28. velj 2014.

Припреме за изградњу водовода



 Састанак  начелника општине Милорада Симића, замјеника начелника Игора Жунића , начелника Одјељења за стамбено комуналне послове Славена Гојковића и представника "Комуналца" и пројектанта са одбором за изградњу водовода означио је почетак активности на реализацији изградње водовода у дијеловима села Велика Сочаница, Горња Лупљаница и Горњи Церани. Циљ састанка био је да се сагледају могућности  саме изградње и прикључења на градску водоводну мрежу. По ријечима члана грађевинског одбора ,Живојина Спасовца ,било је потребно да се добију информације од људи из струке да би се наставило са даљим активностима.
Представник "Комуналца" је присутне упознао са техничким могућностима изградње водовода и констатовао да би се на водовод могло прикључити око 150 домаћинстава, са протоком воде од 5-6 литара у секунди и  да се тиме не би  угрозило  снабдијевање града водом.
Реализација активности обухвата прво процјену броја заинтересованих корисника , потом би се приступило изради пројектне документације и прибављању неопходних дозвола за градњу. Средства ће бити обезбијеђена  дијелом из буџета општине за капиталне инвестиције , а дио ће обезбиједити мјештани властитим учешћем.
Изражавајући задовољство покренутим активностима око изградње овог водовода, замјеник начелника Игор Жунић је рекао : "Крећемо у активности    идентификовања потенцијалних корисника и вјерујем да нам у наредном периоду слиједи пројектовање ,након тога ће општина ући , заједно са грађанима , у реализацију тог пројекта и вјерујем да ће врло брзо око 150 домаћинстава добити питку воду.То је само прва фаза рјешавања проблема питке воде на осињском подручју , упоредо крећемо и са израдом елабората за трајно снабдијевање читавог осињског подручја питком водом , било са Укрине, изворишта или са техничком водом".
20.02.2014. - derventa.ba

Povratak ptica



Kao da je juče bilo da su ove divlje guske preletjele
iznad Polja, leteći sa Vučjaka prema Derventi i dalje,
evo ih ponovo, ali u suprotnom smjeru - vraćaju se u 
sjeverne krajeve. To je lijep nagovještaj proljeća i top-
lijih dana. Snimak smo napravili 26. februara.