2. lip 2013.

Радионица “Како да управљамо сеоским водоводима?”


    Дервента, 23.05.2013.г. – На радионици “Како да управљамо сеоским водоводима?” представници општина и мјесних заједница из  Дервенте, Прњавора и Челинца дискутовали су о опцијама за рјешавање питања власништва, капиталног инвестирања, финансијског управљања и одрживости сеоских водовода. Презентована су два примјера управљања водоводним системима. Марко Ђураш је представио систем којим управља удружење грађана у МЗ Календеровци у Дервенти, а Зоран Симић, власник д.о.о. Водовод Осјечани, је описао примјер водовода којим управља приватно предузеће у МЗ Осјечани у Добоју.

    Проф.др. Бранко Вучијак је идентификовао шест карактеристика система управљања сеоским водоводима и са учесницима развио дискусију о оптималним и проводивим рјешењима. У радионичком дијелу учесници су рангирали рјешења и тиме обезбиједили значајне информације за анализу правног и институционалног оквира за рад сеоских водовода. Професор Вучијак ће у наредном периоду финализирати анализу. Текст анализе ће бити доступан на wеб страници Центра за менаџмент, развој и планирање, www.мдпиницијативе.ба.

    Пројекат „Право на воду за становнике руралних подручја“, који финансира Европска унија, је покренут са циљем да допринесе побољшању здравствене ситуације и квалитета воде за пиће у сливу ријеке Укрине кроз јачање капацитета руралних заједница за остваривање права на воду и креирање правног модела за управљање сеоским водоводима. Пројектни тим ће општини Дервента пружити техничку подршку да утврди стање у области водоснабдијевања у селима, анализирати квалитет воде за пиће, предложити рјешења којима ће се унаприједити  регулаторни оквир за функционисање сеоских водовода и пружити подршку изградњи свијести код корисника услуге водоснабдијевања о потреби примјене принципа одрживости у кориштењу воде.

    Пројекат имплементира Центар за менаџмент, развој и планирање Добој у партнерству са Удружењем за заштиту и унапређење човјекове околине „Уна-Сана” Бихаћ и Центром за локални и регионални развој Дервента (ЦЕЛОР).

Пројекат имплементира
МДПи,  у партнерству са удружењима Уна-Сана и ЦЕЛОР

Контакт у МДПи:
Краља Александра 52, Добој, БиХ
Тел/Фаx: 053 200 371