15. tra 2013.

Консултативни састанак о водоснабдијевању у руралним подручјима


Добој, 12.04.2013. г.

Консултативни састанак о водоснабдијевању у руралним подручјима

Дервента, 11.04.2013.г. – У оквиру пројекта „Право на воду за становнике руралних подручја“, који финансира Европска унија, одржан је консултативни састанак о правном и институционалном оквиру за функционисање сеоских водовода. На састанку су активно учешће узели представници општинске управе Дервента, ЈУ “Воде Српске”, представници мјесних заједница, основних школа, сусједних општина и локалних медија.

Проф.др. Бранко Вучијак је презентовао неколико модела за управљање локалним водоводима, који су у употреби у земљама ЕУ, и важећи правни оквир у Републици Српској. Професор Вучијак је истакао да правне и институционалне аспекте треба уредити у првој фази рјешавања проблема водоснабдијевања у селима, а након тога је неопходно дефинисати оперативне и финансијске аспекте. Такође је нагласио потребу партиципативног приступа за доношење примјењивих и одрживих рјешења.

Представници мјесних заједница су изразили потребу да се питања власништва и управљања постојећим сеоским водоводима прецизније дефинишу и утврдили да им је неопходна стручна подршка приликом дефинисања финансијских параметара система. Такође и директори основних школа, који су препознали важност увођења системских ријешења у области управљања локалним водоводима, су исказали спремност да подрже интензивније едукативне програме за подизање свијести дјеце о одрживој употреби воде.

Пројекат је покренут са циљем да допринесе побољшању здравствене ситуације и квалитета воде за пиће у сливу ријеке Укрине кроз јачање капацитета руралних заједница за остваривање права на воду и креирање правног модела за управљање сеоским водоводима. Пројектни тим ће општини Дервента пружити техничку подршку да утврди стање у области водоснабдијевања у селима, анализирати квалитет воде за пиће, предложити рјешења којима ће се унаприједити  регулаторни оквир за функционисање сеоских водовода и пружити подршку изградњи свијести код корисника услуге водоснабдијевања о потреби примјене принципа одрживости у кориштењу воде.

Пројекат имплементира Центар за менаџмент, развој и планирање Добој у партнерству са Удружењем за заштиту и унапређење човјекове околине „Уна-Сана” Бихаћ и Центром за локални и регионални развој Дервента (ЦЕЛОР).
Пројекат имплементира
МДПи,  у партнерству са удружењима Уна-Сана и ЦЕЛОР
Контакт у МДПи:
Краља Александра 52, Добој, БиХ
Тел/Фаx: 053 200 371

Пројекат финансира
Европска унија
Делегација Европске уније у БиХ
Скендерија 3а
Сарајево 71000, БиХ
Тел: +387 33 254 700
Фаx: +387 33 666 037

Izvor-derventa.ba