница за остваривање права на воду и креирање правног модела за управљање сеоским водоводима. Пројектни тим ће општини Дервента пружити техничку подршку да утврди стање у области водоснабдијевања у селима, анализирати квалитет воде за пиће, предложити рјешења којима ће се унаприједити  регулаторни оквир за функционисање сеоских водовода и пружити подршку изградњи свијести код корисника услуге водоснабдијевања о потреби примјене принципа одрживости у кориштењу воде.

Пројекат имплементира Центар за менаџмент, развој и планирање Добој у партнерству са Удружењем за заштиту и унапређење човјекове околине „Уна-Сана” Бихаћ и Центром за локални и регионални развој Дервента (ЦЕЛОР).
Пројекат имплементира
МДПи,  у партнерству са удружењима Уна-Сана и ЦЕЛОР
Контакт у МДПи:
Краља Александра 52, Добој, БиХ
Тел/Фаx: 053 200 371

Пројекат финансира
Европска унија
Делегација Европске уније у БиХ
Скендерија 3а
Сарајево 71000, БиХ
Тел: +387 33 254 700
Фаx: +387 33 666 037

Izvor-derventa.ba