Ovaj blog je posvećen svim dobrim ljudima iz mog rodnog mjesta Polja kod Dervente i svima vama dobronamjernim posjetiocima. Upoznajte bogatu baštinu i sadašnjost Polja. Učinimo sve što možemo za njegovu ljepšu budućnost! Molim vas da sve komentare i prijedloge za poboljšanje ove prezentacije uputite na e-mail adresu: rankos62@gmail.com! Puno vas pozdravlja Ranko Stjepanović!!!
10. pro 2013.
Sjeverac
Danas je u Polju cijeli dan duvao sjeverac. Nakon jutarnje blage izmaglice otvorio se veoma ugodan i sunčan dan. U 12 sati temperatura vazduha je bila 5 stepeni. Ipak, bilo je i oblaka, a sjeverno od Polja u daljini, nešto jačih i tamnijih. Za ovo doba godine - lijep dan!
A približava se i Sveti Nikola
Dva slatka posna recepta - kiflice sa kafom i posno medeno srce
Dva sjajna posna recepta , koja se veoma brzo spremaju.
Posne kiflice sa ukusom kafe
Potrebno je:
250g brašna
200g biljnog margarina
100g mlevenih oraha
100g šećera
2 kesice vanil šećera
1 dcl crne kafe
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Od brašna, margarina, oraha, šećera i vanil šećera te kuvane kafe zamesiti testo.
Odvajati komadiće tetsta i praviti kiflice ili druge oblike.
Poredjati u podmazan pleh ili pek papir i peći na 200C .
Paziti da ostanu svetle boje.
Još vruće uvaljati u prah šećer.
Posno Medeno srce
Potrebno je:
1 šolja od 2dcl šećera
1 šolja vode
2 šolje brašna
4 kašike pekmeza
1 prašak za pecivo
1 kesica cimeta
Sve sastojke pomesati izliti u pleh i peći.
Od gore kada je kolač pečen namazati pekmeza i preliti glazurom od čokolade
Za nju je potrebno:
100g čokolade
3 kašike ulja.
8. pro 2013.
Svinjokolja pri kraju
Kar bo pa bo - rekli bi Slovenci, a neki bi rekli i ko je jamio jamio. Elem svinjokolja je pri kraju. Naši brojni domaćini spremili su meso u pajc ili u pušnice. Još poneko, tu i tamo, zakolje svinju koristeći ove vedre, sunčane, ali veoma hladne dane kojima je idealno raditi svinjokolju. Evo nekoliko fotografija koje smo snimili u Donjim Ledenicama kod Gradačca.



Pretplati se na:
Postovi (Atom)