14. lis 2017.

Ево и једна ловачка!


Бојан ми данас послао ову слику, па вели :
"Спремне за сутра". Наиме Бојанов отац је
ловац, Бојан га понекад прати у лову, па је
недавно купио нове ловачке чизме којима
се, ево видите, поноси. Нека им је спортски 
и успјешан лов!

Спремање зимнице


Бојанова мама Мира спрема зимницу - цвеклу.
Бојан нам је ових дана врло активан фотограф.

Једно од јесењих вечери у нашем селу


Фото : Бојан Балабан

Нобеловац о завичају


Boje zlatne jeseni u Polju

 

 

10. lis 2017.

Dom zdravlja: Do kraja godine omogućena preregistracija u tim izabranog doktora

Kao i do sada, JZU Dom zdravlja Derventa omogućava pacijentima da se u periodu od 01. oktobra do 31. decembra 2017. godine registruju ili preregistruju u tim izabranog doktora porodične medicine, pedijatra ili ginekologa, bez navođenja razloga promjene.
Ovom prilikom obavještavamo korisnike koji su u toku ove godine mijenjali zaposlenje, zbog čega je došlo do promjene nosioca zdravstvenog osiguranja, da se obrate u svoj tim porodične medicine da se provjeri da li ste u evidenciji izabranog porodičnog tima.
Derventa Cafe

9. lis 2017.

На Љешници ћуприја

Ћуприја на Љешници, између Поља и Жеравца у засеоку Татари, ова која је представљена на мом скромном цртежу, изграђена је, мислим, раних педесетих година двадесетог вијека. Прије ње је на овом мјесту била и љеса, потом само платица, а вучна кола са запрегом прелазила су ријеку кроз корито пар метара низводно.
Имала је, као што видите, девет потпорних стубова који су били повезани дрвеним дијеловима. Горњи дио носиле су три дугачке греде које су се пружале преко ступаца. По њима се биле положене фосне које су клиновима биле повезане са гредама. Преко фосни, при крајевима биле су пружене двије веома јаке штафле (димензија рога нпр.) и оне су биле причвршћене за фосне као граничници. Сва грађа на ћуприји била је од храстовине. Ћуприја је могла да поднесе заиста велике терете, али је средином седамдесетих 20. вијека већ урадила своје и била је баш оштећена и руинирана, несигурна за прелазак, јер су се већ у употреби у селу појавили трактори, самоходне косачице, аутомобили...Након неког времена није се уопште ни могло прелазити преко, па је као привремено рјешење довучена једна жељезна травезна-колико се сјећам ширине једва да може проћи „фићо“ и то ако возач отвори врата и вози самом лијевом ивицом травезне, а у бољој варијанти да сувозач изађе и пажљиво показује возачу куда да се лагано помјера и креће.
Ова ћуприја се налазила само неколико метара узводно од садашњег моста, а и сада се у кориту Љешнице виде остаци њених стубова. Својевремено, раније, педесетак метара узводно од ове ћуприје била је и воденица, али о њој ћемо писати ускоро. Средином седамдесетих година, ћуприја је обновљена и направљен је мост који служи и данас, али је и он сада дошао у фазу распада, па му је хитно потребна обнова. Ћуприју су обновили и направили мост мјештани Поља, Жеравца, општина Дервента, а готово све радове извела је инжињеријска јединица ЈНА из касарне „Здравко Челар“ у Дервенти.

Цртеж, наравно, ни не може бити 100 посто вјеродостојан, али када сам га завршио, погледао, видим ипак сам погодио основне линије старе ћуприје.


Пригодно обиљежавање "покриванције"

У суботу навече (7.10.о.г.) пригодном вечером и кућним весељем, завршетак грубих радова на трећем објекту фарме "Гроздановић" у Пољу обиљежио је Здравко Гроздановић и његова породица. Здравко је прије свих частио све раднике који су радили на његовом објекту, а било их је преко двадесетак. Осим тога позвао је и нас неколико комшија, па су весеље и вечера заиста била пријатни, сједило се подуго и разговарало, шалило, пјевало. Од наших Пољчана радост породице Гроздановић дијелили су Милован Ђекић, Боро Ђекић, Марко Јовичић, Никола Стјепановић и Ранко Стјепановић. Све госте су својом свирком и пјесмом увесељавали Љубо Пијетловић (виолина) и Радован Асентић (шаргија). Снимио сам неколико одличних видеа, али су "претешки", па нисам успио да их поставим. А како је све скупа изгледало дочараће вам бар сљедеће фотографије.

 

 

 

 
.

Компот од дуња


Мало је захладило, па већ годе топли напици. Ево једног сасвим природног. У шерпицу се наспе од пола литре до литра воде. Потом се ставе исјецкане дуње као на слици, па се дода 1 кашика шећера. Кад прокључа кува се једно 20-ак минута, мало се охлади и онда се пије и једе. Пријатно!